Site pictogram Tilburgers.nl

WW uitkeringen juli 2020 bijna 30% hoger dan vorig jaar

Tilburg telde eind juli 2020 4.647 WW-uitkeringen. Vorig jaar, juli 2019,  waren dat er 3.595. Het aantal WW-uitkeringen in Tilburg is in die periode met 1.054 oftewel 29,6 % toegenomen mede als gevolg van de Corona-crisis.

Eind juni 2020 waren er 4.680 WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen in Tilburg is in juli dus licht afgenomen(-0,7%) ten opzichte van Juni 2020.

Landelijk zien we  een toename van 28.6% in vergelijking met vorig jaar.Ten opzichte van juni 2020 zien we landelijk een kleine toename: UWV verstrekte eind juli landelijk gezien 300.800 WW-uitkeringen, ten opzichte van 300.600 WW-uitkeringen eind juni 2020 (+0,1%). Naar leeftijd zijn er kleine verschillen zichtbaar. Zo nam eind juli 2020 het aantal WW-uitkeringen onder jongeren tot 27 jaar in Noord-Brabant af met 3,9%, in vergelijking met een maand daarvoor.

 

Waarschuwingsborden op het Willemsplein Foto: John Geerts

Door de coronacrisis is de arbeidsmarkt in korte tijd flink veranderd. De werkloosheid blijft verder toenemen. Hierdoor moeten veel mensen op zoek naar ander werk, zo nodig in een ander beroep.

In sommige sectoren is de werkgelegenheid door de coronacrisis sterk gedaald. In de horeca, verkoop en transport & logistiek was vóór de crisis nog veel vraag naar personeel. Maar door de coronamaatregelen nam de vraag enorm af. Zo werden de kansen voor bijvoorbeeld restaurantkoks en buschauffeurs ineens een stuk kleiner. Ook voor stewards, reisbureaumedewerkers, fitnesstrainers, kappers, artiesten en technici in de cultuursector was er plotseling  veel minder werk.

Een andere reden die zorgt voor verminderde werkgelegenheid is dat er door de grote economische terugval minder vraag is naar bepaalde producten of diensten. Zo zijn er minder intercedenten nodig, nu er minder vraag is naar uitzendkrachten. Door het thuiswerken zijn er minder auto’s op de weg en zijn er minder verkoopmedewerkers nodig bij de tankstations. Hetzelfde geldt voor beveiligers van kantoorpanden.

Ook naar bouwkundig architecten en ontwerpers is minder vraag, maar dit speelde al voor de coronacrisis. Hier zitten de stikstof- en pfas-problematiek in de weg. (Bron UWV)

.

Mobiele versie afsluiten