Site pictogram Tilburgers.nl

Zacht met op zaterdag nog een enkele bui. Na het weekeinde komt een herfstcarrousel op gang

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zacht, met op zaterdag een enkele bui. Zondag wordt een droge dag en zijn er wat opklaringen. Zaterdag daarentegen is meest bewolkt en kan er in de middag een bui vallen. Met 10 tot 11 graden is het zacht voor de tijd van het jaar. Na het weekeinde gaan we over op onstuimig herfstweer met heel veel regen. Dat begint meteen op maandag als de wind aantrekt en in de loop van de dag de regen valt.

Vervolgens passeert vanaf dinsdag het ene na het andere neerslaggebied en valt er tot en met donderdag bakken met regen met dagelijks 15 tot 20 mm. Het wordt boterzacht totwel 14 graden op dinsdag. In de loop van donderdag verandert het weer en draait de wind naar het noordwesten. IJskoude lucht komt onze kant op. In de nachten gaat het weer vriezen en overdag is het tijdens de kerstdagen nog maar 5 tot 6 graden. En droog houden we niet en dat betekent dat de neerslag steeds meer een winters karakter krijgt met op tweede Kerstdag kans op sneeuw.

Van een ijskoude week naar zeer zacht weer. Dat is wat er de afgelopen dagen gebeurde. Sinds zondag schoten zowel de nacht- als middagtemperaturen omhoog. Na zeven achtereenvolgende nachten met vorst kwam de temperatuur steeds boven het vriespunt uit en overdag werd het 10 tot 11 graden. Het heeft allemaal te maken met een zuidelijke stroming die de hele week aanhield, waarmee de warme lucht onze kant is opgekomen. Met die warmte kwam ook neerslag mee, want dagelijks heeft het nu geregend wat 13 tot 14 mm opleverde.

Ook op deze donderdag viel neerslag, maar dat gebeurde alleen in de nacht. Overdag bleef het droog en waren er zelfs opklaringen. Met 11 graden voelde het aangenaam aan. De komende uren is het opgeklaard en drijven er wat wolkenvelden binnen. Daarbij zakt het kwik in de komende nacht terug naar een graad of 6.

De vrijdag zal een afwisseling geven van wolken en zonneschijn. Het blijft droog en met een matige zuidenwind blijven we in de zachte lucht en zal de thermometer 10 graden aanwijzen. Oorzaak is een depressie op de Atlantische Oceaan dat zich uitstrekt vanaf IJsland tot aan Spanje.

In het weekeinde schuift de depressie wat verder naar het oosten. Hierdoor raakt het op zaterdag bij ons bewolkt en gaat er in de middag een bui vallen. Daarbij neemt de wind flink toe en wordt matig tot vrij krachtig. Zondag ziet er een stuk beter uit en krijgen we zelfs de zon te zien. Dat komt omdat een enorm hogedrukgebied boven Rusland de depressie helemaal terugduwt richting het noorden. Dat maakt de weg vrij voor wat opklaringen.

Veel zullen het er niet zijn, maar het blijft wel droog. Met 10 tot 11 graden op beide dagen beleven we een zacht decemberweekeinde. Maar na het weekeinde krijgen we richting de kerstdagen te maken met een op hol geslagen herfstcarrousel. En als dat voorbij is zakt de temperatuur doordat koude lucht arriveert. Dit zou op tweede Kerstdag zelfs kunnen leiden tot een laagje sneeuw…. Maar dan moeten we eerst met zijn allen door het onstuimige herfstweer heen.

Dat komt doordat het Russisch hogedrukgebied tegenstand krijgt van een reeks depressies op de Atlantische Oceaan. Deze zijn zo sterk dat het hogedrukgebied zich moet terugtrekken. Hierdoor kruipt een van de depressies onze kant op. De maandag begint nog met droog weer, maar in de loop van de dag passeert de eerste regenzone onze regio. Er staat een stevige wind, kracht 5, uit zuidelijke richting waardoor het zacht blijft.

Op dinsdag draait de wind naar het zuidwesten en krijgen we het ene na het andere neerslaggebied over ons heen. Daarbij kan er zo’n 15 mm worden afgetapt. En dat is nog niet alles, want de temperatuur gaat nog verder omhoog en kan de 14 graden aantikken. Het blijft hard waaien. Woensdag wordt nog natter en kan er zelfs meer dan 20 mm vallen en de wind laat nog steeds van zich horen. Wel wordt het met 12 graden wat minder zacht. In de loop van donderdag gaat het weer veranderen. De wind draait van zuidwest naar noordwest en koude lucht komt onze kant op. Het kwik zakt overdag naar een graad of 7 en tijdens de kerstdagen is dat nog maar een graad of 5. De nachten kunnen tijdens opklaringen met vorst verlopen. En daarbij houden we het niet droog. Daarom kan de neerslag steeds meer een winters karakter krijgen met op tweede Kerstdag zelfs kans op sneeuw.

Mobiele versie afsluiten