Tilburgers kunnen voor de inkoop van huishoudelijke hulp vanaf 2015 de zogenoemde schoonmaakcheque gebruiken. Hiervoor krijgt Tilburg ruim 7 miljoen van het Rijk.
De invoering van de schoonmaakcheques is een proef. De manier waarop mensen zich kunnen aanmelden voor deze cheques wordt in 2015 bekendgemaakt. Voor de proef ontvangt de gemeente in 2015 en 2016 ruim zeven miljoen euro van het Rijk. Tilburg heeft op dit moment de dienstencheque. Die is voor mensen met mogelijkheden die op basis van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) huishoudelijke hulp nodig hebben. Met het nieuwe systeem kan iedereen tegen een gering bedrag (tien euro per uur) huishoudelijke hulp inkopen.
Wethouder Hans Kokke: “Het huishoudelijk werk is door de landelijke bezuiniging van 40 procent onder druk komen te staan. Het college van B&W heeft besloten om voor 2015 niet te bezuinigen op de huishoudelijke hulp. Voor de langere termijn ontstaat er een financieel probleem. Ik ben dan ook erg blij met de volledige toekenning van het door ons gevraagde bedrag.”
Op initiatief van het zorgnetwerk Midden-Brabant, een samenwerkingsverband van diverse zorgaanbieders in de regio Midden- Brabant, is ruim een jaar geleden gestart met het onderzoeken van de mogelijkheid dat iedereen een beroep kan doen op huishoudelijke hulp. Voordelen daarvan zijn onder meer dat mensen die hulp nodig hebben langer thuis kunnen blijven wonen en dat werknemers in de huishoudelijke sector aan het werk blijven.
Wethouder Erik de Ridder: “Met deze toekenning van het Rijk krijgen mensen de zorg die ze nodig hebben. En we kunnen werkgelegenheid behouden voor ruim 250 hulpen en nog eens 200 arbeidsplaatsen extra creëren.”
Voor de aanvraag van deze toelage hebben de volgende organisaties en personen samengewerkt: Zorgnetwerk Midden Brabant, Nuevo, Thebe, Schakelring, Actief zorg, Traverse, TSN en Tzorg en de wethouders Hans Kokke en Erik de Ridder.
Over dit onderwerp hoeft geen besluit genomen te worden door het college en de raad.