Site pictogram Tilburgers.nl

Zeer zacht met op zondag zware storm en regen

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zeer zacht met op zondag (zware) storm. Het wordt volgende week herfstachtig met veel wind en regen en dat begint op zondag. Op zaterdag is er echter nog niets aan de hand. Er staat een matige wind en daarbij is het bewolkt waar in de loop van de dag wat lichte regen uit gaat vallen.

Op zondag gaan alle remmen los en krijgen we te maken met een zuidwesterstorm die aan de kust plaatselijk kan uitgroeien tot een zware storm. In de avond wordt het hoogtepunt verwacht. Daarbij worden de hele dag windstoten verwacht van 90 tot 100 km/u! Het KNMI zal dan ook een weerwaarschuwing doen uitgaan. Vervolgens wordt het een kletsnatte dag met perioden met regen en wordt het zo’n 12 graden. Na het weekeinde houdt het onstuimige, vooral op maandag, en natte weer tot het einde van de week aan. Wel neemt vanaf dinsdag de wind heel langzaam af, maar niet de wisselvalligheid want die houdt aan. Daarbij zakt het kwik naar een graad of 7 op het einde van de week.

In de eerste week van februari begonnen de temperaturen te dalen: van ruim 12 graden op de eerste sprokkeldag tot een graad of 8 op deze donderdag. Dat had allemaal te maken met de komst van een hogedrukgebied, waardoor de aanvoer van zachte lucht werd afgesneden en er koelere lucht onze kant opkwam. Tevens werd het droger, want sinds gisteren (woensdag) is er geen druppel meer gevallen.

De dagen ervoor werden de regenmeters gevuld tot 18 mm in Berkel-Enschot. Inmiddels ligt het hogedrukgebied precies boven onze omgeving en schuift de komende uren verder op naar het oosten. Het is dan rustig en droog weer. Doordat het kraakhelder is geworden dalen de temperaturen op het einde van de nacht tot onder het vriespunt. En dat betekent een koude start van de vrijdag die met zonneschijn zal beginnen.

Voor de rest van de dag is er geen wolkje aan de lucht en is het stralend winterweer. Met een zuidoostelijke wind stijgt het kwik naar zo’n 9 graden wat overigens nog steeds veel te zacht is; normaal is het voor de eerste week van februari een graad of 6. De wind is gedraaid omdat het hogedrukgebied op vrijdag aan de wandel is gegaan en boven het noorden van Polen komt te liggen. Geniet maar van deze vrijdag, want zo’n mooie dag krijgen we de komende tien dagen niet meer! De bezem gaat letterlijk door de atmosfeer. We gaan vanaf zondag namelijk over op een onstuimig herfstachtig scenario die zijn weerga niet kent en dat zullen we weten ook.

Een IJslandse depressie probeert op zaterdag het hogedrukgebied verder weg te duwen, maar dat lukt in eerste instantie niet. Hierdoor komen we wel op de grens te liggen tussen deze twee weersystemen. De bewolking overheerst en in de loop van de zaterdag valt daar wat lichte regen uit. Doordat de wind het zuidwesten opzoekt komt de aanvoer van zachte lucht weer op gang en stijgt de temperatuur tot boven de 10 graden. Ondertussen zien we dat de IJslandse depressie steun krijgt van een ander die vanuit Canada letterlijk komt aangestormd. Deze twee depressies smelten samen en de stormdepressie Ciara (uitspreken als Keera) is geboren.

Op zondagochtend ligt deze voor de kust van Schotland en schuift op naar Noorwegen waar het in de avond aankomt. Wij komen dan in de zuidelijke helft van de depressie te liggen waar de wind steeds verder in kracht toeneemt. Aan de kust komt een zuidwesterstorm te staan, kracht 9, die plaatselijk kan uitgroeien tot een zware storm, kracht 10. In onze regio komt een harde wind te staan, kracht 7. Maar wat het ergste zal worden zijn de windstoten. Deze kunnen oplopen tot 90 km/u á 100 km/u en kunnen veel schade veroorzaken. Het KNMI zal dan ook een waarschuwing doen uitgaan en dat zal waarschijnlijk code oranje worden. Naast de wind wordt zondag ook nog eens een natte dag, waarbij er 15 mm gaat vallen. Het enige positieve is de temperatuur die naar de 12 graden gaat.

Na het weekeinde houdt het onstuimige en natte herfstweer aan. De depressie wordt alsmaar sterker en verplaatst zich heel langzaam. Dat betekent dat op maandag de wind in onze regio vrijwel niet afneemt en hard blijft, kracht 7. Wel verdwijnen de windstoten. Het is daarnaast een komen en gaan van buien afgewisseld met opklaringen en daarbij kan er opnieuw zo’n 15 mm in de regenmeter belanden. Vanaf dinsdag komen we in een westelijke stroming terecht en komt de ene na de andere depressie op ons af. Hierdoor neemt de wind langzaam af en houdt de wisselvalligheid houdt aan. Wel wordt er wat minder zachte lucht aangevoerd van 7 tot 8 graden. In het carnavalsweekeinde en de dagen erna lijkt het wel lente te worden. Volgens de laatste weerkaarten stijgt het kwik met volop zonneschijn naar de 15 graden! Maar dat is nog ver weg en kan er met zo’n storm nog van alles gebeuren. Eerst maar eerst door deze stormachtige en natte periode heen zien te komen.

Mobiele versie afsluiten