Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag somber en nat, zondag droog en eindelijk de zon

weerberichtDeze week heeft Koning Winter zijn deuren weer opengezet. Na een zacht begin van februari kwam er afgelopen maandag een einde aan. Het kwik zakte van 8 graden op de 6e naar rond het vriespunt op deze donderdag. In De Bilt kwam het zelfs tot een ijsdag, waarbij het niet warmer werd dan -1,0°C. Daarmee was het de derde officiële ijsdag van dit jaar.

In Brabant steeg het kwik naar +1,0°C. Maar voor het gevoel was het stukken kouder. De gehele dag was het in onze regio -4 graden en in het uiterste noorden van het land was het allemaal nog kouder. Lauwersoog noteerde vrijwel de gehele dag een gevoelstemperatuur van rond de -10! En om het winterweer helemaal compleet te maken werden we vanochtend wakker in een witte wereld van sneeuw.

De motregen van de woensdag ging in de nacht naar donderdag over in motsneeuw wat leidde tot een sneeuwdekje van een halve centimeter in Berkel-Enschot. Daarna motsneeuwde het nog even in Tilburg en werd het in de middag droog. Voor de derde achtereenvolgende dag zagen we echter geen enkele zonnestraal, waardoor het aantal zonloze februaridagen nu al op vier staat. Pas op zondag, de naam zegt het al, is de kans op zon weer aanwezig. Dus we krijgen nog een aantal sombere dagen voor de boeg.

Vanavond en vannacht blijft het dus ook bewolkt. Maar doordat we in koude lucht bevinden gaat het toch vriezen tot -4 graden. Hierdoor kunnen natte weggedeelten aanvriezen met gladheid tot gevolg. Oppassen dus op vrijdagochtend.

De vrijdag zelf wordt een herhaling van deze donderdag: grijs en koud. Er is veel bewolking waaruit wat lichte sneeuw kan vallen. Overdag wordt het nog kouder.

Mogelijk dat rondom Tilburg de temperatuur onder het vriespunt blijft en we ook hier een ijsdag kunnen noteren. Met een matige wind uit het noordoosten ligt de gevoelstemperatuur op -5 graden. In de nacht naar zaterdag nadert een neerslaggebied en brengt ons wat lichte sneeuw waar het weekeinde mee begint. Het kwik zakt tot -2 graden.

De zaterdag start met veel bewolking met hier en daar wat winterse neerslag. In de middag wordt het droog en met een maxima van 4 graden is het al een stuk minder koud dan de dagen ervoor. In de middag nadert een buiengebied uit het zuidoosten en deze gaat vergezeld van zachte lucht. De neerslag bestaat dan ook alleen uit regen.

De zondag ziet er eindelijk wat minder somber uit en komt er een einde aan reeks van vijf zonloze dagen. De dag begint nog bewolkt, maar al snel laat de zon zich zien. Wat we dan overhouden is een prachtige zondag met een afwisseling van wolken en zonneschijn. Bij dit alles stijgt het kwik naar een graad of 5 bij een matige noordoostenwind.

Na het weekeinde wordt het nog iets zachter. Maandag en dinsdag is het zo’n 7 graden en de dagen erna stijgt het kwik verder tot 9 á 10 graden op het einde van de week. Tot en met woensdag blijft het in de nachten nog wel licht vriezen, daarna schommelt de temperatuur rond het vriespunt. De winter is dus nog niet echt weg.

De stijging van de temperatuur komt door een hogedrukgebied ten oosten van ons en een depressie voor de kust van Spanje. Hierdoor wordt warme lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd. Deze brengt ons vanaf dinsdag droog en vooral zonnig weer.

Mobiele versie afsluiten