Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselvallig en warm

Alle foto’s van John Geerts
De weersverwachting voor de komende week: wisselvallig en warm. De week begint met Pinkstermaandag die buiig zal verlopen, waarbij 20 mm aan neerslag wordt verwacht. In de middag kunnen de buien vergezeld gaan van een klap onweer. Voordat deze arriveren kan het nog 22 tot 24 graden worden.

Dinsdag begint nog aardig, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en het droog blijft. Maar in de loop van de middag nadert een enorm neerslaggebied met buien die ons tot en met woensdag zullen bezighouden. Daarbij kan in totaal opnieuw zo’n 20 mm in de regenmeter komen.

Tijdens buien zakt het kwik tot onder de 20 graden. Donderdag en vrijdag beginnen droog met af en toe wat zon, gevolgd door buien die stevig kunnen uitpakken met name op vrijdag. Doordat de wind heel even naar het zuiden draait kan het zomers warm worden van minstens 25 graden. In het weekeinde nemen de buienkansen steeds verder af en liggen de temperaturen op een graad of 22.

Dit Pinksterweekeinde is onstuimig begonnen met op zaterdag een vrij krachtige tot harde wind, kracht 5 tot 6. Daarbij werden in onze regio windstoten gemeten van rond de 70 km per uur en aan de kust liep dat op naar 90 km/u. Veel evenementen werden afgelast en terecht, want het was eigenlijk geen doen. Vervolgens kwamen er nog wat buien langs wat het herfstweer compleet maakte.

Voor wat betreft de temperatuur bleef deze voor het eerst deze maand onder de 20 graden steken. In de avond werd het eindelijk wat rustiger en verdwenen de buien. Daarvoor in de plaats kregen we een heldere hemel, waarbij het kwik in de nacht daalde tot 8 tot 9 graden en zo fris is het in de eerste zomermaand nog niet geweest.

Deze eerste Pinksterdag is zonnig begonnen met veel sluierbewolking. Daar scheen de zon gewoon doorheen, waardoor de temperatuur de komende uren kan oplopen naar een graad of 22. Het zal ook heerlijk warm aanvoelen omdat er weinig wind staat. In de loop van de middag zien we echter steeds meer wolken binnendrijven. Deze horen bij een neerslaggebied dat vanuit Frankrijk steeds dichterbij komt en inmiddels de grens met België is overgestoken. Of het onze regio zal bereiken is maar de vraag. Vanmiddag blijft het in ieder geval droog, maar in de loop van de avond kan er een bui vallen.

Het neerslaggebied hoort bij een kleine depressie dat morgenvroeg precies boven onze zuiderburen ligt. Vervolgens schuift dat op tweede Pinksterdag verder op naar het noorden, waardoor we helemaal in de ban komen van deze depressie. Het is dan een komen en gaan van buien die in de middag van een klap onweer vergezeld kunnen gaan. In onze regio wordt bijna 20 mm aan neerslag verwacht. Voordat deze buien arriveren kan het nog 22 tot 24 graden worden en zal het broeierig aanvoelen.

In de loop van de avond sterven de buien uit en wordt het droog. Op dinsdag is de Pinksterdepressie naar Engeland vertrokken, waar het zich verder gaat uitbreiden tot bijna heel Europa. Dat betekent dat we de hele week te maken krijgen met lagedrukgebieden en dat zul je zien aan de barometer die nu al aan het dalen is.

Pas in de loop van het weekeinde zet een hogedrukgebied vanaf de Atlantische Oceaan de aanval in op de depressies, waardoor de neerslagkans gaan afnemen. Maar voor de andere dagen is het de paraplu en de regenjas bij de hand houden.

Dinsdag begint nog aardig met een afwisseling van zon en wolken, maar in de middag en avond neemt de bewolking verder toe en gaan er buien vallen die tot en met woensdag aanhouden. In totaal kan er dan opnieuw zo’n 20 mm in de regenmeter komen.

De donderdag en vrijdag lijken veel op elkaar. De dagen beginnen ieder met een mix van wolken en zonneschijn gevolgd door buien in de middag die vooral op vrijdag stevig kunnen uitpakken. Voor wat betreft de temperatuur schommelt deze alle kanten op. Dat heeft allemaal te maken met de wind. Zodra deze het zuiden opzoekt schiet het kwik naar de zomerse waarde van 25 graden, anders blijft het op een graad of 22 steken. Tijdens buien is het nog wat frisser. In het weekeinde houden we deze temperaturen en kan er nog steeds een enkele bui vallen.

Prettige week!

Mobiele versie afsluiten