Site pictogram Tilburgers.nl

Zeer zacht met op zondag wat gemiezer

weerbericht
Alle foto’s van John Geerts

2016-01-18 2121 d015 ijs Heuvel Sneeuw ijsDe winter liet even flink zijn tanden zien. In het Groningse Nieuw Beerta werd op deze donderdag voor de vierde achtereenvolgende nacht strenge vorst van -10 graden gemeten.

Het koudst was het vanochtend toen het kwik daalde naar -12,3°C.

Vervolgens werd daar afgelopen maandag nog een ijsdag aan vastgekoppeld met een maximum van -1,7°C. Dat betekent dat het de gehele dag heeft gevroren. In onze regio gebeurde dat net niet, want op die dag werd het precies +0,1°C in Tilburg.

2016-01-20 ijs vijver wilhelminapark
IJs op de vijver in het Wilhelminapark

Om het winterweer compleet te maken kreeg de neerslag de afgelopen dagen een winters karakter met hagel en sneeuw. Op woensdag viel er een stevige sneeuwbui in het centrum van Tilburg waardoor het even wit werd. Prachtig. Deze donderdag begon in een kleine wereld met overal mist. Doordat deze mist begon op te vriezen werd het op veel plaatsen glad. Toen het begon te waaien verdween de mist en ging over in laaghangende bewolking.

Pas op het einde van de middag kwamen vanuit het zuiden opklaringen het midden van Brabant binnen en werd het helder. Temperatuur steeg overdag naar ruim 2 graden in Berkel-Enschot, maar toen de avond begon dook het kwik meteen onder het vriespunt en is het gaan vriezen. Dat zal het de hele avond en nacht doen tot -2 graden.

2016-01-19-Pastorie-Heuvel-sneeuwTegen de ochtend schuift hoge bewolking binnen en deze wordt dikker en dikker. Dat hoort bij een neerslaggebied dat in de middag van west naar oost trekt. Als het nog koud genoeg is kan deze vooraf worden gegaan worden door wat natte sneeuw, maar het zal toch meer regen zijn dat gaat vallen. Daarbij neemt de wind toe en stijgt het kwik naar een graad of 4. Het is een zogenaamd dooifront en dat betekent dat met die neerslag een einde komt aan koud winterweer, want daarna komen we in zachte lucht terecht. De middagtemperaturen komen volgende week zelfs in de dubbele cijfers terecht en de nachten gaan zonder vorst verlopen.

2016-01-17 2081 E300 Bevroren ramenIn de nacht naar zaterdag wordt het langzaam droog bij een temperatuur die op 4 graden blijft steken. Het klaart op, waardoor de zaterdag met een afwisseling van zon en wolken begint. Later heeft de bewolking de overhand, maar het blijft droog. Het wordt zo zacht dat het voor het gevoel wel lijkt alsof het lente is. Dat komt omdat we nog steeds de zeer koude temperaturen van de afgelopen dagen gewend zijn.

Maar als de thermometer oploopt richting de 10 graden voelt het als warm aan, vooral als er weinig wind staat. In de nacht 2016-01-18 2161 Sneeuw Fietser Winterarriveert een uitgebreid regengebied waar we de hele zondag last van zullen hebben. Van tijd tot tijd gaat het licht (mot)regenen bij kwikstanden van 8 á 9 graden. Bij dit alles neemt de wind toe tot matig, kracht 3 tot 4, en komt uit het zuidwesten.

Op maandag is het droog en wordt het allemaal nog zachter waarbij de temperatuur naar de 12 graden gaat. De dag begint overigens grijs en nevelig. In de middag breekt de bewolking en laat de zon zich even zien. Geniet er maar van, want voor de rest van de week is het wisselvallig met soms veel regen en wind. Dinsdag valt er lichte regen en motregen, woensdag wordt herfstachtig met veel regen en een stormachtige wind en op donderdag krijgen we te maken met buien. Met 9 tot 10 graden is het bijzonder zacht voor de laatste week van januari.

Mobiele versie afsluiten