Zeer warm, maar somber en nat

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zeer zacht, maar somber en nat. De zaterdag begint met wat gemiezer. Daarna wordt het droog en zeer warm, waarbij het kwik kan oplopen naar 16 tot 17 graden. Het blijft echter bewolkt, waardoor het drukkend warm wordt. In de avond vallen er buien die met onweer gepaard kunnen gaan. Zondag wordt een dag met perioden met regen afgewisseld met droge momenten bij een graad of 13.

Maandag is ook nog een sombere en natte dag. Maar dinsdag en woensdag zijn droge dagen, waarbij we op woensdag eindelijk de zon weer eens zullen zien. Vanaf donderdag wordt het opnieuw wisselvallig. De temperaturen schommelen de hele week tussen de 11 en 13 graden.

Na de eerste zeer koude dagen van maart, met op de 2e zelfs een ijsdag in Berkel-Enschot en een pak sneeuw een dag later, vlogen de temperaturen vanaf 4 maart in de dubbele cijfers. Maandag werd deze week de warmste dag met 12,6°C. De nachten bleven echter nog koud met temperaturen net boven het vriespunt. Daarnaast zijn we in een wisselvallige periode gekomen met wat lichte regen of enkele buien. En dat was even wennen na twee weken droog weer en veel zonneschijn.

Gisteren vielen er buien die op het einde van de middag vergezeld gingen van hagel. In het oosten werd ook onweer waargenomen en collega Jan Visser meldde zelfs een windhoos in Sibculo. Kortom, we zijn in een onstabiele atmosfeer beland. Na de buien klaarde het flink op en kwam het vanochtend in onze regio bijna tot lichte vorst. Dat gebeurde wel in Volkel waar het nog -0,2°C werd. Aan de grond heeft het in Brabant vrijwel overal gevroren. In de loop van deze vrijdag kwam er bewolking binnendrijven, maar de zon scheen daar gewoon doorheen en daarbij werd een graad of 10.

Daar komt de komende uren verandering in. Vanuit het zuidwesten neemt de bewolking toe en tegen de avond valt er wat lichte regen of motregen. Daarna wordt het even droog, maar in de loop van de avond en nacht trekt een meer actieve regenzone over dat eveneens met lichte regen en motregen gepaard gaat. Deze neerslag hoort allemaal bij een warmtefront en dat betekent dat na de neerslag warme lucht onze regio binnenstroomt en dat zullen we in het weekeinde merken en hoe.

Op zaterdagochtend is het bewolkt en kan het nog wat miezeren. Vervolgens wordt het droog én warmer. Rond het middaguur is het al een graad of 14 en in de middag stijgt deze verder naar 16 en plaatselijk 17 graden! Zulke hoge temperaturen hebben we sinds 26 oktober jl. niet meer gehad. De zon laat het echter wel afweten en dat is heel jammer. Daardoor wordt het ook drukkend warm, wat inhoudt dat de atmosfeer onstabiel wordt en gaat reageren. En dat gebeurt ook. Er gaan buien vallen die met een klap onweer gepaard kunnen gaan.

In de nacht naar zondag gaan de buien over in regen en daarmee wordt de zondag een natte dag. Het is een zogenaamd golvend front en dat betekent dat perioden met regen afgewisseld worden met droge momenten. De zon zullen we daarbij nauwelijks zien. Bij dit alles staat er een zwak tot matige zuid tot zuidoostenwind, waarmee we nog steeds in zeer zachte lucht zitten met deze keer kwikstanden van zo’n 13 á 14 graden. Oorzaak van het zachte, maar vooral ook wisselvallig weer is een depressie die op zondag voor de kust van Normandië ligt en richting ons land opschuift waar het maandag aankomt.

Dat betekent dat we voor de maandag ook een natte en grijze dag kunnen bijschrijven met van tijd tot tijd regen en maximaal 12 graden op de thermometer.

Op dinsdag en woensdag zitten we precies tussen twee depressies in en is het overwegend droog en kunnen we zelfs de zon weer eens even zien. En dat allemaal bij temperaturen van 11 tot 13 graden en dat laatste bij voldoende zonneschijn.

Vanaf donderdag moeten we de paraplu er weer bij pakken als boven de Britse Eilanden een depressie komt te liggen die daar tot en met vrijdag blijft rondtollen. Het ene na het andere neerslaggebied komt dan over ons heen en warmer dan 11 graden zal het niet worden. In het weekeinde zien we vanuit het noordoosten van Rusland een hogedrukgebied ontstaan die richting Scandinavië wil trekken.

Hiermee komen we in een oostelijke stroming terecht en wordt het een stuk kouder. De kans dat het in de nachten weer gaat vriezen neemt flink toe. Dat zou wel eens een koude start van de astronomische lente (20 maart) kunnen betekenen, net als die van de meteorologische lente (1 maart) die helemaal ijskoud begon. Brrrr.

Geef een reactie