Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag zomers warm, zondag afkoeling met onweersbuien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zaterdag zomers warm, zondag afkoeling met onweersbuien. Kortom, een weekeinde met twee gezichten, waarbij zaterdag de beste dag wordt.

De zon laat zich geregeld zien en de temperatuur loopt op naar 27 tot 28 graden. In de middag ontstaan stapelwolken, maar tot in de avond blijft het droog. Geniet van deze zomerdag, want op zondag zakken de temperaturen terug tot 21 graden. Regen- en onweersbuien zorgen daarvoor, waarbij er meer dan 15 mm kan vallen. Op maandag valt er nog een enkele bui, maar dinsdag en woensdag zijn droog met meer zonneschijn. Voor de temperatuur maakt dat niet veel uit, want die blijft op een graad of 22 steken. Vanaf donderdag wordt het opnieuw wisselvallig en blijft het koel voor de tijd van het jaar.

Deze week was de slechtste week van de zomer. De gemiddelde middagtemperatuur lag in Berkel-Enschot op 18,5°C, terwijl zo’n 24 tot 25 graden normaal is voor de tijd van het jaar. Het dieptepunt was wel afgelopen dinsdag toen de thermometer in de middag slechts 14 graden aangaf en het uiteindelijk nog 16,5°C werd. In heel Brabant was het gewoon koud: Eindhoven en Volkel noteerde ieder 16,8°C, Gilze-Rijen 16,3°C en de laagste temperatuur werd gemeten in Woensdrecht waar het slechts 15,7°C werd. Voor dat laatste weerstation leverde dat niet alleen een nieuw dagrecord op, maar was het ook de op twee na koudste 17e augustus ooit waargenomen in Brabant, sinds 1950 toen deze stations werden opgericht.

Alleen Volkel en Gilze-Rijen waren in 2015 kouder met respectievelijk 15,1°C en 15,5°C. Om het anti-zomerweer van deze week compleet te maken viel er op elke dag wel buien of motregen. En dan te bedenken dat het afgelopen zondag nog droog en zomers warm werd met 28 graden in Tilburg. Maar de komst van een depressie vanaf de poolstreken zette een streep voor het doorzetten van het zomerweer de dagen erna, waardoor we in het koele weer belandden. En omdat het een depressie betrof ging dat gepaard met veel bewolking en (lichte) neerslag.

Op deze donderdag hebben we overdag de zon niet gezien. Pas aan het begin van de avond kwam er even een knipoog van de zon in Berkel-Enschot, maar daar bleef het dan ook bij. Vanochtend was het druilerig met van tijd tot tijd wat motregen. In de middag was het droog en dat zal het ook de komende uren blijven. Daarbij worden de opklaringen steeds breder en zakt het kwik terug tot 14 graden.

De vrijdag geeft dan een afwisseling van zon en wolken en daar kan in de middag nog steeds een buitje uit vallen. Maar met een oplopende temperatuur naar 23 graden zal het heerlijk aanvoelen. Dat komt omdat de depressie naar het noordoosten is vertrokken en we onder invloed komen van een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa. Met een zuid tot zuidwestelijke wordt dan warme lucht aangevoerd.

Op zaterdag kan 27 tot plaatselijk 28 graden worden. En omdat de wind vrijwel wegvalt zal het zelfs tropisch aanvoelen. Maar de zuidelijke wind wordt niet veroorzaakt door het hogedrukgebied, maar door een nieuwe depressie voor de kust van Ierland. We zien dan ook veel sluierwolken die in de middag gepaard gaan met stapelwolken. Het blijft tot in de avond droog, dus kan de barbecue nog aangestoken worden. Maar in de nacht komt de afkoeling en passeert een onweerszone onze regio die de hele zondag aanhoudt. Daarbij kan er meer dan 15 millimeter aan neerslag vallen. De depressie ligt dan inmiddels boven de Britse Eilanden en zorgt bij ons voor een westelijke stroming. De temperaturen halen de zomerse waarden dan niet meer en blijven op zo’n 21 graden steken.

Op maandag trekt de depressie via de Noordzee naar Duitsland weg. Er verschijnen opklaringen, maar ook stapelwolken waar een bui uit kan vallen. Tegelijkertijd komt vanuit het noorden een hogedrukgebied opzetten dat op dinsdag tussen Schotland en Noorwegen komt te liggen. De wind draait dan naar het noordoosten, waardoor de temperatuur iets omhoog gaat. Wel blijft het droog en zien we de zon steeds meer zien. Op woensdag schuift het hogedrukgebied naar Schotland en dat komt omdat een depressie boven Scandinavië steeds sterker wordt. Woensdag levert dat nog wel een aardige zomerdag op met veel zonneschijn en maximaal 21 tot 22 graden. Vanaf donderdag heeft de depressie zich uitgebreid tot over onze regio en dat betekent dat de wisselvalligheid weer terugkeert en blijft het koel voor de tijd van het jaar. Hiermee kunnen we nu al zeggen dat augustus 2021 als een koude maand de boeken ingaat en dat is dan al de zesde (!) koude maand van dit jaar.

Mobiele versie afsluiten