Site pictogram Tilburgers.nl

Zilveren Erepenning voor Martin van Geel

Juli 1992. Martin van Geel in het wedstrijdshirt van Willem II. Foto Frans van Aarle. Collectie Regionaal Archief Tilburg

1998 Martin van Geel als Technisch directeur bij Willem II Foto Frans van Aarle. Coll Regionaal Archief Tilburg

Op vrijdag 28 juni 2024 ontving Martin van Geel de Zilveren Erepenning van de gemeente Tilburg vanwege zijn jarenlange inzet voor Willem II. Burgemeester Theo Weterings reikte de erepenning uit ter gelegenheid van het afscheid van Martin van Geel tijdens een besloten receptie in het Koning Willem II Stadion.

Martin van Geel heeft een rijk verleden bij Willem II. Hij speelde in de jeugd van Willem II en brak er als 16-jarige al door in het eerste elftal. Hij was er als 18-jarig talent bij toen Willem II in seizoen 1978-1979 promoveerde naar de eredivisie. Van Geel maakte daarna een transfer naar Ajax. In 1990 keerde hij terug en hij sloot in 1995 zijn carrière als profvoetballer in Tilburg af.

Aansluitend werd hij technisch directeur bij Willem II. Hij haalde succesvolle spelers als Joonas Kolkka, Sami Hyypiä en Tomás Galásek naar Tilburg. Later trok hij Co Adriaanse aan als trainer, die Willem II in 1999 naar de Champions Leaque leidde.

Martin van Geel ging in 2002 als technisch directeur bij AZ aan de slag en vervulde die functie ook bij Ajax, Roda JC en Feyenoord. In 2019 werd Martin van Geel bij Willem II aangesteld als algemeen directeur. Hij maakte roerige en moeizame jaren mee, onder andere door corona en de degradatie naar de eerste divisie in 2022. Na het ontslag van trainer Reinier Robbemond aan het begin van afgelopen seizoen, vertrok een dag later ook technisch directeur Teun Jacobs. Martin van Geel nam toen ook de technische zaken op zich en trok de in Nederland onbekende trainer Peter Maes aan.

In februari kondigde hij aan dat hij aan het eind van het seizoen afscheid zou nemen. Op 3 mei 2024 wist Willem II promotie naar de eredivisie veilig te stellen en vervolgens een week later kampioen van de Keuken Kampioen Divisie te worden. Martin van Geel is gedurende drie periodes van grote waarde is geweest voor Willem II en daarmee ook voor Tilburg. Onder Van Geel plaatste Willem II zich in de afgelopen 5 jaar voor Europees voetbal, doorstond het de coronacrisis, werd het Koning Willem II Stadion aangekocht en verbouwd, groeide de omzet in recettes, merchandising en horeca aanzienlijk en keerde de club weer terug op het hoogste niveau.

Mobiele versie afsluiten