De weersverwachting voor het komende weekeinde: een bloedhete zaterdag met 37 graden gevolgd door onweersbuien in de avond en de gehele zondag. Het wordt dan wel minder warm met zo’n 30 graden.
Maandag en dinsdag houden we deze kwikstanden en pas vanaf woensdag wordt het duidelijk minder warm en komt er een einde aan de hittegolf.
Het lijkt wel of we midden in een hete luchtoven zitten. Sinds dinsdag ligt het kwik rondom Tilburg op tropische waarden met gisteren een waarde van 36,8°C en op deze donderdag werd het ruim 35 graden.
Hitterecords werden dan ook op alle fronten gebroken: de warmste 1 en 2 juli, de warmste nacht ooit gemeten en in juli is het overdag nog nooit zo warm geweest sinds 1901.
Het begon meteen bij de start van de hooimaand met een recordhoge dagtemperatuur: in Westdorpe werd het 35,6°C en zo warm was 1 juli nog nooit geweest. In Tilburg, Berkel-Enschot en Aarle-Rixtel lagen de kwikstanden nog hoger met ruim 36 graden. Het vorige record stond op 33,7°C gemeten in 1957 in Twenthe. Deze hete dag werd gevolgd door een recordwarme nacht in De Bilt van maar liefst 23,3°C.
In Arcen kwam het kwik niet lager uit dan 24,1°C. En de hitte ging vrolijk door op deze 2e juli, waarbij het kwik in Maastricht steeg naar 38,2°! Niet alleen sneuvelde een dagrecord, die stond op 35,6°C gemeten in 2010 in Volkel, maar ook was het de heetste julidag allertijden. Het oude julirecord stond namelijk op 37,1°C waargenomen op 19 juli 2006 in Westdorpe.
Genoeg met alle records en eigenlijk zijn we de hitte ook al beu geworden. Slapen is moeilijk en overdag moeten deuren en gordijnen gesloten houden om het maar een beetje koel te krijgen. Vandaag zagen we in de loop van de middag de hitte al wat afbreken toen vanuit het zuiden bewolking kwam opzetten met daarin wat koele lucht. Op een gegeven moment was het 19 graden in Zeeland en tegelijkertijd 36 graden in Limburg. Bijna dus het dubbele. Vreemd genoeg werden er geen buien met onweer waargenomen die het temperatuurverschil ging opheffen.
Maar dat is vanavond wel anders. Overal zien we nu ineens stapelwolken ontstaan, waarvan sommige al zijn uitgegroeid tot felle onweersbuien. Boven België komen ze ook al tot ontwikkeling die langzaam de grens overtrekken. Daarom moeten we de komende uren rekening houden met zulke buien. Rond 21.00 uur viel de eerste onweersbui in Berkel-Enschot. Het is wel heerlijk aan het afkoelen. Aan het begin van de middag was het nog 35 graden in onze regio en aan het begin van de avond was het al tien graden koeler. In combinatie met een matige wind is het nu heerlijk buiten.
De afkoeling zet verder door waardoor de nachttemperatuur uit komt op zo’n 19 graden. Oorzaak van de afname van de hitte is de draaiing van de wind naar het noordwesten. Maar het is tijdelijk, want op vrijdag draait de wind weer naar noordoosten tot zeer warme oosten. De hete luchtstroom komt weer op gang, waarbij het vrijdag laat in de middag 32 graden kan worden. De hele dag schijnt de zon en van buien is deze keer geen sprake. We zullen het niet alleen overdag merken, maar ook ’s nachts. Want opnieuw kunnen we een tropische nacht van minstens 20 graden verwachten richting de zaterdag.
Het weekeinde begint dan ook bijzonder heet met op zaterdag al tropische waarden rond het middaguur. In de middag stijgt de temperatuur verder en verder tot wel 37 graden. Wellicht dat Limburg weer de 38 graden gaat halen net als vandaag. Doordat de luchtvochtigheid in de loop van de dag stijgt wordt het drukkend warm en zien we stapelwolken verschijnen.
In de avond en nacht gaan er dan buien vallen die met onweer en hagel gepaard kunnen gaan. Het wordt op zondag dan minder warm, maar een graad of 30 zit er nog wel in. Daarnaast vallen er geregeld buien die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Vervolgens probeert de warmte zich te handhaven wat resulteert in een zeer warme maandag en dinsdag met plaatselijk tropische waarden. Vanaf woensdag zien we dan eindelijk de echte afkoeling komen dat gepaard gaat met neerslag en veel wind. Temperatuur zakt terug tot zo’n 22 graden op het einde van de week. De warmte is dan definitief voorbij en daarmee ook de hittegolf. Puf, puf.
Recente reacties