Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag bewolkt en koel; zondag zonnig en warm

En toen gingen de hemelsluizen open. Na een reeks van zes zomerse dagen op rij van meer dan 25 graden (5 t/m 10 juli) werd het koeler. De eerste buien vielen al op maandag en dinsdag, maar het ergste moest nog komen. Het begon allemaal op het einde van de dinsdagavond toen een enorm neerslaggebied onze regio binnenkwam.

Vervolgens schoof deze heel langzaam over en pas op woensdagmiddag rond half twee was het voorbij. Na 14,5 uur achtereen regen werd in Berkel-Enschot 48 mm opgevangen, Tilburg had 47 en Gilze-Rijen 43 mm. In Zeeland was het allemaal nog natter. Zo noteerde Haamstede 96 mm, Noordwelle 79 en in Renesse werd nog 75 mm afgetapt. Normaal gesproken valt er in een hele julimaand 76 tot 78 mm. Tijdens de regen werd het niet warmer dan 16 graden. Toen het droog werd en de zon erbij kwam steeg het kwik naar de 19. Met die neerslag werd ook koelere lucht aangevoerd. Dat zagen we afgelopen nacht toen het helder werd.

Het kwik zakte in de weerhut naar zo’n 7 graden in het midden van Brabant, maar in Twenthe was dat slechts een graad of 5. Aan de grond koelde het daar zelfs af tot 0,5°C. Maar omdat we vandaag onder invloed zijn gekomen van een hogedrukgebied, waardoor de wind uit het oosten tot zuidoosten kwam, werd het iets warmer.

Alhoewel de 21 graden van vandaag nog steeds fris is voor de tijd van het jaar. De dag begon nog zonnig gevolgd door een reeks wolkenvelden. En dat weerbeeld houden we vanavond en vannacht, waarbij de opklaringen steeds groter worden. Daarbij daalt het kwik opnieuw onder de 10 graden.

Ondertussen trekt het hogedrukgebied verder naar het oosten, waardoor een depressie vanaf de Noordzee tot onze regio kan doordringen.

De vrijdag begint nog met een wisselende bewolking en droog weer. In de middag neemt de bewolking toe en gaan er buien vallen. Het wordt zo’n 22 graden en daarbij neemt de wind toe en gaat later uit het noordwesten waaien. In de avond is het alweer droog en bepalen wolken en opklaringen het weertoneel dat in de nacht doorzet.

Het weekeinde levert aardig zomerweer op, maar het kent wel twee gezichten.

Op zaterdag is er namelijk veel bewolking en komt de zon er sporadisch door, waarbij het nog 21 graden zal worden. Op zondag schijnt regelmatig de zon en halen we de zomerse waarden van 25 graden. Oorzaak is een nieuw hogedrukgebied boven de Atlantische Oceaan dat zich heeft uitgebreid tot over Duitsland. Depressies blijven dan op de Noordzee en kunnen het midden van Brabant net niet bereiken.

Met die warmte op zondag keer het zomerweer weer terug, maar dan wel op zijn Hollands. En dat betekent dat we in een onstabiele atmosfeer terechtkomen. Zodra de temperaturen beginnen te stijgen wordt het namelijk klam en benauwd gevolgd door buien al dan niet met onweer.

Zo zie we dat op maandag gebeuren. Na een zomerse zondag is het op maandag bewolkt, waaruit wat lichte regen kan vallen. Daarbij wordt het toch nog zo’n 24 graden. Ondertussen heeft het hogedrukgebied zich gevestigd boven Duitsland en het oosten van Europa. Hierdoor komt de stroming uit het oosten en wordt zeer warme lucht aangevoerd.

De thermometer kan op dinsdag al 29 graden aanwijzen en op woensdag kan het zelfs 31 tot 32 graden worden in Brabant. Maar dan komen die buien opzetten. Boven het noorden van Frankrijk zien we in de loop van woensdag namelijk onweerscomplexen ontstaan die via België onze kant opkomen. Donderdag wordt nog zeer warm tot wel 28 graden, maar het is wisselvallig.

De gehele dag gaan er buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Reden daarvoor is dat we onder invloed zijn gekomen van een depressie boven de Britse Eilanden en dat maakt de atmosfeer nog onstabieler. Langzaam beginnen de temperaturen te zakken tot 24 graden in het weekeinde.

Mobiele versie afsluiten