Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselvallig bij normale temperaturen

weerberichtNa een geweldige week met elke dag temperaturen van minstens 15 graden, kwam er afgelopen vrijdag een einde aan het lenteweer.

Depressies gingen de dienst weer uitmaken en dat betekent neerslag, wind en lagere kwikstanden. Was het op donderdag nog zeer warm met ruim 18 graden in Berkel-Enschot, een dag later werd echter de 12 graden niet meer gehaald. Het weerbeeld is ook totaal anders geworden: van flinke zonnige perioden met sluierbewolking, naar zwaar bewolkt weer.

De depressie heeft zich dit weekeinde uitgebreid en dat hebben we gemerkt. Het ging regenen en de wind nam toe. Wel werd er zachte lucht aangevoerd, waardoor de temperatuur op zaterdag nog naar de 13 graden kon gaan. Dat was het enige positieve, want voor de rest was het een herfstachtige dag met een komen en gaan van regengebieden, maar tussendoor waren er ook droge momenten.

Rondom Tilburg is er in totaal 15 mm afgetapt en in het zuidoosten en noordoosten van het land was dat zo’n 18 mm. Tot en met gisteravond bleef het regenen. Pas in de nacht werd het droog. Daar is de zondag ook mee begonnen en na het middaguur verschenen in Berkel-Enschot de eerste zonnestralen.

Desondanks overheerst vandaag de bewolking waar soms wat motregen uit kan vallen, maar het zal toch overwegend droog blijven. Wel staat er veel wind die af en toe kan uitschieten naar 60 km/u. Met 13 graden blijft het zacht. Dat geldt ook voor de komende nacht, waarbij het kwik in de dubbele cijfers blijft met minstens 10 graden. De laatste keer dat we zo’n hoge minimumtemperatuur hadden was in de nacht van 15 op 16 november toen het nog 10,1°C werd.

Ondanks dat morgen (maandag) de astronomische lente begint zijn we tot en met donderdag in de ban van lagedrukgebieden. En dat betekent dat we een wisselvallige week voor de boeg hebben met temperaturen die naar normale waarden gaan en dat is een graad of 11.

Behalve op dinsdag als we ineens in koude lucht terechtkomen en we onder de 10 graden uitkomen. Maar op maandag is het nog steeds 13 graden. Het is somber en regelmatig valt er wat regen en later motregen. In de loop van de middag wordt het tijdelijk droog, want in de avond passeert alweer een nieuwe neerslagzone met lichte regen.

Bij dit alles staat er een matige tot vrij krachtige zuidwestenwind, kracht 4 tot 5, waarbij het fris zal aanvoelen. In de nacht is het nog steeds nat en daar zal de dinsdag mee beginnen. Ondertussen is de wind naar het westen gedraaid, waarmee wat koudere lucht wordt aangevoerd. Er gaan buien vallen die afgewisseld worden met enkele opklaringen en dan zien we eindelijk de zon weer eens. De wind neemt iets af en warmer dan een graad of 9 tot 10 zal het niet worden.

Op woensdag zitten we tussen twee neerslaggebieden in. De dag begint dan ook droog en met flinke zonnige perioden. In de loop van de dag neemt de bewolking vanuit het westen toe en tegen de avond gaat het regenen. De maxima komt op 11 graden te liggen.

Donderdag is het wisselvallig met een komen en gaan van buien die afgewisseld worden door opklaringen.

De dagen erna wordt het droog, zonnig en gaan de temperaturen omhoog richting de 15 graden in het weekeinde. Dat komt omdat op donderdag hogedrukgebieden op zowel de Atlantische Oceaan als vanuit Rusland de aanval hebben geopend op de depressies in Europa. Deze laatste wordt nu helemaal platgedrukt wat al die buien op donderdag veroorzaakt. Vervolgens smelten de hogedrukgebieden samen wat op vrijdag gaat gebeuren. Het centrum ervan komt in het weekeinde boven de Noordzee te liggen.

Dat betekent dat het lenteweer terugkeert met veel zonneschijn. Het is droog en de temperaturen gaan omhoog met 13 graden op zaterdag tot wel een graad of 16 op zondag. Het ziet er naar uit dat het prachtige lenteweer tot het einde van de maand aanhoudt.

Mobiele versie afsluiten