Site pictogram Tilburgers.nl

Woensdag terugkeer warm zomerweer

De weersverwachting voor de komende dagen: vanaf woensdag warm zomerweer gevolgd door buien vanaf donderdag. Maandag en dinsdag zien er prachtig uit. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft droog bij zo’n 24 graden. Woensdag wordt een zeer zonnige dag, waarbij het kwik naar de 28 graden gaat. In de loop van donderdag wordt de atmosfeer onstabiel en kunnen er in de avond buien vallen die met onweer gepaard kunnen gaan. Het blijft zomers warm met 26 graden.

Vrijdag ziet er kletsnat uit met een komen en gaan van buien. Met al die nattigheid wordt het broeierig, want het is nog steeds een graad of 25. In het weekeinde houden we de buien alleen worden die wel steeds minder. Langzaam beginnen dan ook de temperaturen te dalen.

Na de warmste meimaand ooit waargenomen, sinds het begin van de waarnemingen in 1706, en de op twee na warmste lente sinds 1901, is juni somber begonnen. Mei 2018 kan de weerboeken in als een echte zomermaand. Rondom Tilburg werden namelijk 23 warme dagen geregistreerd van minstens 20 graden. Daarvan waren er maar liefst 18 zomers (minstens 25 graden) en op vier dagen werd zelfs de tropische grens van 30 graden overschreden. Dat gebeurde op 6 (30,1°C), 26 (30,8°C), 28 (31,2°C) en 29 mei die meteen de warmste was met 31,7°C.

Maar toen afgelopen vrijdag op 1 juni de echte zomer van start ging, meteorologisch gezien dan, was er van zomerweer geen sprake meer. De zon liet verstek gaan en warmer dan 22 graden werd het niet in Berkel-Enschot. Gisteren kwam daar nog zo’n zonloze dag bij en werd het nog iets koeler.

Voor velen was het een opluchting en konden we allemaal bijkomen van de extreme hitte die in de laatste week van mei plaatsvond. Ramen en deuren konden nu opengezet worden, zodat de warmte de huizen kon verlaten. Maar naast de hoge temperaturen was het ook bijkomen van het noodweer wat plaatsvond. Vrijwel elke dag was er sprake van regen- en onweersbuien, waarvan sommige met hagel en zware windstoten vergezeld gingen. En omdat de buien vaak bleven hangen liepen deze als het ware helemaal leeg. Gigantische neerslaghoeveelheden in korte tijd waren dan ook het gevolg en dat levert onmiddellijk wateroverlast op.

Daar hoeven we de komende dagen ook niet op te rekenen, want tot en met woensdag blijft het droog. Daarna keert het onstabiele zomerweer terug en de daarbij behorende buien.

Deze zondag zal rustig en mooi verlopen. Zon en wolkenvelden wisselen elkaar af en met 24 graden is het prima uit te houden. In de loop van de dag draait de wind van zuidwest naar noord en daarmee wordt vochtige lucht vanaf de Noordzee aangevoerd. In de avond en nacht zien we dan ook dat de bewolking verder toeneemt en dat het wat nevelig wordt.

De maandag begint grijs, maar de zon doet haar uiterste best om de meeste bewolking op te ruimen. En dat lukt ook, waarna alleen nog wat onschuldige stapelwolken overblijven. Aan de temperatuur verandert niet veel, want die blijft op een graad of 24 staan.

Op dinsdag hebben we dezelfde kwikstanden en krijgen we opnieuw een mix van wolken en zonneschijn.

Op woensdag komt er een hogedrukgebied te liggen boven Scandinavië en hierdoor draait bij ons de wind naar het noordoosten. De aanvoer van droge en warme lucht komt opgang en dat merken we meteen. De zon laat zich op woensdag uitgebreid zien, waardoor de temperaturen kunnen stijgen naar zomerse waarden tot zo’n 28 graden.

Het hogedrukgebied blijft echter niet op zijn plaats en neemt in de loop van donderdag al de benen naar Rusland. Wij profiteren dan nog even van de zomerse warmte, waarbij de thermometer 26 graden zal aanwijzen. Maar door het wegtrekken van het hogedrukgebied zien storingen de kans om door te dringen tot onze omgeving. De atmosfeer wordt onstabiel, waardoor de kans op buien met onweer toeneemt en mogelijk gebeurt dat al op donderdagavond.

Zoals het er nu uitziet wordt vrijdag in onze omgeving een kletsnatte dag met een komen en gaan van buien. Er wordt zelfs meer dan 25 mm aan neerslag verwacht. Echt afkoelen doet het daarbij niet, want het wordt broeierig bij 25 graden. Het buiige weer zet in het weekeinde door al neemt de intensiteit steeds verder af. Daarbij dalen de temperaturen naar een graad of 22 op zondag.

Mobiele versie afsluiten