Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselvallig en fris

Het komende weekeinde: fris en wisselvallig. Op zaterdag is het somber en vallen de meeste buien. Zondag valt nog een enkele bui, maar zien we wel meer de zon. Op beide dagen wordt het zo’n 15 graden. Maandag vallen er nog steeds buien en op dinsdag nog een enkele. Vanaf woensdag is het eindelijk droog en zijn er perioden met zon en wolkenvelden. De temperaturen beginnen te stijgen van 16 graden op maandag tot rond de 20 graden vanaf woensdag.

Het is op en top herfst deze week. In de eerste dagen vielen al enkele buien en op woensdag kregen we te maken met de eerste herfststorm van dit jaar. Op Vlieland werd windkracht 10 gemeten en daarmee was het de eerste zware storm sinds 20 november. Dat gebeurde overigens alleen in IJmuiden. In Hoek van Holland, Vlissingen en Vlieland had het toen ook gestormd, maar bleef het ‘beperkt’ tot windkracht 9. De windkracht ging gisteren gepaard met zeer zware windstoten tot 117 km/u op Vlieland en de Houtribdijk en dat is bijna orkaankracht. In IJmuiden werd deze snelheid wel gehaald toen om precies 9.10 uur een windstoot van 126 km/uur werd gemeten.

Tijdens de storm viel het bij ons wel mee met de neerslag, maar die kwam een dag
later. Vanochtend vielen er buien gevolgd door perioden met regen in de middag. En vooral bij dat laatste kwam het met bakken uit de hemel. In Berkel-Enschot werd 24 mm opgevangen, Rotterdam 26, Berkhout 29 en het natst was het in Gilze-Rijen met 32 mm. Met al die millimeters kunnen we nu al zeggen dat september een natte maand zal worden. In het westen en noorden is al 150 tot 160 mm gevallen met als uitschieter Uitgeest waar tot nu toe al 190 mm werd afgetapt.

Oorzaak van het onstuimige en natte herfstweer van de afgelopen dagen was een stormdepressie die via de Noordzee naar Scandinavië trok. Op deze donderdag zaten we in het onderste gedeelte van de depressie, waarbij de ene na de andere neerslagzone ons heeft gepasseerd. In de loop van de avond verdween het neerslaggebied meteen gevolgd door buien met tussendoor droge perioden.

In de nacht zijn er opklaringen die steeds breder worden en koelt het flink af tot zo’n 8 graden. Plaatselijk kan er door alle vochtigheid wat nevel en mist ontstaan.

De vrijdag start nevelig die overgaat in laaghangende bewolking. Het is nog droog en hier en daar breekt de zon door. In de middag trekken er buien over het land en stijgt het kwik naar een koele 16 graden. Bij dit alles is de wind flink afgenomen tot matig en draait naar het westen tot zuidwesten. In de avond wordt het droog en opnieuw breekt de hemel in de nacht open en daalt het kwik naar een graad of 8.

In het weekeinde houden de buien en het frisse weer aan. Zaterdag begint nog droog met een knipoog van de zon. Maar in de middag is het weer raak en ontstaan er overal buien met deze keer ook kans op onweer. Zondag ziet er nog het beste uit. Niet dat het de hele dag droog blijft, maar de (onweers)buien zijn wel een stuk minder met tussendoor opklaringen. Op beide dagen wordt het slechts een graad of 15, waar 19 graden normaal is voor deze tijd van het jaar.

Ondertussen probeert een hogedrukgebied door te dringen tot onze omgeving. In eerste instantie lukt dat nog niet en houdt de wisselvalligheid begin volgende week nog aan.

In de loop van dinsdag krijgen we eindelijk een weersverbetering te zien als het hogedrukgebied steeds meer grip krijgt. De zon breekt door en de temperaturen beginnen langzaam te stijgen. Op maandag is dat dus nog niet het geval en vallen er enkele buien.

Dinsdag blijf het beperkt tot een enkele bui en zien we in de middag steeds meer de zon doorkomen. Vanaf woensdag wordt het na 15 dagen (!) eindelijk droog. Zon en wolken bepalen het weerbeeld en de temperatuur stijgt naar de normale waarde van 19 graden. Op donderdag kan het zelfs nog warmer worden, maar dan loeren alweer de eerste buien om de hoek.

Mobiele versie afsluiten