Site pictogram Tilburgers.nl

Zeer koud en zonnig winterweer op komst

De weersverwachting voor de komende week: overgang naar (zeer) koud en zonnig winterweer. Maandag is het overwegend bewolkt gevolgd door regen in de avond en daarbij wordt het nog 7 graden na lichte vorst in de ochtend. Op dinsdag krijgen we dezelfde temperaturen alleen beginnen we deze keer zonder vorst omdat de nacht bewolkt is. In de middag begint het op te klaren en dan komt de zon te voorschijn.

Dat is het begin van een zonnige en droge periode wat tot minstens in het weekeinde aanhoudt. Maar doordat we in een noordoostelijke stroming terecht zijn gekomen komt er koude lucht onze regio binnen, waarbij het kouder en kouder wordt. Overdag dalen de temperaturen van 5 graden op woensdag tot rond het vriespunt in het weekeinde. Zondag zou wel eens een ijsdag kunnen worden. Ook de nachten worden kouder, waarbij het gaat vriezen. Vanaf vrijdag is dat matige vorst vanaf –5 graden en in het weekeinde zou dat wel eens streng kunnen worden tot –10. Na het weekeinde zet de kou verder door tot het einde van de maand.

We moeten ons gaan opmaken voor een koud tot zeer koud einde van deze maand en tevens van deze winter. Deze week krijgen we al een voorproefje ervan, maar vanaf volgende week gaan alle remmen los en laat de winter zijn tanden zien. Het zat al weken in de verwachting en eindelijk gaat het dan ook gebeuren. De verwachte ‘Russische Beer’ kruipt uit zijn hol en komt onze kant op met in de nachten matige tot strenge vorst (-10) vanaf het volgend weekeinde, gevolgd door een aantal ijsdagen.

Deze week blijft het nog beperkt tot lichte tot matige vorst en ligt het kwik overdag nog ruim boven het vriespunt. Februari 2018 is nu al een echte wintermaand met sneeuw, vorst en heel veel zonneschijn. Want sinds gisteren (17 februari) staat de teller in Tilburg en Berkel-Enschot op 84 zonuren en dat is precies het aantal wat in een hele sprokkelmaand moet schijnen. En zo’n kraakheldere hemel verklaart meteen de koude nachten van de afgelopen dagen.

Sinds carnavalsmaandag dook het kwik elke nacht onder het vriespunt, met uitzondering van donderdag toen het bewolkt was en er neerslag viel. Op vrijdag keerde de koude nachten weer terug. Met op deze zondag de laagste temperaturen, waarbij voor de derde keer deze maand matige vorst werd waargenomen.

Berkel-Enschot noteerde -5,1°C, Gilze-Rijen -5,4°C, Volkel -5,3°C en in Woensdrecht werd het nog -5,9°C. Aan de grond was bijna sprake van strenge vorst, maar het kwik bleef in Gilze-Rijen steken op -9,9°C. We zijn vanochtend dan ook met een wolkenloze hemel begonnen en heel veel zon. Hierdoor liep de temperatuur snel op en komt vanmiddag uit op zo’n 8 graden. In de loop van de middag zien we wat sluierbewolking, maar daar schijnt de zon gewoon doorheen. Deze bewolking hoort bij een neerslaggebied, dat heel langzaam onze kant op komt.

Na lichte vorst in de nacht begint de maandag met een waterig zonnetje en hoge bewolking die dikker en dikker wordt. Overdag blijft het nog droog en wordt het een graad of 7. In de avond is het helemaal bewolkt geworden en begint het te regenen. In de nacht kan er nog een druppel vallen, maar daarna is het even droog. De bewolking is nog wel aanwezig, waardoor het in de nacht naar dinsdag niet meer kan gaan vriezen.

De dinsdag begint dan ook grijs en kan er nog een buitje uitvallen. Vanuit het westen verschijnen er opklaringen en dat is het begin van een droge en zonnige periode wat minstens tot in het weekeinde aanhoudt. Oorzaak is het samensmelten van twee hogedrukgebieden tot één geheel die langzaam richting Scandinavië schuift en daar in het weekeinde aankomt.

Vanaf dinsdag draait de wind dan ook naar het oosten tot noordoosten en komt de aanvoer van droge en koude lucht op gang. Op dinsdag wordt het nog 7 graden, maar daarna zakt de temperatuur elke dag tot rond het vriespunt in het weekeinde. Op zondag kunnen we zelfs al de eerste ijsdag verwachten.

Omdat de dagen vrijwel wolkenloos verlopen, betekent dat de nachten kraakhelder worden en het flink kan afkoelen. Op woensdag en donderdag is dat nog lichte vorst, maar vanaf vrijdag wordt het matig van -5 graden. In het weekeinde zet de afkoeling door en kan het streng gaan vriezen tot -10 graden. En dan krijgen we te maken met de zogenaamde ‘Russische Beer’ ofwel een hogedrukgebied boven Rusland dat zich na het volgende weekeinde gaat uitbreiden tot over onze omgeving. Koud tot zeer koud winterweer staat dan op het programma met strenge vorst in de nacht en een reeks ijsdagen tot begin maart. Kortom, de schaatsen kunnen uit het vet.

Mobiele versie afsluiten