Site pictogram Tilburgers.nl

Zaterdag zonnig en warm; zondag somber en koel

De weersverwachting voor het komende weekeinde: twee gezichten. Zaterdag verloopt warm en overwegend zonnig, terwijl zondag somber en koel zal zijn. De temperatuurverschillen zijn groot met 24 graden op zaterdag en 15 tot 16 graden op zondag.

Na het weekeinde kunnen we ons opmaken voor zeer warm zomerweer. Op maandag beginnen we nog met een afwisseling van zon en wolken, maar de dagen erna heeft de zon steeds meer de overhand.

Het kwik stijgt met 17 op maandag tot een graad of 23 en mogelijk 25 graden vanaf woensdag. Nazomer dus.

We zijn echt in de herfst beland. De bomen beginnen te kleuren en de bladeren gaan vallen. Daarnaast hebben we een afwisseling van koude en warme dagen en zijn de ochtenden soms erg koud. Deze dagen gaan gepaard met of zonder neerslag. Oktober kenmerkte allemaal het voorgaande.

Zo verliep de eerste oktoberdag koud en nat met een temperatuur van 13 graden en 5 mm aan neerslag. Gisteren was het daarentegen warm, waarbij in Berkel-Enschot bijna de 20 graden werd aangetikt. En het bleef droog. De zon zagen we echter pas in de loop van de middag verschijnen, waardoor het een mooie najaarsdag werd. In de avond was het helder en dat was het hele nacht. Daarbij zakte het kwik terug tot een graad of 9.

Vandaag, vrijdag, start dan ook met een onbewolkte hemel en heel veel zonneschijn gevolgd door wat sluierbewolking in de middag. Het wordt een najaarsdag om door een ringetje te halen. Veel wind staat er niet en de temperatuur stijgt naar een prachtige 20 graden. Oorzaak is een hogedrukgebied dat naar het oosten opschuift, waardoor we in een zuidelijke stroming terechtkomen met aanvoer van warme lucht. In de avond en nacht klaart het opnieuw op en daalt de temperatuur naar zo’n 11 graden.

et weekeinde zal twee gezichten kennen. Een warme zaterdag, waarbij het kwik kan oplopen naar 24 graden, gevolgd door een sombere en koele zondag met maximaal een graad of 16. Oorzaak is de komst van een depressie die op zaterdag boven het Kanaal ontstaat en via ons land naar Denemarken trekt. Het ziet er naar uit dat we geluk hebben, want de buien die verwacht worden vallen in de nacht en misschien nog op zondagochtend.

Daarna wordt het droog, maar blijft het overwegend bewolkt omdat we op de grens komen te liggen tussen de depressie en een hogedrukgebied dat vanuit het westen onze kant op komt. Dat hogedrukgebied gaat ons het weer de komende week bepalen, want het verplaatst zich verder richting Rusland waar het dinsdag aankomt. De wind draait hierdoor eerst naar het noordoosten en later oosten.

Wolken en zonneschijn bepalen dan de eerste dagen het weerbeeld en beginnen de temperaturen te stijgen van 17 op maandag tot 21 graden op dinsdag. Wel beginnen deze dagen erg fris met kans op vorst aan de grond. Vervolgens zien we bij IJsland en voor de kust van Ierland depressies liggen. En precies tussen het hogedrukgebied boven Rusland en deze depressies komt een sterke zuidelijke stroming op gang, waardoor warme en droge lucht onze regio binnenstroomt.

We krijgen dan een prachtige nazomer met heel veel zonneschijn en kwikstanden die waarden laten zien van 23 en plaatselijk zelfs 25 graden. Dat is bijzonder hoog voor de tijd van het jaar, want normaal mogen we maar op een graad of 16 rekenen. Of dit records zal opleveren is maar de vraag. Voor Brabant staat het dagrecord van 10 oktober namelijk op 26,0°C uit 1979, welke waargenomen werd in Eindhoven. De warmste 11e oktober is 24,7°C welke in 1970 in Volkel werd gevestigd. En die van 13 oktober was de warmste in 1990 toen Eindhoven 22,7°C aantikte. Afwachten wat er gaat gebeuren. In ieder geval is het na het weekeinde genieten geblazen.

Mobiele versie afsluiten