De weersverwachting voor het komende weekeinde: zachter met buien. Koningsdag begint nog aardig met opklaringen, maar in de middag gaan er buien vallen. Op zondag wisselen zon en wolken elkaar af waar soms een buitje uit kan vallen. Met op beide dagen 17 graden is het al veel warmer dan de afgelopen dagen. Na het weekeinde gaat de temperatuur verder omhoog met op dinsdag en donderdag temperatuur van zo’n 23 graden. Op andere dagen is het zo’n 17 tot 18 graden. Maar echt mooi weer zal het niet worden, want elke dag gaan er buien vallen die door die hoge kwikstanden met onweer gepaard kunnen gaan.
Deze week hadden we vooral in de nacht en ochtend een winterjas nodig, want de temperaturen ging flink onderuit, met op veel plaatsen vorst. Het begon meteen op de maandag toen in heel Brabant de temperatuur rond het vriespunt lag. Alleen in Woensdrecht vroor het tot -1,0°C. Deelen had nog -1,4°C en Eelde -1,2°C. Dinsdagochtend was het helemaal bibberen. Daarbij was het opvallend dat het aan de kust het koudst was: Wijk aan Zee registreerde -3,5°C. Eelde had nog -3,4°C, Twenthe -3,3°C en Woensdrecht -2,5°C. In Tilburg en Berkel-Enschot zakte het kwik tot -0,7°C.
Maar aan de grond op tien centimeter hoogte was het helemaal koud. Als je dan in een tentje zat op de camping moest je diep de slaapzak in. Op vliegveld Eelde in Drenthe dook de temperatuur naar -7,1°C, gevolgd door Woensdrecht met -6,1°C en in Hoek van Holland werd het -5,5°C. En dan spreken we van matige vorst.
Ondanks deze extreme kou voor de tijd van het jaar leverde dat geen records op. Dat blijft voor 23 april namelijk staan op -9,6°C waargenomen in 1997 op vliegveld Gilze-Rijen. Zowel gisteren als afgelopen nacht was er op neushoogte geen sprake van vorst. Nog wel aan de grond, maar dat bleef vanochtend alleen beperkt tot Woensdrecht met -0,7°C. Overdag bleef het kwik de hele week steken op 11 tot 12 graden, terwijl 17 graden normaal is. Daarnaast viel er elke dag wel buien, waarvan sommige met onweer en hagel gepaard gingen.
Ook op donderdag kon de paraplu weer mee en dan vooral in de loop van de middag. Aan het begin van de avond trok een eerste regenzone over, maar veel neerslag leverde dat niet op. Voor de rest van de avond bleef het droog, maar in de nacht arriveerde het volgende neerslaggebied. Deze hoort bij een depressie boven de Noordzee. Deze vrijdagochtend blijft het nog wel even regenen. Vervolgens smelt de depressie samen met een lagedrukgebied boven Frankrijk en Spanje, waardoor de regen overgaat in buien. De wind draait daarbij naar het zuiden, waardoor zachtere lucht wordt aangevoerd. Zo kan het in de middag ondanks alle bewolking nog 13 graden worden.
Het weekeinde staat niet alleen in het teken van Koningsdag, maar ook de omslag naar een warme periode die oranje gekleurd zal zijn. Zowel op zaterdag als zondag zal de thermometer zo’n 17 graden aanwijzen en na het weekeinde stijgt de temperatuur verder naar een graad of 23. Dat is ook het enige positieve, want droog zullen we het niet houden. Koningsdag start nog droog met opklaringen, maar in de middag neemt de bewolking toe en gaan er buien vallen. Zondag daarentegen ziet er veel beter uit. Zon en wolken wisselen elkaar en af en toe valt er een bui.
Wat wel zal opvallen is de wind die flink toeneemt en matig tot vrij krachtig wordt. Dat komt omdat de depressie naar de Britse Eilanden opschuift en langs ons heen gaat. Op maandag ligt deze dan boven Groot-Brittannië. De dag begint met veel zonneschijn gevolgd door een enkele bui in de loop van de dag. Op dinsdag komt er boven Scandinavië een hogedrukgebied te liggen, waardoor met een oost tot zuidoostelijke stroming warme lucht onze kant op komt en het zo’n 23 graden kan worden. Maar depressies zijn dicht in de buurt en dat betekent dat we in een onstabiele atmosfeer komen met kans op onweersbuien op het einde van de dag.
En daarmee eindigt de maand april. Ook op de eerste meidag, woensdag, kunnen er buien vallen die met bliksem en donder gepaard kunnen gaan. Met 18 graden wordt het wel iets minder warm. Maar een dag later is het alweer 23 graden omdat we dan af en toe de zon te zien krijgen. Uiteraard vallen ook dan weer buien. Het ziet er naar uit dat er dan een einde komt aan deze periode van warm weer.