Zaterdag fris, zondag kletsnat

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag fris, zondag kletsnat. Na storm Louis zijn we in frissere lucht beland. In de ochtend kan het aan de grond vriezen en overdag zitten we op zo’n 8 graden. Daarnaast valt er op zaterdag een enkele bui, maar op zondag zijn er perioden met regen. Na het weekeinde wisselen droge en natte dagen elkaar af en stijgt het kwik op het einde van de week naar de 11 graden.

Het was ontzettend spannend de afgelopen uren, want storm Louis kwam eraan. Het KNMI had meteen al code oranje afgekondigd voor vrijwel het hele land met in eerste instantie nog zonder Limburg. Om 19:00 uur daalde de barometer gigantisch en wel zo hard dat het nieuwe dagrecords opleverde voor 22 februari.

Op Vlieland en in Den Helder en op Terschelling is deze namelijk gezakt naar respectievelijk 970,4, 971,0 en 971,3 hPa, waarmee het record uit 1935 met 972,0 hPa in Den Helder is gebroken. Later daalde luchtdruk verder tot 969 hPa. En dan de wind die flink tekeer ging. Aan het begin van de avond tikte Vlissingen al windkracht 9 aan met windstoten tot 92 km/uur. Tilburg en Eindhoven kregen windkracht 7 met stoten tot maximaal 67 en 78 km/uur. En dit was nog maar het begin, want het werd de komende uren alleen maar heftiger.

Van een storm is het niet gekomen. Volkel kreeg nog kracht 8 en de windstoten liepen op tot 85 km/u in Gilze-Rijen en Volkel.
Deze donderdag begon nog prima en was het letterlijk stilte voor de storm. Zon en wolken wisselden elkaar en pas rond het middaguur begon de bewolking toe te nemen en vielen er buien. Tussendoor waren er ook opklaringen en kwam de zon er door, terwijl het regende. Dit zorgde in Berkel-Enschot voor een schitterende fenomeen die daar rond 17:30 uur te bewonderen was: een prachtige regenboog die ongeveer twee minuten bleef staan.

Tijdens de buien wakkerde de wind al flink aan. Daar zat ook onweer bij. In Noord-Holland is zo’n donderbui rond 19:30 uur al langs gekomen. Bij dit alles zaten we nog steeds in de zachte lucht. Vrijwel al de hele maand, met uitzondering van 1 februari, zitten we dagelijks op temperaturen van minstens 10 graden. Zo werd het vandaag in onze regio een graad of 13.

Het heeft natuurlijk allemaal te maken met storm Louis die de komende uren langs onze kust trekt. Het enorme windveld zit achter de stormdepressie, vandaar dat Zeeland al in het stormlinie zat. Maar wat dacht je van het IJsselmeer waar op de Houtribdijk (Enkhuizen-Lelystad) een windstoot van maar liefst 114 km/uur werd gemeten.

De komende uren vallen er nog buien en daar achter stroomt koude lucht het land binnen. In het oosten is het nog 11 tot 12 graden, terwijl tegelijkertijd Hoek van Holland maar 7 graden aanwijst. Deze kou zet verder door en dat zien we de komende nacht als het kwik verder daalt tot een graad of 4. Op vrijdag overdag blijft de temperatuur steken op zo’n 8 graden bij een matige tot vrij krachtige wind. En dan zal het allemaal nog frisser aanvoelen. Op deze dag ligt storm Louis al voor de kust van Noorwegen. Maar omdat deze depressie zich helemaal tot aan de Middellandse Zee heeft uitgebreid is het komen en gaan van buien. De ochtend lijkt nog droog te blijven, maar in de middag moeten we de paraplu bij de hand houden.

In het weekeinde krijgen we te maken met een volgende depressie die op zondag boven Normandië ligt. Voordat deze daar arriveert krijgen we nog de zaterdag, waarbij er een enkele bui gaat vallen afgewisseld met opklaringen. De dag begint overigens behoorlijk koud met zelfs vorst aan de grond. Overdag stijgt het kwik nog naar de 7 graden. Omdat het stevig blijft waaien is een winterjas geen overbodig luxe en dat is wel even wennen.

Op zondag neemt de wind wat af en wordt het met 9 graden wat zachter. Maar dat is ook het enige positieve, want de dag verloopt kletsnat met perioden met regen. Op maandag hebben we daar ook nog last van en neemt de wind opnieuw toe. Inmiddels is de wind dan gedraaid naar het noordoosten en houdt de aanvoer van koelere lucht aan. Maandag overdag wijst de thermometer slechts 6 graden aan. Op de Atlantische Oceaan zien we tegelijkertijd een hogedrukgebied liggen die dichterbij komt. Op dinsdag krijgen we daar een uitloper van, wat een droge dag zal opleveren. Zon en wolken bepalen dan het weerbeeld en wordt het opnieuw wat zachter. Daarna wisselen droge en natte dagen elkaar af.

Geef een reactie