De weersverwachting voor het komende kerstweekeinde: zaterdag de beste dag gevolgd door een natte kerst. Met overwegend droog weer en een opklaring is zaterdag de mooiste dag en stijgt de temperatuur naar 11 graden. Eerste en tweede kerstdag zijn dagen om de paraplu onder de boom vandaan te halen, want het gaat regenen. Op maandag zal dat in de vorm van motregen zijn. Temperaturen beginnen te zakken van 11 naar een graad of 8. Dinsdag lijkt dan weer droog te verlopen en zien we de zon weer eens bij 7 graden als maximum. Daarna keren wisselvalligheid en hoge kwikstanden terug.
Wat een overgang hebben we toch beleefd: van winterweer vorige week naar herfstweer deze week. Dat ging afgelopen zondagavond gepaard met ijzel en dat hebben we geweten. Er was sprake van code oranje, er vonden honderden ongevallen vonden plaats en Rijkswaterstaat raadde af om de weg op te gaan. Het verschil in temperaturen van nu en een week eerder is meer dan 10 graden, zowel overdag als ‘s nachts!
Vervolgens is van vorst is geen sprake meer, maar wel van neerslag waarbij er tussen 18 december en vandaag al 30 mm is gevallen. Daarvoor was het negen dagen droog, waarbij de zon soms uitgebreid scheen. De laatste keer dat er regen werd afgetapt was op 8 december. Ook op deze donderdag konden we niet zonder paraplu. De dag begon overigens met mist en motregen. In de loop van de ochtend werd het droog en zagen we de zon nog even schijnen.
Rond het middaguur raakte het bewolkt en in de middag ging het regenen. Met 10 graden is het veel te zacht voor de tijd van het jaar. En dan te bedenken dat gisteren om 22:48 uur de zon boven de Steenbokskeerkring stond en dat betekent voor ons dat de astronomische winter van start is gegaan. Het weerbeeld is echter herfstachtig en dat blijft voorlopig zo. Oorzaak zijn een reeks depressies dat zich uitstrekken vanaf de Atlantische Oceaan via de Britse Eilanden naar Scandinavië en Rusland. De daaraan verbonden neerslaggebieden trekken dan steeds over onze regio. Het lijkt wel een optocht. Zo trekken vanavond alweer buien over, maar daarna wordt het droog en zakt de temperatuur niet verder terug dan een graad of 9.
De vrijdag start grijs en droog en dat blijft het de hele ochtend. In de middag trekt een nieuwe neerslagzone over en zijn er perioden met regen, waarbij het kwik naar de 12 graden gaat. In het kerstweekeinde is zaterdag nog de beste dag. En dat komt omdat de depressies wat meer naar het noorden opschuiven. De zon krijgt dan kans op door alle bewolking heen te breken, maar of het ook droog blijft is maar de vraag.
Eerste kerstdag wordt een dag om de paraplu onder de boom te hebben, want van tijd tot tijd valt er neerslag en dat met name in de middag en avond. Een depressie heeft zich namelijk tussen IJsland en Schotland gevestigd, maar vervolgens uitgestrekt tot over de Benelux.
Met 11 graden blijft het zacht. Op tweede kerstdag beginnen hogedrukgebieden boven het zuiden van Europa te roeren en duwt de depressie van ons weg. Die overgang gaat gepaard met motregen waar we op maandag mee te maken krijgen en daarbij zakt het kwik tot onder de 10 graden. Dinsdag lijkt eindelijk weer eens een droge dag te worden met een enkele opklaring en 7 graden als maximum. Vanaf woensdag keren de depressies uit het noorden terug en dat betekent dat het opnieuw wisselvallig wordt en de temperaturen omhoog gaan. Het ziet er naar dat we dit weerbeeld tot het einde van het jaar hebben.
Van een Witte Kerst is dus geen sprake, maar dat is in Amerika wel anders. Daar krijgen ze te maken met een enorme kou-inval vanaf de poolstreken dat gepaard gaat met een heuse sneeuwstorm. De temperaturen denderen naar beneden. In de staat Montana dook de temperatuur in het plaatsje Dillon in drie minuten tijden van -2,8°C naar, schrik niet, -37,2°C. Heel bizar. De gevoelstemperatuur in deze staat ligt lokaal zelfs rond de -57 graden.