En ineens kwam afgelopen woensdag een einde aan de hittegolf die vanaf 7 augustus in onze regio van start ging. In deze tien dagen kwam het op zes dagen tot tropische waarden van minstens 30 graden, waarbij vier dagen achtereen het zelfs 33 graden werd. De hoogste temperatuur werd op de 12e bereikt toen het kwik naar de 33,8°C ging. Dat het gisteren het kwik onder de 25 graden dook had alles te maken met de regen- en onweersbuien die overtrokken en voor afkoeling zorgde. In de nacht naar woensdag trok om 2:30 uur in Berkel-Enschot een onweersbui over en liet daarbij drie donderslagen achter en 6 mm aan neerslag. Vervolgens kregen we een meest bewolkte dag en begon het rond het middaguur een aantal uren te regenen. Dit leverde in onze regio slechts 6 mm op, maar op andere plaatsen kwam het met bakken er uit en gingen de hemelsluizen helemaal open.
De Bilt noteerde met 43 mm zelfs de natste 18e augustus ooit waargenomen sinds 1901. En komt daarmee op de 4e plaats van natste augustusdagen ooit. De meeste neerslag die in de oogstmaand viel bij het KNMI was op 1 augustus 1917 toen 62 mm naar beneden kwam. Maar deze hoeveelheid werd gisteren op andere plaatsen ook gemeten: Callantsoog had 60 mm, Alkmaar 62 en Vinkeveen 68 mm. Daarnaast was er ook sprake van wolkbreuken, zoals in Zeeland. Daar viel bij het ochtendgloren in een uur tijd zo’n 50 mm. Ook op deze donderdag vielen er plaatselijk buien, waarbij in de middag in Berkel-Enschot nog 0,4 mm werd afgetapt. De dag begon met mist en nevel. Daarna bewolking gevolgd door flinke opklaringen en op het einde van de middag steeg de temperatuur ineens razendsnel tot wel 27 graden.
De komende uren klaart het op en zakt het kwik in de komende nacht naar een graad of 16. De vrijdag begint met veel zonneschijn. In de middag verschijnen er stapelwolken waaruit buien kunnen vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan. Met 27 graden is het opnieuw zomers warm. Oorzaak is een depressie bij IJsland die zich helemaal heeft uitgestrekt tot over de Britse Eilanden. Tegelijkertijd zien we een hogedrukgebied voor de kust van Frankrijk liggen. We komen dan in een westelijke stroming terecht die onstabiele lucht met zich meebrengt.
In het weekeinde schuift het hogedrukgebied het Europese vasteland binnen, waardoor we een schitterende zaterdag krijgen. De zon schijnt volop, het blijft droog en de thermometer zal zo’n 26 graden aangeven.
Ook op zondag krijgen we die temperaturen, maar het weerbeeld zal wel anders zijn. De zon krijgt het namelijk steeds moeilijker. De bewolking overheerst waar in de ochtend wat lichte regen uit kan vallen. Deze bewolking horen bij een depressie waar we vooral op maandag mee te maken krijgen als een neerslaggebied overtrekt. Daarna keert het warme zomerweer terug en kan het op dinsdag en woensdag zelf tropisch worden. We zien dus dat de temperaturen tot eind volgende week steeds boven de 25 graden uitkomen. Wat jammer dan, dat juist gisteren het kwik eronder dook. Anders hadden we een hittegolf gehad die doordenderde en die minstens 18 dagen geduurd zou hebben. Opvallend is dat weermodellen in de afgelopen uren ineens zeer terughoudend zijn met het warme zomerweer van volgende week. Kortom, we wachten af.
Recente reacties