Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselvallig en onstuimig herfstweer

De weersverwachting voor het komende weekeinde: wisselvallig en fris. Zaterdag begint nog droog gevolgd door regen in de middag bij 14 graden. Op zondag is de regen overgegaan in buien waar de ochtend mee begint. In de middag wordt het droog en met wat zon wordt het iets zachter met een graad of 15. Na het weekeinde houdt het wisselvallige weer aan bij 14 tot 15 graden. Alleen woensdag ziet er droog uit, maar dat is ook maar afwachten.

Vandaag hadden we te maken met de tweede officiële storm van het seizoen.

Na 13 september woedde er op deze donderdag een noordwesterstorm over het noorden van het land met gemiddeld windkracht 9.

Zware storm met windkracht 10 werd wel even in Lauwersoog gemeten, maar dat duurde geen uur lang. En dat heb je nodig wil je spreken over het soort storm wat over ons land raasde. Bij dit alles werden windstoten gemeten tot 113 km/u in Lauwersoog. Nieuw Beerta had 105 km/u, Vlieland 102 en Leeuwarden noteerde 100 km/u.

In onze regio waaide het ook erg hard met windkracht 7 en windstoten tot 81 km/u in Gilze-Rijen. Op het einde van afgelopen nacht nam de wind af en begon het flink te regenen.

Na de regen vielen er in de ochtend en begin van de middag fikse buien. In totaal werd in Berkel-Enschot 13 mm opgevangen. De provincies Utrecht en Zuid-Holland hadden de natste plaatsen: Poortugaal had 29 mm, gevolgd door Vleuten en Soest met ieder 27 mm. Tevens was het fris met slechts 15 graden, zowel vandaag als gisteren.

Oorzaak van al dat onstuimige en natte herfstweer is een depressie die vanochtend ten noorden van ons land langs trok en inmiddels al boven Finland ligt. Hierdoor draaide de wind naar het noordwesten met aanvoer van koele lucht. De komende uren is het helder geworden en zakte het kwik rond acht uur al tot 11 graden.

Veel verder zal het niet zakken omdat in de nacht de bewolking zal toenemen. Een nieuw neerslaggebied bereikt dan onze regio. Van tijd tot tijd vallen er buien die op vrijdagochtend doorzetten. Omdat hoog in de atmosfeer de temperatuur zakt tot -28 graden kan er een klap onweer bijzitten. In de loop van de middag wordt het droog en laat de zon zich af en toe zien. Met 14 graden wordt het nog frisser en in combinatie met een matige noordwestenwind voelt het wat kouder aan.

Deze temperaturen houden we ook op zaterdag, terwijl het op zondag iets zachter wordt met 15 graden. Wel wordt het een wisselvallig weekeinde met echt herfstweer. De bladeren zullen weer flink vallen, want de wind neemt weer toe en dan met name op zaterdag.

Deze dag begint nog droog, maar al snel neemt vanuit het westen de bewolking toe door de nadering van een neerslaggebied dat ons regen brengt. Vervolgens gaat deze over in buien waar we op zondagochtend nog mee te maken krijgen. In de middag wordt het droog en zien we regelmatig de zon.

Maandag ziet er vooralsnog droog uit. Wel overheerst dan de bewolking bij zo’n 15 graden. Vanaf dinsdag krijgen we opnieuw te maken met depressies die over de Noordzee trekken, waarbij er sprake is van perioden met regen en veel wind. Een dag later probeert een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa de depressie verder naar het noorden te duwen.

Als dat lukt, dan krijgen we op woensdag droog weer en een afwisseling van zon en wolken. Maar lang zal het niet stand houden, want de depressies nemen in activiteit toe waardoor het hogedrukgebied zich laat afzakken naar het zuiden. Neerslaggebieden brengen ons dan weer een bezoek en de wind wakkert dan verder aan. Aan de temperatuur verandert maar weinig en blijft rond de 15 graden schommelen.

Mobiele versie afsluiten