Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselvallig en kouder

weerberichtEn ineens was het lente. Met een temperatuur van 14,2°C in zowel Eindhoven als Woensdrecht en 13,8°C in Berkel-Enschot lieten we de koude januari achter ons.

Die maand was overigens de koudste sinds 2010 en had alle kenmerken van een winter: sneeuw, ijzel, ijsregen, hagel en veel dagen met mist. Op vijf dagen lag er in onze regio zelfs sneeuw met als hoogste waarde 3 cm op de 13e. Februari is dus boterzacht begonnen.

Het dooiweer had zich in het vorige weekeinde al ingezet met bijna 11 graden op 28 januari, maar de winter liet zich daarna niet zomaar afschepen. Zo werd het afgelopen dinsdag en woensdag 5 tot 6 graden, maar voor het gevoel lag de temperatuur rond of onder het vriespunt.

Pas na de neerslag van woensdagavond voelde je dat er zachte lucht onze regio binnenstroomde. Het kwik liep in de nacht alleen maar op. Met een temperatuur van 5,4°C was het samen met 11 januari zelfs de hoogste nachttemperatuur van het jaar tot nu toe. Heel bijzonder.

Deze donderdag begon nog met bewolkt weer, maar ondanks al dat grijs bleef het kwik stijgen met 11 graden rond het middaguur. En toen vervolgens de zon erbij kwam was er geen houden meer aan en werd het lenteachtig. Oorzaak is een lagedrukgebied voor de kust van Ierland, waardoor met een zuidelijke stroming warme lucht werd aangevoerd.

Maar het is niet alleen warmte, maar ook vochtige lucht. Een regenzone trekt op deze donderdagavond over onze regio die ons wat regen zal brengen. In de nacht verschijnen er enkele opklaringen, maar het blijft wel zacht. Met 8 graden wordt het de warmste nacht van 2017 tot nu toe. Vrijdag is opnieuw een prachtige lentedag. We starten met veel bewolking gevolgd door steeds meer zonneschijn in de middag en bij dit alles wordt het een graad of 11.

Wel neemt de wind in de loop van de dag toe en komt nog steeds uit het zuiden. In de avond krijgen we een herhaling van zetten. De bewolking neemt toe en opnieuw trekt een regenzone over. Het enige verschil is dat de wind steeds verder aanwakkert.

Het weekeinde staat in het teken van wisselvalligheid en dalende temperaturen. Het lagedrukgebied breidt zich steeds verder uit vanaf Groenland tot over Frankrijk en Italië. Dat betekent dat er koude lucht vanaf de poolstreken wordt aangevoerd en het ene na het andere neerslaggebied ons zal passeren.

Zaterdag begint nog aardig met wat zon, maar al snel neemt de bewolking toe en gaat het regenen. Zondag is vrijwel een kopie van de zaterdag met droge momenten in de ochtend en regenachtig weer in de middag en avond. Met 7 graden op beide dagen zitten we iets boven de normale kwikstanden voor begin februari.

Na het weekeinde moeten we ons voorbereiden op winterinval op het einde van de week, waarbij vanaf donderdag het kwik overdag rond het vriespunt uitkomt! Maar eer het zover is krijgen we nog de maandag die wisselvallig is met van tijd tot tijd regen gevolgd door opklaringen.

Met 6 graden wordt het al wat frisser. Doordat er veel bewolking is komt het nog niet tot vorst in de nacht, maar doordat Koning Winter langzaam de deur opent worden de nachten wel steeds kouder. Dat zien we ook aan de neerslag die steeds meer een winters karakter krijgt. Op dinsdag en woensdag kunnen de eerste (natte) sneeuwvlokken vallen.

Daarna wordt het droger doordat het lagedrukgebied zich terugtrekt naar Groenland wat de weg vrijmaakt voor hogedrukgebieden. En dat is ideaal voor de winterliefhebber. Boven Scandinavië ontstaat er één en blijft daar een tijd liggen. De wind draait dan naar het oosten tot zuidoosten en transportkou is onderweg met veel zonneschijn en droogte. Dat betekent dat het ’s nachts gaat vriezen en in het weekeinde zou het kwik zelfs in de middag niet meer boven het vriespunt kunnen uitkomen. Een nieuwe winterse periode is dan aangebroken.

Mobiele versie afsluiten