Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag koud en mistig, daarna zacht herfstweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag koud en mistig, daarna zacht herfstweer. Het weekeinde begint net als in de afgelopen week: mist en lichte vorst in de ochtend en overdag een temperatuur van een graad of 5.

Vanaf zondag gaat het weer veranderen en gaan we over op een herfstscenario.De wind begint toe te nemen en de temperaturen gaan omhoog. Op zondag is het overdag droog en stijgt het kwik al naar 9 graden, maar in de avond vallen de eerste druppels. Deze horen bij een neerslaggebied dat maandag overtrekt en ons een kletsnatte dag bezorgt.

In de nacht van maandag op dinsdag begint het nog harder te waaien met kans op een zuidwesterstorm! Dinsdag wordt dan een winderige dag met een komen en gaan van buien wat het herfstweer compleet maakt. De dagen erna blijft het wisselvallig en zacht bij temperaturen van een graad of 8 tot 9. De vorst in de nacht zijn we kwijt dat geldt ook voor de winter die we tot in de eerste week van februari nog niet terugzien.

Koud, mist en somber weer. Dat waren de weerkenmerken van de afgelopen week. Een hogedrukgebied die de hele week in onze omgeving standhield was de oorzaak. Hierdoor viel de wind weg en ontstond sinds maandag elke nacht en ochtend mist die soms zeer hardnekkig was.

Deze ging op dinsdag en woensdag over in laaghangende bewolking, waarbij gisteren uit het wolkendek wat lichte motregen viel. Daarnaast was het deze week behoorlijk koud. In de nachten lagen de temperaturen rond het vriespunt, waarbij maandag het koudst was. Althans in onze regio toen het kwik in de vroege ochtend wegzakte naar -2,4°C in Tilburg. In de nacht van maandag op dinsdag werd de laagste minimumtemperatuur van deze winter tot nu toe gemeten met -5,4°C in Maastricht en dat is matige vorst.

De daarop volgende nacht was het in de Limburgse hoofdstad ook nog behoorlijk koud met -4,0°C. De mist zorgde er tevens voor dat we op dinsdag de eerste ijsdag van het seizoen konden noteren: in Ell steeg de temperatuur overdag niet verder dan -0,1°C. Bij ons werd het niet warmer dan 1,2°C en zo’n lage temperatuur hebben we sinds 31 januari niet meer gehad. Berkel-Enschot noteerde toen die dag zelfs een ijsdag met een maximum van -0,3°C. En om het koude weer compleet te maken werd delen van Limburg op woensdag wakker in een witte wereld, dit als gevolg van uitsneeuwende mist. Daarmee was het de eerste keer deze winter dat de sneeuw bleef liggen. Kortom, deze week werd door Koning Winter even een prikje uitgedeeld, want meer was het niet.

Op vrijdag houden we het weerbeeld van de afgelopen dagen. Dat betekent mist en lichte vorst in de nacht en vroege ochtend. Overdag zal het niet warmer worden dan een graad of 5 en als de mist blijft hangen is het nog kouder. Vervolgens gaat deze over in laaghangende bewolking. Op vrijdagavond wordt het opnieuw mistig wat tot zaterdagochtend aanhoudt. Daarbij daalt de temperatuur richting het vriespunt. In het weekeinde neemt de kracht van het hogedrukgebied af, doordat depressies ten noorden steeds sterker worden.

Op zaterdag is er nog niets aan de hand. De dag begint koud en mistig en overdag wordt het een graad of 5. Heel langzaam begint de wind toe te nemen. Op zondag gaat het nog iets harder waaien en wordt met een zuidelijke wind zachtere lucht aangevoerd. De vorst verdwijnt en in de middag zal de thermometer oplopen naar zo’n 9 graden.

Vervolgens wakkert de wind steeds verder aan. Een depressie bij IJsland zorgt hiervoor welke zich op maandag helemaal heeft uitgebreid tot over onze regio. Dat betekent dat neerslaggebieden overtrekken en we een kletsnatte maandag tegemoet kunnen zien. Daarbij kan er meer dan 10 mm vallen. Het kwik komt ook in de dubbele cijfers terecht met 10 graden. En dan wordt het spannend.

In de nacht naar dinsdag ontstaat binnen de IJslandse depressie namelijk een nieuw lagedrukgebied dat boven de Noordzee ontstaat. De wind neemt verder toe en kan zelfs leiden tot een heuse zuidwesterstorm! Dinsdag wordt dan een winderige dag met een komen en gaan van buien, waarbij de nieuwe depressie richting Denemarken koerst. Op woensdag hebben we nog last van buien, maar in de middag begint het op te klaren en wordt het droog. Wel staat er nog steeds een stevige wind. De dagen erna neemt de wind verder af omdat de depressie naar Scandinavië is getrokken en een hogedrukgebied vanuit het zuiden onze kant probeert op te komen. Dit gaat echter wel gepaard met een mix van zon en wolken, waaruit een enkele uit kan vallen. Van winterweer is geen sprake en geldt ook voor de eerste week van februari.

Mobiele versie afsluiten