Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag: ijskoud en zonnig. Zondag: dooiweer

De weersverwachting voor het weekeinde van 15 en 16 december: een ijskoude zaterdag en een dooiaanval op zondag.

Het begin van het weekeinde start met een prachtige winterdag op zaterdag. Er is veel zonneschijn die afgewisseld wordt met wat sluierwolken die steeds dikker worden. Het wordt wel de koudste dag van de week. De dag start al met matige vorst tot –5 graden en overdag loopt het kwik nog op tot rond het vriespunt. Maar door de matige wind zal het ijskoud aanvoelen van –4 tot –5 graden! In de avond neemt de bewolking verder toe en rond middernacht gaat er neerslag vallen. Dat zal in eerste instantie (natte) sneeuw zijn die in de loop van de nacht overgaat in regen.

Daar begint de zondag ook mee. Inmiddels is de temperatuur dan al boven het vriespunt uitgekomen en stijgt verder naar een graad of 5. Na het weekeinde wordt het minder koud met zo’n 7 graden op het einde van de week. Daarbij is er veel bewolking, waaruit af en toe wat regen valt.

Eindelijk is de regen gestopt. Sinds afgelopen woensdag er geen druppel meer gevallen. Maar dat betekent wel dat er 14 dagen achtereen neerslag is gevallen. Voor zo’n lange reeks regendagen moeten we helemaal terug naar 2017 toen in de periode 19 februari tot en met 9 maart elke dag neerslag viel. Het is dus droog geworden en komt de zon er steeds meer door. In De Bilt werd donderdagochtend de grens van 2022 zonuren verbroken en dat betekent dat 2018 nu al het zonnigste jaar ooit is geworden sinds 1901.

Het verdwijnen van de neerslag en de toename van het aantal zonuren hebben we te danken aan een Scandinavisch hogedrukgebied. Hiermee werd tevens een oostelijke stroming in gang gezet met aanvoer van koude lucht. Terwijl de thermometer op deze donderdag nog 3 graden aanwees lag de gevoelstemperatuur rond het vriespunt. Inmiddels is de temperatuur aan het begin van donderdagavond al flink aan het dalen. In Tilburg lag het kwik nog net boven nul, maar in Eindhoven en
Woensdrecht was het al licht aan het vriezen. Dit gebeurt allemaal onder een heldere hemel.

In de nacht gaat de temperatuur nog verder onderuit en zal op -3 graden uitkomen. Aan de grond gaat het zelfs matig vriezen. Bij dit alles staat er een matige
wind, waardoor de vrijdagochtend ijskoud zal beginnen met een gevoelstemperatuur van -5 graden! We zitten dan midden in een wintertje dat helaas nog maar een dag langer zal duren, want op zondag komt de dooiaanval en dan is het voorbij.

Maar tot die tijd is het vrij koud, droog en zonnig. De vrijdag begint er al mee, waarbij het overdag niet warmer dan een graad of 2 zal worden en de windchill overdag op gemiddeld -3 graden zal uitkomen. Wolken en zon bepalen het weerbeeld bij een matige oost- tot noordoostenwind. Zaterdag wordt de koudste dag van deze week met voor het gevoel -4 tot -5 graden, terwijl het kwik in de weerhut nog op +1 graad uitkomt. In de ochtend vriest het al stevig met matige vorst.

Daarnaast wordt het een prachtige winterdag met heel veel zonneschijn, waarbij er in de loop van de dag steeds meer sluierwolken zullen overdrijven. Het is de voorbode van een neerslaggebied dat snel onze kant op komt. In de nacht trekt het over onze regio. Maar omdat we dan nog steeds in de koude lucht zitten wordt deze voorafgegaan door (natte) sneeuw en tegen de ochtend is deze al overgegaan in de regen.

De zondag begint dan ook nat bij temperaturen die boven het vriespunt liggen en in de middag verder oplopen naar een graad of 5. Dan is het droog geworden en zijn er opklaringen. Inmiddels is de wind dan naar het zuiden tot zuidwesten en wordt er minder koude lucht, maar ook vochtige lucht aangevoerd. Dat betekent meer bewolking waar af en toe wat neerslag uitvalt en hogere temperaturen die oplopen naar zo’n 7 graden op het einde van de week. Op woensdag wordt er wat meer neerslag verwacht als we onder invloed komen van een depressie boven Ierland.

Op donderdag trekt deze in een afgezwakte vorm over Brabant heen, waardoor het een druilerige dag zal worden. Het ziet er naar uit dat zodra de winter op 21 december begint het kwik nog verder omhoog gaat naar 10 graden in het weekeinde.

Mobiele versie afsluiten