Site pictogram Tilburgers.nl

Zacht met buien. Vanaf vrijdag kouder en droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor de komende week: zacht met buien en vanaf vrijdag kouder en droog. De hele week overheerst de bewolking, waarbij pas op vrijdag de eerste opklaringen komen. Daarbij is het maandag en woensdag droog en valt er op dinsdag en donderdag regen.

Bij dit alles stijgt het kwik naar 6 tot 7 graden op maandag en dinsdag. Daarna begint het kwik te zakken naar een graad of 2 tot 3 op het einde van week. Dit betekent ook dat de komende nachten we geen vorst hoeven te verwachten, maar wel vanaf vrijdag als in de nachten ook opklaringen verschijnen en de wind het oosten tot zuidoosten heeft opgezocht. Het weekeinde wordt spannend, want dat zou het begin van een echte winter kunnen worden.

Koning Winter heeft zich even laten zien. Dat begon afgelopen donderdagavond toen het in het zuiden van Limburg op zo’n 200 meter begon te sneeuwen. Het leverde vrijdag een dik pak sneeuw op, waarbij het een winterwonderland werd op de Vaalserberg. Daar werd een sneeuwdek gemeten van 17 cm. Schitterend.

Vervolgens begon in de loop van vrijdag, na een week zonder zonneschijn, de bewolking te breken. Hierdoor koelde het in de avond af dat het al begon te vriezen tot -2,9°C in Berkel-Enschot. Vervolgens zette dat in de nacht naar zaterdag door en werd een minimum bereikt van -4,0°C. Eindhoven had nog -5,0°C. Vervolgens ontstond op veel plaatsen mist en zag het rondom Tilburg helemaal wit van de rijp. Dat leverde in Brabant ook een winters plaatje op, maar niet door sneeuw.

In het noorden en midden van het land was sprake van ijzel en dat zorgde voor tientallen ongelukken. Het KNMI had dan ook code oranje uitgegeven voor die gebieden. En dat is dan weer de andere kant van het winterweer: overlast door gladheid. Zoals gezegd begon het vrijdag op te klaren, maar in Berkel-Enschot gebeurde dat precies toen de zon onderging.

Hierdoor werd opnieuw een zonloze dag genoteerd en dat was de 7e achter elkaar! En voor zo’n lange reeks dagen zonder zonneschijn moeten we helemaal terug naar december 2006 toen vanaf 20 t/m 28 december geen enkel zonnestraaltje werd waargenomen. Maar gisteren, zaterdag, was het genieten geblazen en zagen we eindelijk de zon. En hoe! Hij scheen het maximaal aantal van 7 zonuren. Soms kwamen er wat wolkjes voorbij, maar daar had de zon geen last van.

In de avond werden de wolken wat dikker en deze hangen er nog op deze zondag nog steeds. Hierdoor heeft het nog wel gevroren (-1,7°C in Tilburg), maar niet meer zo hard. Op andere plaatsen was sprake van mist en werd het kouder, zoals in Deelen waar het kwik zakte naar -4,7°C. De zon probeert de komende uren door de bewolking heen te breken en misschien dat het lukt. Vanuit het noorden zien we een neerslaggebied met motregen het land intrekken en kan ons vanavond bereiken. Tot die tijd is het grijs en droog en wordt het 3 tot 4 graden.

Op deze zondag profiteren we nog van het hogedrukgebied dat zich langzaam begint terug te trekken naar de Atlantische Oceaan, doordat een depressie voor de kust van Noorwegen zich begint uit te breiden tot over de Noordzee. Opklaringen worden dan steeds schaarser en uiteindelijk wint de bewolking. Op maandag ligt de grens van het lagedrukgebied al boven de Waddeneilanden.

Hierdoor krijgen we een bewolkte maandag die wel droog verloopt. De wind komt uit het zuidwesten en deze brengt zachte lucht met zich mee, waardoor het een graad of 6 zal worden. Van vorst is geen sprake meer. In de nacht naar dinsdag bereiken neerslaggebieden van de depressie onze regio en gaat het regenen. Pas in de loop van dinsdag wordt het droog en wordt het met 7 graden nog iets zachter. Inmiddels zien we dat het hogedrukgebied, dat eerder naar de Atlantische Oceaan is geduwd, zich boven Spanje heeft gevestigd. Deze probeert op woensdag ook onze omgeving te bereiken, waardoor we een overwegend droge woensdag krijgen.

Maar de zon krijgen we nog niet te zien. Maar de depressie vecht terug wat resulteert in een neerslaggebied wat op donderdag passeert. Het zijn de laatste stuiptrekkingen, want daarna nemen hogedrukgebieden het heft in handen. Het Spaanse hogedrukgebied gaat namelijk een verbinding aan met een Russisch hogedrukgebied.

De bewolking begint op vrijdag te breken en de zon laat zich steeds meer zien. In de nachten verdwijnt ook steeds meer de bewolking en dat betekent dat het gaat vriezen. En dan wordt het spannend op de weerkaarten, want dit zou wel eens het begin kunnen zijn van een echte winter. Maar de modellen liggen met elkaar overhoop. Enkele laten het inderdaad winter worden met temperaturen overdag rond het vriespunt en ’s nachts temperaturen tussen de -5 en -10 graden met uitschieters naar de -15 graden! Andere weermodellen laten het zover niet komen en houden het op kwakkelweer. Inderdaad, het kan vriezen of dooien.

Mobiele versie afsluiten