Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag nat en zondag droog

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag nat, zondag droog. Het weekeinde begint met een kletsnatte zaterdagochtend, gevolgd door een enkele bui in de middag. De zon zullen we daarbij nauwelijks zien. Zondag daarentegen is het droog en wisselen zonneschijn en wolkenvelden elkaar bij. Op beide dagen ligt de temperatuur op zo’n 22 graden. Na het weekeinde komen we in zomerse sferen terecht, waarbij het kwik vanaf dinsdag op de zomerse grens van 25 graden komt te liggen. Op woensdag kan het zelfs nog wat warmer worden en stijgt richting de tropische waarde van 30 graden. Maar dan ontstaan heel snel regen- en onweersbuien die vanaf donderdag dan zorgen voor een daling van de temperatuur.

De onstabiliteit in de atmosfeer hield ook in de tweede week van juni aan. Opnieuw vielen er buien met onweer en dat gebeurde afgelopen maandag en woensdag. En op die laatste dag viel de regen in onze regio met bakken eruit. Over een strook van Eindhoven en Tilburg tot aan Rotterdam trok een langgerekt neerslaggebied over en daar gingen de hemelsluizen helemaal open. In Rotterdam viel de meeste neerslag met 29 mm, gevolgd door Gilze-Rijen (28 mm), Berkel-Enschot (21 mm) en Eindhoven waar 20 mm werd afgetapt.

In Berkel-Enschot staat de neerslagsom van deze maand al op 82 mm en dat betekent dat ze daar een natte junimaand beleven, want normaal gesproken valt er zo’n 66 mm in de hele zomermaand. Daarnaast gingen de temperaturen naar beneden. Was het afgelopen maandag nog ruim 24 graden, gisteren en vandaag bleven de temperaturen ruim onder de 20. Tilburg noteerde namelijk op beide dagen een graad of 18. Gisteren begon met bewolking en vooral met veel wind. In de middag kwamen er buien opzetten die afgewisseld werden met felle opklaringen. Sommige buien gingen gepaard met onweer en windstoten en dat bleef tot in de avond. Zo regende het rond 20.00 uur in Berkel-Enschot pijpestelen. Pas in de nacht werd het allemaal wat rustiger, verdwenen de buien en kwamen er brede opklaringen. Bij dit alles daalde het kwik naar de 11 graden.

Oorzaak van de onstabiliteit is een depressie boven de Britse Eilanden die daar tot in het weekeinde blijft rondtollen. Dat betekent dat we nog wel even in de buien blijven zitten. Op vrijdag is de wind gedraaid van zuidwest naar zuid en daarmee wordt zeer warme, maar ook vochtige lucht aangevoerd. De temperatuur stijgt overdag naar de zomerse waarde van 25 graden, maar het is wel broeierig warm. Dat is een teken van veel vocht in de lucht en dat kunnen we in de ochtend al meemaken als vanuit het zuiden een gebied met buien komt opzetten. In de middag is het droog en laat de zon haar kracht zien. Maar dat moeten we in de nacht naar zaterdag wel bekopen met afkoeling dat gepaard gaat met pittige regen- en onweersbuien, waarbij er zo’n 10 mm kan vallen.

Vervolgens gaan deze buien over in perioden met regen, waarmee de zaterdag begint. In de middag druppelt het nog wat na, maar langzaam wordt het droog. Met 22 graden is het minder warm geworden. Op zondag laat de thermometer dezelfde waarden zien alleen is het weerbeeld dan veel beter. Zon en wolken wisselen elkaar namelijk af en het blijft droog. Dat komt omdat de depressie bij de Britse Eilanden naar Scandinavië is getrokken en een hogedrukgebied vanuit het zuidwesten naderbij komt.

Op maandag ligt deze boven onze omgeving, maar begint wel in betekenis af te nemen en lost uiteindelijk helemaal op. Wij komen daarna als het ware in een soort niemandsland terecht, waarbij het weer enkele dagen niet zal veranderen. Dat betekent een mix van wolkenvelden en zonneschijn dat de hele week aanhoudt.

Maar omdat de stroming uit het zuidwesten komt wordt alsmaar warme lucht aangevoerd. De temperatuur begint dan ook te stijgen met vanaf dinsdag alleen maar zomerse waarden van minstens 25 graden. En als de wind maar even het zuiden opzoekt, dan kan het kwik verder oplopen richting de 30 graden, zoals op woensdag. Maar dan neemt wel de onstabiliteit toe en kunnen er plaatslijk buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Vervolgens doet de temperatuur vanaf donderdag een stapje terug.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten