Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag onstuimig

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: onstuimige zaterdag. Het weekeinde start met een vrij krachtige wind met kans op windstoten. In de ochtend kan er nog een bui vallen, maar daarna is het droog. Bij dit alles is het zo’n 22 graden. Op zondag neemt de wind af en krijgen we een mix van zonneschijn en wolkenvelden waar wederom een bui uit kan vallen. Met 21 graden is het minder warm. Na het weekeinde gaat het kwik omhoog tot wel een graad of 28 op de dinsdag. Tot aan dinsdagavond blijft het droog, maar daarna volgen regen- en onweersbuien. Vervolgens krijgen we te maken met een natte woensdag en koelt het af.

Juli is deze week koud begonnen. Normaal liggen de temperaturen op 23 tot 24 graden, nu zakte het kwik terug tot maximaal een graad of 18 afgelopen dinsdag en woensdag. En tijdens de regen van gisteren bleef de temperatuur zelfs steken of 14 tot 15 graden. Behoorlijk koud dus. Overigens komt het wel vaker voor dat de hooimaand koud van start gaat. Zo werd het op 1 juli (1980) in onze regio 14,1°C, op 2 juli (1978) 15,9°C, op 3 juli (1962 en 1984) 14,7°C en op de 4e van 1962 konden we met 14,1°C eveneens een jas aan.

Het koele weer ging gepaard met regen en buien wat tot nu toe in deze maand in Berkel-Enschot 22 mm opleverde. Inmiddels staat de neerslagmeter voor dit jaar al op 632 mm, terwijl we normaal voor een heel jaar 843 mm mogen verwachten. Het is in deze tijd van het jaar dus niet altijd zomerweer en dat heeft alles met de windrichting te maken. We kwamen namelijk in een west- tot noordwestelijk stroming terecht, waardoor de lucht vanaf de Noordzee werd aangevoerd die vrij koel is. De lucht erboven koelt dan ook af en stroomt zo onze regio binnen.

Omdat de lucht vanaf de Noordzee komt bevat deze ook nog eens veel vocht wat zich uit in wolken waar regen en buien in kunnen voorkomen. En dat hebben we geweten. Woensdagnacht en vooral aan het begin van de ochtend vielen er op  donderdag felle buien. Al snel werd het droog en verschenen er opklaringen en dat hielden we de hele dag afgewisseld wat onschuldige stapelwolken. Vannacht verdwenen de wolken. Maar in de loop van de nacht nam de bewolking vanuit het westen toe en daalde het kwik naar zo’n 11 graden.

Deze vrijdag begint nat met af en toe wat regen of motregen en dat kan tot in de middag aanhouden. De zon zullen we niet zien, waardoor we het met maximaal 19 graden moeten doen bij een matige wind uit het zuidwesten. Dat de wind nu uit het zuidwesten komt heeft te maken met een depressie boven Noorwegen dat zich tot over de Britse Eilanden uitstrekt. In het weekeinde breidt deze zich op zaterdag verder uit tot over de Noordzee. Dit gaat gepaard met een enorme toename van de wind met kans op zware windstoten op de Waddeneilanden. De bewolking overheerst waaruit in de ochtenduren nog een bui kan vallen. Wel zorgt die vrij krachtige wind voor aanvoer van warme lucht en kan het ineens 22 graden worden. Op zondag trekt de depressie zich terug naar Scandinavië, waardoor er meer ruimte is voor de zon. Op een enkele bui na en met 21 graden is het prima weer.

Na het weekeinde ontwikkelt zich boven Rusland een hogedrukgebied waar we later in de week mee te maken krijgen. Op maandag zitten we in een soort niemandsland. De wind neemt af en weet niet welke kant het moet op gaan. Zon en wolken wisselen elkaar af en met een graad of 23 wordt het al iets warmer. Op dinsdag heeft het hogedrukgebied zich boven Scandinavië gevestigd.

De wind draait echter bij ons niet naar het oosten, maar naar zuiden. En dat komt door de aanwezigheid van een kleine depressie voor de kust van Normandië. Die zuidenwind zorgt er wel voor dat het kwik als een raket omhoog gaat, waarbij het zelfs 28 graden kan worden. Maar daarentegen zorgt de depressie ervoor dat de atmosfeer onstabiel wordt. In de avond moeten we dan ook rekening houden met regen- en onweersbuien. Op woensdag bevindt de depressie zich boven de Noordzee en dat betekent een kletsnatte woensdag. Met 24 graden is het nog wel warm en voelt het wat broeierig aan. Vervolgens trekt de depressie verder weg en vanaf donderdag krijgen we dan prachtig en rustig zomerweer voorgeschoteld, waarbij het eerst nog zomers kan worden. Vanaf vrijdag zakt de temperatuur terug naar normale waarden van zo’n 23 graden.

Mobiele versie afsluiten