Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag buien, eerste Paasdag koud en droog

Zaterdag buien, zondag geeft droog weer maar is het koud en tweede Paasdag begint met lichte vorst en eindigt in een waterplas. Zaterdag start aardig met wat zon. In de middag vallen er buien en wordt het zo’n 11 graden. Eerste Paasdag stroomt koude lucht onze regio binnen. In de vroege ochtenduren is er kans op een bui en die kan dan winters verlopen. Vervolgens wordt het die dag niet warmer dan een graad of 8. De kou zet verder door, waardoor de nacht naar tweede Paasdag met lichte vorst zal verlopen. Die Paasmaandag begint somber met soms een knipoog van de zon. In de middag raakt het bewolkt en gaat het regenen. Met 11 graden is het dan minder koud. Voor de rest van de week blijft het wisselvallig, maar stijgt het kwik op dinsdag en woensdag naar de 15 graden.

Vorige week werd al gemeld dat Pasen koud zou verlopen en dat gaat nu ook gebeuren. Temperaturen liggen op eerste Paasdag onder de 10 graden en in de ochtend is er zelfs kans op natte sneeuw. Op deze donderdag zagen we ook al wat winterse perikelen toen na het middaguur het midden van Brabant getroffen werd door een aantal hagelbuien. Maar dat neemt niet weg dat de temperatuur in Berkel-Enschot nog naar de 12 graden ging.

Het was toch al een wisselvallige week voor zowel temperatuur als neerslag. Want sinds begin deze week daalde het kwik elke dag van 14,6°C op zondag tot 8,3°C gisteren. Vervolgens viel er dagelijks regen, waarbij op woensdag de meeste neerslag viel. Tilburg, Chaam en Esbeek vingen ieder 9 mm op, Gilze-Rijen 10 en in Berkel-Enschot liep de regenmeter op tot 11 mm.

Op deze donderdag leverden de buien rond het middag slechts één millimeter op. Daarbij is het neerslagtotaal op 63 mm gekomen, terwijl 71 mm normaal is voor de hele maand. We hebben nog twee dagen te gaan, maar we kunnen nu al stellen dat maart als zeer koud de boeken in gaat. Voor wat betreft neerslag en zonneschijn liggen we op normale koers. En dan te bedenken dat vorig jaar de maartmaand meer een zomermaand was. De zon scheen overdadig en het werd zelfs de op één na warmste maart sinds1706!

Tja, we zullen nog even geduld moeten hebben voordat we zulk prachtig lenteweer krijgen. Op dit moment bepaalt een depressie voor de kust van de Britse Eilanden het weerbeeld. Het is op deze donderdagavond nog droog, maar tegen middernacht raakt het helemaal bewolkt en gaat het regenen.

Op Goede Vrijdag zitten we precies tussen twee neerslaggebieden in. In de ochtend kan het nog wat regenen, maar al snel wordt het droog en zien we regelmatig de zon. Daarbij loopt de temperatuur op naar 13 graden bij een matige wind uit het zuidoosten tot oosten. In de avond arriveert dan de regenzone en zijn er perioden met regen. In de nacht is het dan alweer droog en zakt het kwik naar een graad of 4.

In het paasweekeinde blijven we onder invloed van depressies, waardoor het wisselvallig blijft. De depressie van deze donderdag is dan inmiddels naar Duitsland opgeschoven, waardoor we op zaterdag buien kunnen verwachten die in de loop van de middag zullen vallen. Vooraf is het nog aardig weer, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen bij zo’n 11 graden. In de nacht naar eerste Paasdag schuift de depressie verder naar Polen. Bij ons draait de wind dan naar het noorden, waarbij koude lucht wordt aangevoerd. Als er dan nog buien vallen krijgen deze een winters karakter met mogelijk natte sneeuw.

Vervolgens probeert een hogedrukgebied bij Groenland zich uit te breiden richting de Noordzee en probeert zo een naderende depressie op de Atlantische Oceaan tegen te houden. Hierdoor ziet eerste Paasdag er somber en koud uit, met mogelijk nog een winterse bui in de vroege ochtenduren. Overdag is het overwegend droog, waarbij de thermometer niet meer dan 8 graden zal laten zien. In de avond en nacht begint het op te klaren en koelt het sterk af. De temperatuur zakt zelfs tot onder het vriespunt, waardoor tweede Paasdag met lichte vorst zal starten tot -2 graden.

Paasmaandag begint dan met een afwisseling van zon en wolken. Maar het hogedrukgebied kan de depressie niet meer tegenhouden en geeft de moed op. In de middag wordt het bewolkt en passeren de eerste regengebieden onze regio. Met die neerslag komt zachte lucht binnen en klimt het kwik naar de 11 graden. Op dinsdag valt er van tijd tot tijd wat lichte regen en wordt het een sombere en miezerige dag. Het enige goede is de temperatuur, want die stijgt naar een graad of 15 tot 16. Ook woensdag is een natte dag, waarbij het harder gaat regenen en het kwik rond die 15 graden blijft schommelen. Daarna blijft het bewolkt en licht wisselvallig en wordt het frisser. Mooi lenteweer ziet er voorlopig dus niet in.
Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten