Zacht, onstuimig en kletsnat begin van 2018

De weersverwachting voor de komende week: zacht, onstuimig en nat. Nieuwjaarsnacht begint met veel buien en wind. In de ochtend valt er nog een enkele bui, maar in de middag gaat het regenen.

Daarbij wordt het zo’n 8 graden en blijft het hard waaien. De dinsdag begint droog, maar eindigt kletsnat met langdurige regenval dat tot woensdagmiddag aanhoudt. Daarna vallen er enkele buien.

Donderdag en vrijdag starten droog, maar in de middag is het weer buiig. De temperaturen liggen vanaf dinsdag op 9 tot 10 graden. In het weekeinde is het een stuk frisser met maximaal een graad of 5. En eindelijk neemt de wind dan af, maar valt er nog wel een enkele bui.

Wat een laatste week van 2017! Er zat van alles in. Van een zachte kerst gingen we naar een aantal waterkoude dagen gevolgd door een boterzacht weekeinde waar we nu in zitten. Op zaterdag liep het kwik rondom Tilburg op naar 12,8°C. Het was daarmee de op één na warmste 30e december sinds 1951. Alleen in 2002 werd het nog iets zachter toen het precies 13,0°C werd.

Op deze Oudejaarsdag wordt het allemaal nog zachter, waarmee de warmterecords van 31 december op veel weerstations zullen sneuvelen. En dat gebeurde vanochtend al in De Bilt. Daar werd de recordgrens uit 2006 van 12,3°C voorbij gestreefd. Vervolgens werd met een krachtige zuidwestelijke stroming nog meer zachte lucht aangevoerd.

Rond het middaguur was het bij het KNMI al 13,6°C. In Ell, Berkel-Enschot en Gilze-Rijen was het zelfs 14,0°C. En dat betekent allemaal nieuwe dagrecords voor Oudejaarsdag. Een prachtige afsluiting van 2017, waarmee het zesde officiële warmterecord van dit jaar in De Bilt werd geregistreerd. Maar we zijn er nog niet, want de aanvoer gaat maar door. Wellicht dat op een enkele plaats zelfs de 15 graden wordt aangetikt. Dat hangt sterk af van het koufront wat de komende uren op ons afkomt.

Daar vooruit blijft het namelijk boterzacht. De hoge temperaturen hebben we te danken aan een stormdepressie die precies boven Schotland ligt. Deze heeft zich helemaal uitgebreid tot over ons land en dat hebben we gemerkt. In de afgelopen nacht begon de wind flink toe te nemen dat gepaard ging met windstoten. Het KNMI heeft zelfs vanochtend code geel afgekondigd voor het noordwesten en Waddengebied in verband met zware windstoten tot 90 km/u. In Vlieland werd al een windstoot van 89 km/u gemeten.

Naast de wind begonnen we op deze Oudejaarsdag met bewolking en wat lichte motregen. Vervolgens werd het droog en kregen we de zon even te zien. Maar het was maar van korte duur. Vanuit het zuidwesten is aan het begin van de middag een neerslaggebied onze regio binnengetrokken en is het gaan regenen. In de loop van de middag gaat het steeds harder regenen, waarbij zo’n 10 mm kan vallen.

Pas in de loop van de avond verlaat het regengebied Midden-Brabant, wordt het droog en neemt de wind af. Rond de jaarwisseling krijgen we echter te maken met buien bij een graad of 8. Maar waar die buien precies vallen is moeilijk te zeggen. Hopelijk blijft het droog en kunnen we van het vuurwerk genieten.

In de Nieuwjaarsnacht trekt de wind weer aan en wordt het buiig en onstuimig. De eerste dag van 2018 begint met een afwisseling van een enkele bui en zonneschijn. Maar in de middag komt vanuit Frankrijk een neerslagzone onze kant op, die via België naar Duitsland trekt. Wij krijgen daar ook iets van mee en dat betekent dat het in de loop van de middag begint te regenen. Met 8 graden is het een stuk minder zacht dan de recordwarme Oudejaarsdag. Daarbij blijft het stevig doorwaaien.

Dat weerbeeld houden we voor de rest van de week: hoge temperaturen voor de tijd van het jaar, wisselvalligheid en veel wind. Het zal niet steeds de hele dag bewolkt zijn. Tussen de buien door schijnt de zon en wordt het een graad of 9 tot 10.

Zo begint de dinsdag droog, maar zijn er in de middag, avond én nacht perioden met regen. Deze horen bij een stormdepressie die op woensdag voor de kust van Denemarken komt te liggen. Dat betekent voor ons niet alleen een kletsnatte periode, maar opnieuw onstuimig weer dat gepaard gaat met windstoten tot 90 km/u.

Met die depressie wordt weer zachte lucht aangevoerd en kan het 10 tot 11 graden worden, maar dat is wel in de nacht van dinsdag op woensdag. Op woensdag zelf zakt het kwik weer terug naar zo’n 8 graden. De regen trekt in de loop van de dag eindelijk weg, maar dan krijgen we te maken met buien en opklaringen. Bij dit alles staat er nog een steeds een vrij krachtige wind.

Donderdag begint nog droog gevolgd door regen en wind en dat geldt ook voor de vrijdag. In het eerste weekeinde van januari wordt het een stuk frisser als er een lagedrukgebied voor de kust van Frankrijk komt te liggen. De wind draait richting het noorden, waardoor koude lucht wordt aangevoerd. Overdag is het dan een graad of 5 en in de nacht kan het tijdens opklaringen gaan vriezen. Omdat de wisselvalligheid van geen ophouden weet, kunnen de buien een winters karakter krijgen. Eindelijk wordt het dan wat rustiger in de atmosfeer en kunnen we even bijkomen.

Geef een reactie