Zaterdag nat en grijs, zondag droog en opklaringen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag nat en grijs, zondag droog en opklaringen. Het weekeinde zal twee gezichten kennen. Op zaterdag trekt een neerslaggebied over met daarin zeer zachte lucht en heel veel wind. Dat betekent lichte (mot)regen en een temperatuur van zo’n 12 graden.

Zondag daarentegen neemt de wind af, laat de zon zich regelmatig zien en is het droog. Maar met 7 graden doen we wel een stapje terug. Na het weekeinde wordt het wisselvallig met alleen op maandag winterse neerslag bestaande uit hagel en natte sneeuw. Met een gevoelstemperatuur van slechts 2 graden is het ijskoud. De dagen erna gaan de temperaturen weer omhoog en komen op zo’n 10 graden uit.

We zouden op deze donderdag een opklaring te zien krijgen, maar dat gebeurde precies toen de zon onderging. Hoe is het mogelijk. Daarmee is het de 15e (!) zonloze dag van deze maand en dat betekent nu al een gedeelde 2e plaats van somberste januarimaanden ooit in Berkel-Enschot sinds 1998, samen met 2018, 2019 en 2021. Het record staat op 16 zonloze dagen uit 2015. Kortom, het lijkt erop dat de louwmaand de laatste jaren alsmaar somberder wordt. Vorige week vrijdag was de laatste keer dat we de zon zagen. Wel was het vanaf toen steeds droog, tot vandaag. In de ochtend viel er namelijk motregen en dat hield tot in de middag aan.

Daarbij werd in Tilburg en omstreken zo’n 2 mm opgevangen. Oorzaak van de neerslag was het gevolg van het (eindelijk) wegtrekken van het hogedrukgebied door de nadering van een depressie boven Zweden. De barometer begon dan ook te dalen. Inmiddels ligt het hogedrukgebied nu boven de Atlantische Oceaan met uitlopers tot over onze regio. De opklaringen op deze avond breiden zich uit, waardoor de temperatuur in de komende nacht richting het vriespunt gaat. En aangezien het overal nog nat is kan het morgenochtend op grote schaal glad worden door opvriezing van natte weggedeelten. Oppassen dus.

De vrijdag start met flinke opklaringen. En dat betekent na een week eindelijk weer eens zonnestralen op onze hoofden. Het wordt ook een prachtige dag, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en het droog blijft. In de middag neemt de bewolking wel steeds meer toe door de nadering van een warmtefront behorend bij een Zweedse depressie. Op zaterdag trekt dat front over onze provincie wat gepaard gaat met lichte (mot)regen en een vrij krachtige westenwind. Tegelijkertijd stroomt zeer zachte lucht onze regio binnen en kan het een graad of 12 worden.

Records zullen dat niet worden, want het dagrecord voor 29 januari staat op 14,8°C waargenomen in Maastricht in 1955. Voor onze regio staat het record op 13,1°C en dat gebeurde in Gilze-Rijen in zowel 1955 als 2013.Tilburg noteerde negen jaar geleden 12,8°C. Ondanks de hoge kwikstanden zullen we de zon niet zien. Dat is een dag later wel anders als de zon volop gaat schijnen. En dat hebben we te danken aan een hogedrukgebied bij de Britse Eilanden die de depressie naar de Baltische staten duwt. Het wordt een prachtige zondag, waarbij het een stuk minder waait dan op zaterdag. Met de temperatuur gebeurt nu het tegenovergestelde. Want nu schijnt wel de zon, maar duikelen de temperaturen naar beneden tot maximaal 7 graden.

Na het weekeinde wordt het op maandag meteen spannend, waarbij er zelfs kans is op een heuse noordwesterstorm. Boven de Waddeneilanden komt namelijk een stormdepressie te liggen en die zorgt voor een aantrekkende wind van matig tot vrij krachtig in het midden van Brabant. De wind komt uit het noordwesten, waarmee winterse neerslag wordt aangevoerd met hagel en natte sneeuw. In de middag worden het winterse buien en een enkele opklaring. De thermometer zal een graad of 6 aanwijzen, maar door de krachtige wind zal het als 2 graden aanvoelen. Ook de dagen erna waait het nog stevig door, maar zijn er minder buien en loopt de temperatuur op naar zo’n 10 graden. De buien hebben dan geen winterse karakter meer.

Geef een reactie