Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag een buitje, daarna opstap naar een hittegolf

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag een buitje, daarna opstap naar een hittegolf. Het begint op zaterdag met een mix van zon en wolken waar in de middag een bui uit kan vallen. Daarbij loopt de temperatuur op tot een graad of 24. Op zondag is het wat minder warm door een noordenwind, maar de zon zullen we dan wel vaker zien. Na het weekeinde kunnen we ons gaan opmaken voor een hittegolf. Elke dag liggen de temperaturen boven de 25 graden en op woensdag gaan we zelfs over de 30 graden heen en dat laatste houdt een aantal dagen aan. Van neerslag is vooralsnog geen sprake

De eerste week van juli hebben we alweer achter de rug en deze verliep gemiddeld met normale temperaturen. Op de 2e kreeg Berkel-Enschot nog een zomerse dag te verwerken met 25,9°C en op alle andere dagen werd het minstens een graad of 20. Vandaag was de koelste dag van de maand tot nu toe met in Gilze-Rijen 20,3°C, Tilburg en Eindhoven hadden ieder 20,4°C en in het Limburgse Ell werd het nog 20,8°C. De nacht van 4 op 5 juli was behoorlijk fris, waarbij rondom onze regio het kwik zakte tot een graad of 8. In Deelen werd het zelfs maar 6,5°C. Wat vooral opviel was het feit dat er geen neerslag viel, tot vandaag.

Gisteren zagen we het al gebeuren toen de hoge bewolking overging in een aangesloten wolkendek wat de hele nacht aanhield. Daaruit viel tegen de ochtend regen gevolgd door wat motregen. Dit leverde in Berkel-Enschot nog 0,9 mm op. In het noordoosten vielen er veel meer door buien: Roodeschool 12 mm, Winsum 9, Veenhuizen 8 en Diever ving nog 7 mm op. Pas in de middag werd het droog en later brak de zon door.

In de heldere nachten daarvoor werden schitterende lichtende nachtwolken waargenomen. Deze bevinden zich op 75 tot 80 km hoogte en bestaan uit kleine stofdeeltjes waar ijs op zit. Je kunt ze zien een half na zonsondergang en een half uur voor zonsopkomst. Op het internet zijn er prachtige foto’s van te vinden. Terug naar deze donderdag, waarbij de komende uren steeds meer gaat opklaren het kwik terugzakt tot een graad of 12.

Op vrijdag heeft een hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan zich uitgebreid tot over onze omgeving. Zon en wolken bepalen dan bij ons het weerbeeld en het blijft droog. En dat allemaal bij een matige noordwestenwind die de temperatuur laat stijgen tot een graad of 24. In het weekeinde schuift het hogedrukgebied verder op naar de Britse Eilanden waar het op zondag aankomt. De wind draait geleidelijk aan naar het noorden. Zaterdag is dan een overgangsdag, waarbij opnieuw er een mix is van zonneschijn en wolkenvelden. Maar uit het wolkendek kan wel een buitje vallen. Voorlopig zal dat de laatste neerslag zijn voor de dagen erna. Zondag wordt een prachtige dag, waarbij we veel sluierwolken zullen zien. De noordenwind zorgt er wel voor dat de temperatuur wat achterblijft en op 22 graden blijft steken.

Na het weekeinde is het tijd voor warm tot zeer warm zomerweer. Elke dag kunnen we zomerse temperaturen van 25 graden verwachten en kan zelfs oplopen tot meer dan 30 graden op de woensdag. Vervolgens blijft het kwik een aantal dagen lang rond die temperatuur hangen en is een hittegolf in de maak. De zon zal daarbij uitbundig schijnen afgewisseld met soms wat sluierwolken of onschuldige stapelwolken. Van neerslag is geen sprake terwijl we in juni dat juist wel zagen met regelmatig regen- en onweersbuien na een aantal warm zomerweer. Het lijkt er daarom op dat juli daar geen zin in heeft.

Mobiele versie afsluiten