Site pictogram Tilburgers.nl

Zacht en nat herfstweer met heel veel wind

weerbericht2015-11-19 Regen bui verkeer fiets auto kruispuntIn de eerste week dat Sint en Piet in onze land waren gearriveerd hoorde het lied “Hoor de wind waait door de bomen” precies bij het weerbeeld wat zich toen afspeelde.

Ook in de komende dagen waar we vol verwachting uitkijken naar de avond van 5 december zal het lied weer klinken omdat het onstuimig gaat worden. Op deze zondag krijgen we meteen het dieptepunt omdat we vanmiddag en vanavond een zuidwesterstorm krijgen voorgeschoteld.

Overal in het land zijn waarschuwingen uitgegaan, waarbij het KNMI voor vandaag code geel en in het noorden code oranje (extreem weer) heeft afgekondigd.

Oorzaak is een stormdepressie tussen Schotland en IJsland die richting Noorwegen koerst. Op die route diept deze depressie verder uit richting onze regio. 2015-09-16 894 Regen Stoep lantaarnpaalTegelijkertijd liggen er een reeks van hogedrukgebieden over het zuiden van Europa die deze depressie tegenhoudt. Deze komt dan vandaag ook precies boven ons land tot stilstand. De drukverschillen tussen de depressie en de hogedrukgebieden worden steeds groter wat zich uit in heel veel wind met als eindresultaat een zuidwesterstorm.

Dit gaat allemaal in de loop van vanmiddag gebeuren met het hoogtepunt in de avond. Terwijl de kuststreken en het IJsselmeer te maken krijgen met windkracht 9, storm, krijgen wij windkracht 6 voorgeschoteld en dat is een krachtige wind.

2015-09-16 895 Regen Natte Tegels StoepDeze gaan vergezeld van zeer zware windstoten tot orkaankracht van meer dan 118 km/u. De meeste wind komt voor in die plaatsen die het dichtst bij de depressie liggen en dat zijn in dit geval de Waddeneilanden. Rondom Tilburg moeten we rekening houden met windstoten van 80 tot 85 km/u. Het gaat dus echt spoken de komende uren. Met al die wind wordt vochtige en zachte lucht aangevoerd.

07-28-2014 auto regen druppels water RegenbuiHet is bewolkt waaruit het van tijd tot tijd gaat regenen gevolgd door buien met windstoten. Op deze zondag loopt het kwik dan ook op naar 12 graden. Sinds 19 november hebben we geen middagtemperaturen meer gehad die in de dubbele cijfers terecht kwamen. En dit blijft zo tot vrijdag, waardoor december dus een zacht begin krijgt.

In de komende nacht nemen de wind en de daarbij behorende windstoten af en wordt het tijdelijk droger met wat opklaringen. Het is maar voor even, want tegen de ochtend neemt de bewolking alweer toe door de nadering van een volgend neerslaggebied.

01-10-2015-januari-regen-wind-paraplu-jumbo-korvelsewegDeze passeert ons in de loop van de ochtend die de gehele dag aanhoudt. Dat zullen eerst perioden met regen zijn, gevolgd door motregen op het einde van de dag. Daarbij kan zo’n 20 mm vallen. Opnieuw wakkert de wind aan en is het herfstweer compleet. Daarmee sluiten we de op één na zachtste november ooit af die met veel wind en regen gepaard ging.

Op slechts zes dagen is het Berkel-Enschot in deze maand droog gebleven. Op dinsdag start december en daarmee ook de meteorologische winter. Maar van winterweer is geen sprake. Integendeel het is boterzacht en dat geldt voor zowel de minimumtemperatuur als voor de maximumtemperatuur. In de nacht naar 1 december wordt het namelijk niet kouder dan 11 tot 12 graden waarmee er een nieuw dagrecord van de minimumtemperatuur gevestigd kan worden. In middag wordt een graad of 13, maar dat zal geen record opleveren.

regen - fietsDeze laatste staat namelijk op 16,3°C geregistreerd op 1 december 2003 in Maastricht. De dinsdag begint met regen en buien die in de loop van de middag overgaat in lichte (mot)regen.

De woensdag en donderdag zijn sombere dagen. Het is bewolkt, waaruit af en toe wat motregen valt en met zo’n 12 dagen blijft het zacht. Tussendoor zijn er droge momenten.

Op het einde van de donderdag krijgen we te maken met een regenzone die in de nacht naar vrijdag overtrekt. Hierdoor zijn er perioden met regen dat tot vrijdagmiddag aanhoudt. Pas in de middag wordt het droog en verschijnen er enkele opklaringen. Met 8 graden is het ineens wel een stuk frisser geworden. In het weekeinde keert het miezerige weer terug en stijgt het kwik richting de 9 tot 10 graden. De nachten worden wel kouder.

Mobiele versie afsluiten