Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag nat en fris, zondag droog en zacht

weerbericht Het houdt maar niet op met het zachte weer. Gezien de verwachtingen tot het einde van de maand zal februari op de 5e plaats komen van zachtste sprokkelmaanden ooit. En van de winter, die geen winter genoemd mag worden, kan zelfs de op één na zachtste worden sinds 1901. 1000-eerste-krokusjeEr zitten zelfs records deze winter aan te komen. Zoals het laagste aantal vorstdagen ooit en een laagterecord voor wat betreft de waarde van het koudegetal van Hellmann. Bij dat laatste wordt de gemiddelde maximumtemperatuur van een dag afgetrokken van de gemiddelde minimumtemperatuur en als deze in de min komt wordt deze gedeeld door twee en vervolgens wordt het minteken weggegelaten. Zodoende hou je een bepaald getal over dat we het Hellmanngetal noemen. Inmiddels staat dit cijfer op 0 (nul) en dat is nog nooit voorgekomen in een winterseizoen. Dan te bedenken dat een koude winter in het vooruitschiet lag….. Dat het niet is uitgekomen heeft alles te maken met de ligging van de straalstroom waar alle weersystemen langs gaan. Deze lag zodanig dat we alsmaar in een zuid tot zuidwestelijke stroming terecht kwamen en de kou niet onze richting op kon komen. En omdat (storm)depressies steeds boven de Britse Eilanden kwamen te liggen stond er bovendien veel meer wind dan we in een winter mogen verwachten. In totaal hebben we 5 (!) stormen gehad, waarvan de Sinterklaasstorm de heftigste.

Terug naar deze week die opnieuw een kwikstand liet zien van boven de 10 graden; zowel op maandag als woensdag werden deze bereikt. Op donderdag was het 9,9°C bij een bewolkte dag. Op het einde van de dag begon het te regenen en dat zal het voor de rest van de avond doen. Pas in de nacht is het droog en komen er opklaringen, waarbij de temperatuur naar de 5 graden daalt. Op vrijdag stroomt er zeer koude lucht onze regio binnen. Dat zullen we niet zozeer aan de grond merken, want het kwik stijgt naar een graad of 9. Maar vooral de bovenlucht wordt ijzig koud (-32 graden) en dat gaan de buien ons vertellen die gaan vallen. Deze kunnen namelijk met onweer en hagel gepaard gaan. Tegen de avond sterven de buien uit en wordt het tijdelijk droog.

Het weekeinde zal twee gezichten kennen. Zaterdag is het fris en nat als een regengebied passeert en het niet warmer wordt dan 8 graden. Zodra de neerslag voorbij is getrokken wordt met een zuid tot zuidwestelijke zachte lucht aangevoerd. Op zondag stijgt de temperatuur naar 11 graden en op maandag komt daar nog een graadje bij. Het weerbeeld zal bestaan uit een afwisseling van wolken en zonneschijn. Er staat wel een matige wind, kracht 3 tot 4. Maar uit de wind en in de zon is het genieten geblazen. Voor de rest van de week wisselen droge en natte dagen elkaar af. Zo zullen dinsdag als donderdag nat verlopen, terwijl de woensdag een droge dag voor ons in petto heeft. Langzaam zakken de temperaturen tot onder de 10 graden op het einde van de week.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten