Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag wisselend bewolkt en een bui, daarna alleen maar zonneschijn

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag wisselend bewolkt en een bui, daarna alleen maar zonneschijn. Vanaf zondag zullen we de hele week de zon zien en blijft het droog. Op zaterdag is dat echter nog niet het geval en krijgen we een mix van wolkenvelden en zon. Uit die wolken kan zelfs nog een bui vallen. Daarbij loopt de temperatuur op naar een aangename 19 graden. Op zondag wordt het door de hoeveelheid zonneschijn nog warmer tot wel 22 graden. Na het weekeinde liggen de temperaturen op een graad of 20 en zullen we geen wolkje aan de lucht zien, maar gaat het wel harder waaien.

Zon, zon en nog eens zon. Het kan niet op en het gaat maar door, want tot het einde van de maand zullen de zonnige perioden overheersen. De kans is groot dat april 2020 de zonnigste grasmaand ooit zal worden sinds 1901.

De start van de astronomische lente op 20 maart begon echter bewolkt, maar daarna draaide de zonnepanelen alleen maar overuren. Vanaf 21 maart tot en met vandaag (16 april) heeft de zon in De Bilt al 264 uur geschenen en in Berkel-Enschot was dat 271 uur. Daarmee zitten we tevens op de helft van de meteorologische lente die vanaf 1 maart van start ging.

Het zal je dan ook niet verbazen dat we nog nooit zo’n zonnige start van het lenteseizoen hebben gemaakt. In onze regio is de teller voor die periode (1 maart-15 april) uitgekomen op 337 zonuren, waarmee het record uit 2003 met 333 uren zonneschijn werd gebroken. En de temperaturen varen er over het algemeen wel bij als de wind uit de juiste richting komt. En dan kan het meer dan 20 graden worden.

Zoals op deze donderdag, waarbij het kwik met een oostelijke wind op veel plaatsen in Brabant en Limburg tot 24 graden steeg. Dat gebeurde o.a. in Tilburg, Eindhoven, Ell, Maastricht en Arcen. Fantastisch. Een strak blauwe hemel hebben we echter niet gezien omdat sluierwolken ons passeerden, maar de zon scheen daar gewoon doorheen. Wat deze week toch het meest opviel was de enorme temperatuurdaling met Pasen: van 25 graden op eerste paasdag tot 12 graden op tweede paasdag en dat scheelde letterlijk en figuurlijk een dikke jas. Die eerste paasdag zorgde overigens voor een nieuw warmterecord. Nog nooit was het op 12 april zo warm geworden. Daarmee zijn er deze maand al vier dagrecords gebroken. De komende weken gaat dat niet meer gebeuren, maar blijft het wel overwegend prachtig voorjaarsweer.

Een hogedrukgebied zorgt zal hiervoor zorgen en deze lag vandaag boven Schotland en komt volgende week boven Scandinavië te liggen. Maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Depressies proberen dat in eerste instantie nog tegen te houden. Dat zien we in de loop van vrijdag gebeuren als de bewolking in de middag begint toe te nemen. In de nacht naar zaterdag wordt de bewolking dikker en kan er een bui vallen. Zaterdag wordt een onstabiele dag met een afwisseling van zon en wolkenvelden en soms een buitje. Het hogedrukgebied ligt dan inmiddels voor de kust van Noorwegen, maar weet nog geen grip op onze regio te krijgen. Dat gebeurt wel op zondag als het hogedrukgebied het land van Noorwegen opkomt. De wind draait naar het oosten tot noordoosten met aanvoer van droge en zachte lucht. Zo is het op zaterdag een graad of 19, maar op zondag kan het 22 graden worden.

Na het weekeinde begint het hogedrukgebied zich uit te breiden en blijft daar tot en met woensdag liggen. Daarna begint het af te brokkelen. Maar tot die tijd schijnt de zon elke dag ruim 13 uur lang en liggen de temperaturen rond de 20 graden. Wel begint het harder te waaien, waardoor het wat minder warm aanvoelt. Ondanks de heldere nachten gaat het niet vriezen en dat komt door de zachte lucht waar we in terechtkomen, waardoor de nachttemperaturen rond de 7 graden liggen. Vanaf vrijdag verliest het hogedrukgebied haar kracht en trekt zich terug naar IJsland, waardoor depressies langzaam onze kant op komen. Hierdoor neemt de bewolking toe, maar blijft het wel droog.

Mobiele versie afsluiten