Site pictogram Tilburgers.nl

Zacht met een enkel buitje

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zacht, met een enkel buitje. Met 12 graden op zaterdag en 10 op zondag is het veel te warm voor de tijd van het jaar. Daarbij overheerst de bewolking, waaruit een enkele bui zal vallen. Op carnavalsmaandag is het ook nog een graad of 10, maar daalt daarna tot zo’n 8 graden voor de rest van de week. De nachten worden ook frisser van 4 graden op maandag tot rond het vriespunt op donderdag. Op maandag en dinsdag moeten we nog wel de paraplu bij de hand houden, maar daarna zien we steeds meer de zon en is het droog.

Het wil maar niet winteren in deze sprokkelmaand. Overdag lagen de temperaturen boven de 10 graden en alle nachten verliepen zonder vorst. Tot vandaag. Vanochtend dook het kwik onder een vrijwel heldere hemel in onze regio tot onder het vriespunt met -0,6°C in Gilze-Rijen. Het koudst was het in Eelde waar de temperatuur verder zakte tot -4,1°C. Aan de grond vroor het daar zelfs matig: -7,2°C. En dan de middagtemperaturen die op een graad of 3 uitkwamen met een gevoelstemperatuur van rond het vriespunt. Kortom, het was waterkoud. Bij dit alles viel ook nog eens de hele dag regen die in Berkel-Enschot tot nu toe al 13 mm in de regenmeter heeft geworpen.

Neerslag viel er ook in de nacht van 6 op 7 februari. En dat was zoveel dat het bijna de natste 7e februari ooit werd sinds 1901. In Maastricht viel 20,5 mm, gevolgd door Berkel-Enschot met 19,6 mm, Endhoven had 17,8 mm en in Ell en Gilze-Rijen werd 16,8 mm afgetapt. Daarmee blijft het record van 7 februari 1984 in Maastricht met 22,5 mm staan. Dat is nog niet alles, want afgelopen dinsdagavond waaide het ook nog eens behoorlijk hard en leverde windstoten op van 90 km/u op de Houtribdijk tot 94 km/u in Wilhelminadorp.

In Brabant bleef vandaag de neerslag beperkt tot regen, maar in het midden van het land was sprake van ijsregen en op deze donderdagavond valt er sneeuw in het noorden. Terschelling, Leeuwarden, Stavoren, Eelde, Hoogeveen en Twenthe meldden dit allemaal rond 19:00 uur.

Een uur later lag er plaatselijk een sneeuwdek. Ondertussen komt achter al die neerslag zachte lucht mee. Zo is het in Zeeland en Zuid-Limburg meer dan 11 graden, terwijl op datzelfde moment Groningen een temperatuur heeft van rond het vriespunt. Daar ligt de gevoelstemperatuur op maar liefst -5,4°C op Vlieland, -5,2°C op Terschelling, -5,1°C in Lauwersoog en -5,0°C in Leeuwarden en Nieuw Beerta. En dat is pas echt waterkoud!

Inmiddels is op deze avond in onze regio een nieuwe neerslagzone gearriveerd, waardoor het opnieuw uren gaat regenen tot in de nacht. Inmiddels is ook hier de 11 graden gearriveerd en daalt tegen de ochtend naar een graad of 9. Dan is het tijdelijk even droog, maar is het wachten op de buien die vrijdag gaan vallen. In de middag is het overwegend droog en loopt het kwik op tot maar liefst 13 graden. Een mooi begin om carnaval te gaan inluiden.

In het carnavalsweekeinde houden we het zachte weer met 12 graden op zaterdag en 10 op zondag. Dit gaat gepaard met veel bewolking waar af en toe een bui uit zal vallen. Veel stelt het allemaal niet zoveel voor. Na het weekeinde wordt het langzaam wat frisser en dalen de temperaturen naar zo’n 8 graden vanaf dinsdag. Op maandag is het nog een graad of 10. Daarbij worden de nachten ook kouder en liggen op het einde van de week zelfs rond het vriespunt. Dat komt omdat we onder invloed komen van een hogedrukgebied dat vanaf woensdag komt opzetten. Tot die tijd krijgen we in de loop van maandag nog te maken met een depressie bij IJsland, waarbij de neerslaggebieden zich helemaal hebben uitgestrekt tot over de Noordzee. Hopelijk valt de meeste regen in de nacht en eindigt carnaval nog aardig. Alaaf!

Mobiele versie afsluiten