Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag start met buien, daarna droog met steeds meer zon

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag start met buien, daarna droog en meer zon. Onweersbuien passeren ons op zaterdagochtend gevolgd door opklaringen in de middag. Op zondag zijn vrijwel alle wolken verdwenen en krijgt de zon alle ruimte. Met 28 graden op beide dagen is het een warm weekeinde. Dit zet door tot en met woensdag. Daarna afkoeling, waarbij op woensdag een reeks onweersbuien zullen vallen.

De verwachting voor deze week zag er zo mooi uit: een afwisseling van zon en wolken en temperaturen van rond de 25 graden. De teleurstelling was dan ook groot toen op woensdag bewolking binnen kwam zetten die zelfs tot en met vandaag bleef hangen. Gisteren slechts 4 uur zonneschijn en deze donderdag spande de kroon, waarbij we de zon in totaal maar een half uurtje zagen. Dit had meteen invloed op de temperatuur die vandaag in onze regio op 20,1°C uitkwam.

In het oosten en uiterste noorden werd het maar een graad of 19, zoals in het Groningse Lauwersoog en Gelderse Hupsel. Meteen hebben we dan ook de somberste dag van deze maand tot nu toe gehad, want we kunnen ons gaan opmaken voor een periode waarin de zon zich steeds meer laat zien. En de thermometers zullen dan ook hogere waarden laten zien van 25 tot 30 graden tot eind volgende week. Kortom, het zomerweer komt weer terug, waarbij er zelfs een tropische nacht zal worden geregistreerd. En daar spreken we van als het kwik in de nacht niet onder de 20 graden duikt.

Op dit moment hebben we te maken met een depressie op de Atlantische Oceaan en een hogedrukgebied boven Scandinavië. Daar tussenin zitten wij en is het rustig weer met veel bewolking. In de komende nacht breekt eindelijk het grijze weer en verschijnen er opklaringen. De vrijdag start dan ook met een mix van zonneschijn en wolkenvelden die snel op zullen lossen.

Oorzaak is de Atlantische depressie die zich gaat uitbreiden tot voor de kust van Portugal. Hierdoor draait bij ons de wind naar het zuiden tot zuidoosten en wordt zeer warme lucht Brabant ingeblazen. De temperatuur stijgt als een raket de lucht en kan de tropische grens van 30 graden aantikken. Maar er zit wel een adder onder het gras. In de loop van de dag verschijnen er namelijk sluierwolken en dat zijn de verkenners van een onweerszone dat laat op de avond en in nacht naar zaterdag onze regio aandoet. We zitten dan nog steeds in de zeer warme lucht, waardoor het kwik in de nacht boven de 20 graden blijft.

Het weekeinde start zeer broeierig met op zaterdagochtend nog steeds een reeks onweersbuien die naar Duitsland wegtrekken. Daarna wisselen zon en wolken elkaar af en blijft het met 28 graden zomers warm. Vervolgens krijgen we een schitterende zondag met alleen maar zonneschijn. Het blijft droog en daarbij wordt het opnieuw een graad of 28. Genieten dus.

Ook de dagen erna houdt het warme zomerweer tot en met woensdag aan met 28 tot 29 graden. Vanaf donderdag beginnen de temperaturen te dalen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Op dinsdagavond en in de nacht naar woensdag krijgen we te maken met onweersbuien die de hele woensdag aanhouden. Opnieuw krijgen we te maken met een dag, waarbij het drukkend warm is. Pas als alle buien voorbij zien begint het eindelijk af te koelen en zakt de temperatuur. Eerst nog naar de 25 graden en daarna verder tot een graad of 20 en het wordt dan ook wisselvallig. Hiermee eindigt dan zowel augustus als de zomer.

Mobiele versie afsluiten