Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag zacht, daarna kouder en zonniger

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag zacht, maar daarna kouder en zonniger. Met 11 graden krijgen we een zachte zaterdag dat gepaard gaat met veel bewolking waar wat motregen uit kan vallen. In de loop van zondag verdwijnt dit allemaal en verschijnen er opklaringen en dan beginnen de temperaturen te dalen tot een graad of 7. Na het weekeinde wordt het mooi winterweer. Het is droog, zonnig en koud en vanaf dinsdag gaat het licht vriezen.

Het zachte einde van januari werd in de eerste dagen van deze maand voortgezet en was er van winterweer geen sprake. Temperaturen lagen op zo’n 8 graden en gisteren werd zelfs de 9 graden overschreden en dat gebeurde overigens in heel Brabant tot 9,6°C in Woensdrecht. In het Zeeuwse Westdorpe werd het nog 10,2°C. De laatste keer dat het zo zacht was drie weken geleden toen de thermometer op 14 januari de 11 graden aantikte.

Vandaag zal de temperatuur ook in de dubbele cijfers komen, maar daarna is het gedaan en zakken de temperaturen tot een graad of 5 volgende week. Op dit moment hebben we te maken met een hogedrukgebied boven Frankrijk, alleen deze ligt eigenlijk voor ons verkeerd.

Hierdoor zijn we in een westelijke stroming terecht gekomen met aanvoer van vochtige lucht vanaf de Atlantische Oceaan. Deze bestaat uit veel bewolking waar soms wat neerslag uitvalt. Gisteren was het veelal lichte regen en motregen. De zon hadden we nauwelijks gezien. Op woensdag zagen we die nog wel en bleef het tot de avond droog.

Op deze vrijdag blijft het hogedrukgebied op haar plaats en krijgen we vrijwel hetzelfde weerbeeld als van de donderdag. En dat betekent droog weer in de ochtend en wat motregen in de middag. Met 10 graden is het zachter.

In het weekeinde komt het Franse hogedrukgebied eindelijk in beweging en koerst richting de Britse Eilanden waar het zondag aankomt. Op zaterdag gaat dit gepaard met nog wat zachtere lucht en af en toe wat motregen. In de loop van zondag draait de wind naar het noorden en wordt koude lucht aangevoerd.

Warmer dan een graad of 7 zal het op zondag niet worden, maar het blijft wel droog. Wat ook meteen opvalt is de enorme stijging van de luchtdruk die naar de 1040 hPa gaat. Kijk maar eens op je barometer hoe deze zal gaan stijgen.

Na het weekeinde wordt het steeds kouder doordat het hogedrukgebied zich gaat uitbreiden tot over Scandinavië. Een oostelijke stroming komt nu op gang die droge en ijskoude lucht met zich meebrengt.

Op maandag krijgen we nog een afwisseling van zon en wolken, maar daarna speelt zonneschijn tot en met woensdag de hoofdrol. Hierdoor krijgen we ook heldere nachten en gaat het vanaf dinsdag licht vriezen.

Overdag zakt de temperatuur verder weg van 6 graden op maandag tot slechts een graad of 2 tot 3 op de donderdag.

In de loop van donderdag probeert een depressie vanaf het zuiden het hogedrukgebied te breken en dat gaat nog lukken ook. Hierdoor zien we meer bewolking onze regio binnenstromen en een gedeelte van het hogedrukgebied komt ten zuiden van ons liggen. De wind draait op vrijdag dan naar het westen en verdwijnt de koude en droge lucht.

Mobiele versie afsluiten