Wisselvallig en koel

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: wisselvallig en koel. Na bijna drie weken zeer warm zomerweer koelt augustus in de laatste week duidelijk af. Liggen de middagtemperaturen rondom Tilburg gemiddeld deze maand tot nu toe op 30,6°C. de komende dagen moeten we het met zo’n 21 graden doen en dat is even wennen. En als er neerslag valt is het nog wat frisser. Elke dag zullen we de paraplu bij de hand moet houden en op woensdag misschien zelfs de stormparaplu, want het waait dan heel hard. Op vrijdag en zaterdag gaat het harder regenen en kan er tussen de 25 en 30 millimeter vallen. Het kwik zakt dan in het weekeinde tot onder de 20 graden, waarmee één van de warmste augustusmaanden wordt afgesloten.

Gisteren haalde onze regio de 25 graden niet meer (24,6°C in Tilburg) en daarmee kwam een einde aan de tweede regionale hittegolf van dit jaar. De eerste was van 23-27 juni en duurde dus vijf dagen met als hoogste temperatuur 33,5°C op de 26e. En toen kwam deze hittegolf die in totaal 17 dagen duurde, waarvan er 11 de tropische grens van 30 graden bereikten en daarvan waren er weer vijf boven de 35 graden. Gemiddeld werd het over die periode 32,3°C. Het leverde wel een augustusrecord op omdat deze hittegolf in zijn geheel in deze oogstmaand viel.

Droogte in de Spoorzone in 2018

Maar kijken we alleen naar de reeks hittegolven ongeacht in welke maand ze vallen, dan was 2018 nog extremer. Toen noteerden we van 12 juli t/m 8 augustus namelijk een reeks van 28 zomerse dagen met 13 tropische dagen en 30,8°C als gemiddelde. De warmste hittegolf ooit was die van vorig jaar. Deze duurde slechts vijf dagen, maar met een gemiddelde van 37,9°C was het bloedheet. Niet gek, want er werden vier tropische dagen waargenomen, waarbij er drie de 40 graden (!) overschreden.

Record hitte in 2019

Het regende toen warmterecords. Net als overigens deze maand, want ook afgelopen vrijdag konden we er weer een bijschrijven. Het werd namelijk de warmste nacht van 21 augustus ooit. In Wijk aan Zee bleef het kwik namelijk steken op 20,6°C, waardoor het record uit 1943 met 19,6°C in Maastricht verpulverd werd. Dat zal waarschijnlijk het laatste warmterecord van deze maand zijn, want het ziet er naar uit dat we naar normale en zelfs soms iets te lage temperaturen gaan voor de tijd van het jaar. We komen namelijk in een meest westelijke stroming terecht met aanvoer van koelere lucht én de ene na de andere depressie.

Deze zondag begon naar aardig met wat zonneschijn, maar al snel nam de bewolking toe waar de komende uren wat neerslag uit gaan vallen. Daarna verschijnen er opklaringen en loopt het kwik nog op naar de 22 graden. Bij dit alles staat er een matige westenwind, kracht 3. Oorzaak is een depressie boven Noorwegen die zich tot over de Noordzee heeft uitgebreid. Tegelijkertijd ligt er voor de kust van Frankrijk een hogedrukgebied die het Europese vastenland op wil. Deze wordt echter tegengehouden door een andere depressie afkomstig uit Canada die sterker en sterker wordt en onze kant opkomt. En deze zal het weerbeeld voor de komende dagen gaan bepalen.

Op maandag ligt deze nog op de Atlantische Oceaan en zitten we in een overgangsgebied. Er is dan veel bewolking, waaruit in de middag een enkele bui valt afgewisseld met een knipoog van de zon. Met 21 graden zitten we bijna op normale waarden voor de laatste week van augustus. Dinsdag ligt de depressie echter midden op de Britse Eilanden. De wind begint toe te nemen en met een matige tot vrij krachtige wind passeren buien het midden van Brabant.

Vervolgens trekt de depressie op woensdag de Noordzee over richting Denemarken en dan gaat het bij ons nog harder waaien. Aan de kust kan het stormachtig worden met kans op zware windstoten. Opnieuw vallen er buien met soms een opklaring. Ondanks dat de thermometer 20 graden zal aanwijzen ligt deze door de harde wind enkele graden lager. En dat is wel even wennen. Vervolgens zet de depressie koers richting Finland waar het donderdag aankomt. Maar in het kielzog van deze depressie volgt alweer een andere en deze ligt die dag al boven Engeland.

Opnieuw komen we in een overgangszone terecht waar het even wat rustig weer is. De donderdag begint namelijk met veel bewolking en de wind neemt sterk af. In de middag volgt dan de eerste neerslag. De Engelse depressie is namelijk begonnen aan zijn tocht naar Denemarken die daar in het weekeinde arriveert. Dit proces gaat heel traag en trekt ook nog eens over onze regio. Dat betekent dat we rekening moeten houden met perioden met regen zowel op vrijdag als zaterdag, waarbij in totaal zo’n 25 tot 30 mm kan vallen. Lag de gehele week de temperatuur rond de 21 graden in het weekeinde is dat een graad of 19 en als het regent is het nog wat koeler. Hiermee wordt één van de warmste augustusmaanden ooit sinds 1901 afgesloten.

Geef een reactie