Site pictogram Tilburgers.nl

Wisselvalligheid troef. Alleen woensdag is het droog

weerberichtDe weersverwachting voor deze week: wisselvallig bij zo’n 8 graden. Alleen woensdag is het droog. Op maandag overdag vallen er winterse buien met kans op onweer. Dinsdag zijn het alleen maar regenbuien met af en toe wat zon. De donderdag start nog aardig, maar eindigt in de regen. In de loop van vrijdag wordt het beter en verdwijnt de wisselvalligheid. Dit zet in het weekeinde door met meer zon en hogere temperaturen

02-15-2015-Forsythia-Februari-lenteWe gaan de laatste week van de winter in. Af en toe geeft deze nog wat speldenprikken, maar echt winterweer waarbij we kunnen gaan schaatsen zit er niet meer in zoals het hele seizoen al is geweest.

Ook vorig jaar konden we dat niet, maar toen beleefden we de op één na zachtste winter ooit gemeten sinds 1706, waarbij er zelfs geen enkele sneeuwvlok is gevallen. Deze winter had tenminste wat winterse taferelen met matige vorst, sneeuw, ijzel en alle andere ongemakken.

Gisteren (zaterdag) was zo’n dag waarbij wintersbuien over onze regio trokken die uit regen en hagel bestonden. Het voelde daarbij koud aan ondanks dat het nog 6 graden werd in Tilburg. In de loop van de avond waren de buien verdwenen en klaarde het op. De temperatuur ging onderuit en daalde tot onder het vriespunt. Deze zondag begon prachtig met stralend zonnig weer. Maar dat duurde niet lang, want na 9.00 uur kwam mist binnendrijven die steeds dichter werd met een zicht tot wel 100 meter.

februari-weerTegen het middaguur loste de mist geleidelijk op en als dat is gebeurd krijgen we een schitterende zondag. Er zijn dan perioden met zon en het kwik gaat opnieuw naar de 6 graden. In de avond schuift vanuit het westen bewolking binnen wat bij een neerslaggebied hoort. Dat de winter nog steeds aanwezig is blijkt wel uit het soort neerslag, want naast regen gaat er in de komende avond en nacht ook natte sneeuw vallen. Voorafgaand aan deze neerslag neemt de wind in de loop van de middag en avond steeds meer toe tot vrij krachtig, kracht 5. Dit alles hoort bij een venijnige depressie tussen IJsland en Schotland dat heel langzaam naar het zuiden zakt. Wij krijgen daar een staartje van mee wat resulteert in buiig weer waar we op maandag mee te maken krijgen.

De eerste werkdag van de week begint overigens droog met een enkele opklaring, want de neerslag, met meer dan 10 mm, heeft Brabant dan verlaten. Door alle winterse neerslag en temperaturen van rond het vriespunt kan het eerst nog wel glad zijn. Wij zijn wel echter in een onstabiele atmosfeer terechtgekomen, waardoor in de middag buien kunnen ontstaan die regen, sneeuw of zelfs een klap onweer met zich mee kunnen dragen.

Bij een matige zuidwestenwind, kracht 4, is het op maandag winderig en wordt het een graad of 7 tot 8. Dinsdag geeft hetzelfde weerbeeld alleen dan hebben de buien geen winters karakter meer. Op woensdag kunnen we even bijkomen en neemt de wind af. Het is droog, waarbij wolkenvelden en zon elkaar zullen afwisselen. De nachten worden ook helder en dan duikt de temperatuur in de vroege ochtend tot onder het vriespunt. Overdag is het een graad of 8, maar de dag begint met lichte vorst.

De donderdag begint nog met wat opklaringen maar snel neemt de bewolking toe en gaat het van tijd tot tijd regenen. Met 8 graden blijft het zacht en dat geldt ook voor de vrijdag. Op die dag is het buiig weer met af en toe wat zon. In het weekeinde is de overgang naar de lentemaand en dat ziet er niet onaardig uit. Er kan wel nog wel een enkele bui vallen, maar de droge perioden overheersen met steeds meer zon. Tevens stroomt er zachte lucht binnen, waardoor de lentemaand met dubbele cijfers kan beginnen á 10 graden.

Mobiele versie afsluiten