Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag droog; zondag recordzacht, nat en onstuimig

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag droog; zondag recordzacht, nat en onstuimig. In dit weekeinde zullen twee warmterecords sneuvelen en dat komt allemaal door storm Dennis. Met een harde tot stormachtige wind wordt namelijk boterzachte lucht aangevoerd en kan het op zondag de warmste 16e februari worden ooit. Want het kwik kan wel eens oplopen naar 16 tot 17 graden en lager dan een graad of 12 zal het over de hele zondag (dag en nacht) niet worden. Dat gaat echter wel gepaard met een bak regen van 15 tot 20 mm.

Op zaterdag hebben we daar nog geen last van en blijft het droog. Wel trekt de wind flink aan en wordt vrij krachtig. Met 14 graden is het dan overigens ook bijzonder zacht. Na het weekeinde nemen zowel de wind als neerslagkansen langzaam af. Ook de temperaturen gaan naar beneden. Vanaf woensdag blijft het droog en bepalen zon en wolken het weerbeeld.

Het was me het weekje wel. Eerst kregen we afgelopen zondag de zware storm Ciara over ons heen die voor miljoenen euro’s schades veroorzaakten, gevolgd door een reeks onstuimige dagen. Daarbij kwam het zowel op dinsdag als woensdag nog tot een officiële storm met windkracht 9 en dat gebeurde allemaal op de Waddeneilanden. Op dinsdag kwamen we in minder zachte lucht terecht en dat kwam omdat op 5 km hoogte ijskoude lucht binnenstroomde. Je zag ook dat de neerslag ging veranderen.

Er vielen geen regenbuien meer, maar winterse buien in de vorm van natte sneeuw en hagel. In onze regio bleef het beperkt tot hagelbuien, maar in De Bilt viel in de nacht van maandag op dinsdag de allereerste natte sneeuwvlok van de winter. Gemiddeld valt de eerste sneeuw al eind november. Pas vier keer is het eerder gebeurd dat de sneeuw pas na december viel. Het record stond op 21 januari 2007 toen de eerste vlokken van die winter vielen.

Maar deze datum is nu met drie weken helemaal de grond ingeboord. De recordlate sneeuwvlok ooit waargenomen in De Bilt in een winter staat nu dus op 11 februari. Een winter zonder sneeuw is nog nooit voorgekomen, maar dat zou in Berkel-Enschot wel eens kunnen gebeuren. Want de laatste keer dat we een vlok naar beneden zagen dwarrelen was op, schrik niet, 4 mei van het vorig jaar. Terwijl we sinds 1957 in de maand mei helemaal geen sneeuw in Brabant hebben gehad. Het klimaat is duidelijk van slag. De kans dat we voor het eerst een winterseizoen overslaan wordt steeds groter en dat betekent dat we een half jaar lang alleen maar herfstweer hebben gehad. En eigenlijk klopt dat ook wel.

Terug naar deze donderdag die nat verliep. De dag begon en eindigde met regen. Alleen aan het begin van de middag werd het een aantal uren droog. Daarbij liep het kwik nog op naar een graad of 9. In het noorden bleef het koud met nog geen 5 graden in Nieuw Beerta. De komende uren blijft het regenen.

Oorzaak is een depressie die vanaf Engeland naar Duitsland trekt en in het kielzog neerslaggebieden met zich meebrengt. Op het einde van de avond wordt het droog, maar blijft het wel bewolkt. En daar begint de vrijdag ook mee. In de loop van de dag laat de zon zich af en toe zien bij een temperatuur die naar de 10 graden gaat. Een aardige Valentijnsdag dus. In het weekeinde loopt het kwik nog verder op tot recordhoogte.

Dat geldt nog niet voor de zaterdag als we op zo’n 14 graden uit zullen komen. Vorig jaar werd het op deze datum namelijk 17,6°C in Berkel-Enschot en 16,9°C in Gilze-Rijen. Deze kwikstanden worden voor zondag verwacht en dan zouden we wel eens twee (!) nieuwe warmterecords kunnen bijschrijven voor 16 februari. Dat geldt voor zowel de minimum- als voor de maximumtemperatuur.

De minimumtemperatuur staat in De Bilt namelijk op 9,4°C uit 1935, terwijl het op zondag niet kouder zal worden dan 12 graden. Vervolgens loopt het kwik overdag verder op richting de 16 tot 17 graden! En dan worden de maxima voor die dag volledig verpulverd. Want dat staat voor 16 februari in De Bilt op ‘slechts’ 13,3°C en voor onze regio staat dat op 15,2°C. Allemaal waargenomen vorig jaar. Die warmte gaat wel gepaard met een bak regen op de zondag met 15 tot 20 mm. Op zaterdag valt het mee en blijft het de hele dag droog.

Dat allemaal wordt veroorzaakt door een nieuw stormdepressie die de naam Dennis heeft meegekregen. Daarom trekt de wind op zaterdag flink aan en wordt vrij krachtig. Vervolgens breidt de depressie zich verder uit tot over het noorden van Frankrijk en gaat het nog harder waaien.

Wellicht dat op zondag even windkracht 9 wordt aangetikt, maar daar blijft het dan ook bij. Het zal dus niet zo erg worden al vorige week zondag. Na het weekeinde neemt de wind langzaam af en geldt ook voor de neerslagkansen. Dat komt omdat we vanaf woensdag te maken krijgen met een hogedrukgebied die alle regenzones op afstand houdt. Zon en wolken bepalen dan het weerbeeld. Op maandag en dinsdag zitten we echter op de grens tussen een depressie en het aankomende hogedrukgebied. Dan kan uit die wolken nog een bui vallen.

Mobiele versie afsluiten