Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag guur met winterse buien, zondag droog en zonnig

weerberichtDe weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag guur met winterse buien en 6 graden. Zondag droog en veel zon bij een graad of 7. Maandag is regenachtig met veel wind bij temperaturen die naar de 9 graden gaan. Op dinsdag vallen er buien die winters van karakter kunnen zijn. Woensdag is dan weer een rustdag gevolgd door herfstweer op het einde van de week. Temperaturen liggen rond de 8 graden

12-27-2014-December-winter-fietser-SneeuwWe hebben een wisselende week achter de rug. De carnavalsdagen van zondag en maandag waren om door een ringetje te halen met alleen maar zonneschijn. Daarbij lagen de temperaturen op een graad of 9 en was het heerlijk vertoeven buiten. Vooral uit de wind en in de zon.

Vanaf woensdag werd het een stuk kouder. Een stevige wind voerde koude lucht aan, waardoor het kwik de 5 graden niet haalde. Op deze donderdag was iets minder koud met een graad of 6, maar opnieuw maakte de wind het behoorlijk fris. De gevoelstemperatuur lag namelijk net boven het vriespunt. De winter geeft zich dus nog niet gewonnen en dat merken we eveneens aan de minimumtemperatuur. Zo heeft het vanaf zondag elke dag gevroren met als koudste nacht die van zondag op maandag toen het op enkele plaatsen matig vroor. Zo had Tilburg -4,6°C, Gilze-Rijen -4,7°C en in Volkel werd het -5,6°C. Aan de grond vroor het zelfs tot -9 graden! IJskoud dus. Tel daarbij op dat de ochtenden vaak met nevel en mist zijn verlopen en het winterweer is bijna compleet. We missen alleen nog de sneeuw…… en die zou wel eens in het weekeinde kunnen vallen.

Terug naar deze donderdag die onbewolkt was begonnen. In de middag kwam de bewolking, maar tegen de avond werd het weer helder. Dat zal over enkele uren wel anders zijn als we bezoek krijgen van een neerslaggebied die in de nacht over onze regio zal gaan trekken. De bewolking neemt toe en het gaat regenen. Met al die wolken zal het de komende nacht niet meer gaan vriezen en het kwik blijft op zo’n 2 tot 3 graden steken.

Dit weerbeeld hoort allemaal bij een depressie dat zich tussen IJsland en Noorwegen bevindt. Daar omheen draaien neerslaggebieden en de volgende komt in de loop van vrijdag precies boven ons land te liggen. Dat betekent dat het op vrijdagochtend eventjes droog wordt. Wat meteen zal opvallen is de wind die steeds meer in kracht toeneemt tot vrij krachtig, kracht 5.

In de middag moeten we dan de paraplu’s bij de hand houden, want dan passeert het volgende neerslaggebied waaruit het langdurig gaat regenen. In combinatie met die wind is het compleet herfstweer. Het enige positieve is de temperatuur, want die schiet naar de 9 graden. In de avond regent het nog steeds door. Pas in de loop van de nacht wordt het droog en verschijnen er opklaringen. Maar zodra alle regen voorbij is getrokken stroomt er koude lucht het midden van Brabant binnen.

De zaterdag zal dan ook een gure dag worden. Het is zwaarbewolkt en er gaan zich buien vormen die een winters karakter hebben. Dat betekent dat er natte sneeuw en wat hagel kan vallen. Warmer dan een graad of 6 zal het niet worden en tijdens buien ligt de temperatuur een stuk lager.

Op zondag keert de rust terug en is het droog. De dag begint koud met lichte vorst en er zijn zonnige perioden. Later neemt de bewolking toe en gaat het harder waaien met kans op zware windstoten. Allemaal voorbodes dat een neerslaggebied nadert en dat zien we gebeuren in de nacht naar maandag. Van tijd tot tijd gaat het regenen en het blijft stevig doorwaaien. Het is wel zacht met temperaturen die naar de 9 graden gaan.

Op dinsdag verandert er niet veel. Het blijft wisselvallig en winderig, waarbij de regen plaats maakt voor enkele winterse buien. Een dag later wordt krijgen we opnieuw een rustdag. Zon en wolken wisselen elkaar af en het blijft overwegend droog. Bij een matige westenwind loopt het kwik op tot een graad of 7. Vanaf donderdag keert het herfstweer terug bestaande uit perioden met regen en veel wind.

Mobiele versie afsluiten