Met deze zondag laten we oktober achter ons die gemiddeld genomen een koude maand was.
Maar dat kwam vooral wat er in het midden van de maand gebeurde. Toen hadden we middagtemperaturen die de 10 graden niet haalden met als dieptepunt de 13e toen het niet warmer werd dan een graad of 5.
In combinatie met de matige wind voelde het zelfs aan als temperaturen rond het vriespunt! Brrrrr. Zowel de eerste als laatste week van oktober verliepen zacht met beide nazomerweer, maar dat was niet goed genoeg om het alsnog een normale wijnmaand te laten worden. Het resultaat bleef koud en daarmee was het de derde koude maand van 2015.
Vandaag is de start van november en deze zet het prachtige nazomerweer van de laatste week van oktober voort. Deze zondag doet dan ook helemaal zijn naam eer aan met alleen maar zonneschijn. Deze heldere hemel begon al afgelopen nacht, waardoor het flink kon afkoelen. Het werd zo koud dat het op veel plaatsen aan de grond heeft gevroren.
Dat gebeurde in Eelde, Gilze-Rijen, Volkel, Eindhoven, Twenthe en Ell. Het koudst was het in Brabant met -1,2°C in Eindhoven en -1,6°C in Volkel. Op de normale waarnemingshoogte van anderhalve meter kwam nergens het kwik onder het vriespunt. De zon was er snel bij, waardoor de temperatuur al flink kon oplopen. Rond het middaguur was het in onze regio al 13 graden en dat stijgt vanmiddag verder naar de 17 graden. De komende nacht wordt het opnieuw koud met lokaal vorst aan de grond, waarbij er tevens wat nevel en mist kan ontstaan.
De nieuwe week staat in het teken van een zeer krachtig hogedrukgebied ten oosten van ons. Hierdoor krijgen we voor alle dagen rustig weer voorgeschoteld met zonneschijn en temperaturen die rond de 16 graden schommelen. Maar een hogedrukgebied heeft in deze periode van het jaar ook een groot nadeel: mist. Omdat er vrijwel geen wind staat kan deze lang blijven hangen, vooral als deze overgaat in laaghangende bewolking.
Dus compleet zonnige dagen hoeven we niet altijd te verwachten. Vanaf woensdag komen we zelfs op de rand te liggen van het hogedrukgebied aan de ene kant en een lagedrukgebied ten westen van ons. Dit kan wat lichte neerslag opleveren, maar veel stelt het allemaal niet voor. Tevens gaat het wat harder waaien. Vervolgens breidt het hogedrukgebied zich in de loop van donderdag uit. De neerslag maakt dan plaats voor zonneschijn en omdat er wat meer wind staat neemt de kans op nevel en mist flink af.
Morgen (maandag) begint echter grijs met op veel plaatsen mist en nevel die over kan gaan in laaghangende bewolking. Als dat laatste gebeurt krijgt de zon het erg moeilijk om door alle bewolking heen te breken. Komt de zon er toch bij dan loopt het kwik nog op naar een aangename 15 graden. Maar blijft het bewolkt, dan moeten we het met maximaal 11 graden doen en dat voel je meteen.
De dinsdag geeft eigenlijk hetzelfde weerbeeld, alleen nu is de kans op zonneschijn veel groter. Na het optrekken van de mist verschijnt meteen de zon, afgewisseld met sluierbewolking, en wordt het de warmste dag van van de week. De thermometer zal namelijk zo’n 18 graden kunnen aanwijzen.
De dag erna krijgen we even een dipje in het weer. Vanuit het westen nadert namelijk een neerslaggebied, maar of het onze regio gaat bereiken is de vraag. De bewolking neemt in ieder geval wel toe. Als er wat neerslag valt is dat een enkele bui of wat lichte regen. Met 15 graden is het dan wat minder zacht. In de loop van de donderdag kan de vlag van de nazomer weer uit. Het hogedrukgebied neemt namelijk in kracht toe, waardoor de zon en het rustige weer terugkeert.
Het blijft aanhoudend zacht voor de tijd van het jaar met temperaturen die het weekeinde op 17 en misschien zelfs 19 graden kan uitkomen. Normaal is het maar een graad of 11 á 12 in de eerste week van november.
Vorig jaar beleefden we de spectaculairste start van november ooit. Op bijna alle weerstations werd namelijk het dagrecord van hoogste maximumtemperatuur van 1 november verbeterd. Vrijwel overal werd het 17 tot 19 graden, behalve in het noorden van het land en enkele Waddeneilanden.
De hoogste temperaturen werden in het oosten en zuiden bereikt met als topper Ell (Limburg) waar het 22,0°C werd. Daarmee sneuvelde niet alleen het oude dagrecord van 20,7°C, waargenomen op 1 november 1943 in Maastricht, maar zelfs het gehele novemberrecord. Dat betekent dat ons land nog nooit zo’n hoge maximumtemperatuur heeft gehad in de slachtmaand sinds tenminste 1901.