Site pictogram Tilburgers.nl

Woningbouw in Von Weberpark gaat door

Sequoia (Mammoetboom) in het Von Weberpark
Sequoia (Mammoetboom) in het Von Weberpark

In de laatste vergadering van de gemeenteraad voor de verkiezingen van 19 maart, stond het nieuwe bestemmingsplan voor het Wagnerplein en het Von Weberpark op de agenda. Het belangrijkste punt van discussie was het plan om in het park huizen te bouwen, waardoor een deel van het park moet verdwijnen. In het park staan bijzondere bomen, onder andere een mammoetboom.

GroenLinks zette samen met VoorTilburg, TVP, Trots en SP in, om de geplande 51 woningen uit het plan te schrappen. Dit voorstel (amendement) haalde geen meerderheid. Onder andere PvdA en D66 hadden als tegenargument dat dan het plan niet te financieren zou zijn. Op de valreep kwam GroenLinks vervolgens met een nieuw voorstel (motie) om dan maar de helft van het aantal woningen te bouwen.

Paulus Oerlemans (GroenLinks): “Onze inzet is om de impact op het park te minimaliseren. Om te bouwen in het park is in deze raad een meerderheid, daarom proberen we het aantal te minimaliseren.” VoorTilburg, Trots, VSP en SP bleven tegen, maar dit voorstel leek wél een meerderheid in de raad te krijgen. Wethouder Joost Möller, die niet bekend staat als een beschermer van bomen, verraste door dit voorstel aan te bevelen: “Of dit budgetneutraal kan, wil ik onderzoeken als ik die opdracht krijg. Ik heb indicaties dat er in overleg mogelijkheden zijn om het plan aan te passen. Het is geen garantie, maar wel een inspanningsverplichting die ik niet kansloos acht. Dat resulteert dan mogelijk in 26 woningen. Ik durf te zeggen dat ik de motie kan aanbevelen.”

Hans Kokke (SP) reageerde hierop: “Schandalig dat GroenLinks zich laat foppen, we zijn tegen woningen in het park en dus tegen deze motie. John van Gorp (Trots): “Tegen, huizen in het park ontwrichten het park.”Maar vanwege de toezegging van Joost Moller om met de projectontwikkelaar te onderhandelen over een halvering van het aantal huizen, trok GroenLinks de motie in, en hoefde er niet over gestemd te worden.

Mobiele versie afsluiten