Spring naar inhoud

Zomers

Alle foto's van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zomers. Na alle regen komt zonneschijn en dat zullen we in het weekeinde merken. Het wordt zelfs volop zomerweer met temperaturen van 26 graden op zaterdag tot 27 op de zondag.

De zon laat zich veelvuldig zien en het blijft droog. Na het weekeinde doet de temperatuur even een stap om vanaf woensdag verder te stijgen tot mogelijk tropische waarden van 30 graden richting het volgende weekeinde. Daarbij blijft het de hele week droog.

Regen, regen en nog eens regen. De afgelopen dagen stond in het teken van de zware regenval in Limburg die op dinsdag begon. Er werd daar al snel overgeschakeld van code oranje naar code rood ofwel een weeralarm. En dat is uniek, want voor zware regenval is nog nooit code rood uitgegeven. En het was terecht, want tot vanochtend viel in Schaesberg 158 mm en in Ubachsberg 182 mm.

De gevolgen konden dan ook niet uitblijven met rivieren die buiten hun oevers traden en dorpen die geëvacueerd werden, maar gelukkig viel er in ons land geen doden. In de omgeving van Limburg, zoals in de Duitse Eifel en in het Belgische Luik, werd het allemaal nog extremer en werden rampenplannen in werking gezet. Er vielen daar doden en tientallen mensen worden nog steeds vermist doordat het water razendsnel steeg en de mensen geen kans meer kregen om zich te redden.

Wat een ellende allemaal. En we zijn er nog niet, want de hoogste waterstanden in de rivieren Maas, Waal en Roer moeten nog komen. En dat betekent nog meer overstromingen en evacuaties. Op deze donderdag viel het in Limburg mee, maar nu kreeg het midden van Brabant de volle laag. In Berkel-Enschot en Tilburg begon het afgelopen nacht te regenen en dat deed het tot half negen vanavond. Tussendoor waren er ook hoosbuien dat in Berkel-Enschot leidde tot borrelend toiletten.

In totaal is er vandaag in onze regio 62 mm gevallen. Sinds 23 juli 2001 is er op één dag nog nooit zoveel neerslag afgetapt,want toen werd in Berkel-Enschot 86,4 mm geregistreerd. Oorzaak van het noodweer in Limburg is een hogedrukgebied op zowel de Atlantische Oceaan als boven Rusland. Daartussenin lag een depressie die de afgelopen dagen geen kant op kon en steeds maar rondtolde. Daar komt bij dat alle bijbehorende neerslaggebieden precies over de gebergten van De Eifel, Ardennen en Limburgse heuvels trokken. Deze combinatie is een cocktail geworden van een ongekende hoeveelheid aan regen die de bergen afdenderden en straten omtoverden tot kolkende rivieren.

Met die neerslag van deze donderdag bleef het kwik op 18 graden steken en de zon hebben we niet gezien. Ook de woensdag verliep zonder zonneschijn en werd het slechts een graad of 19. Maar de komende dagen wordt alles goedgemaakt en keert het zomerweer terug: de temperaturen gaan omhoog, de zon laat zich regelmatig zien en het is droog. Dat zien we de komende uren en nacht al gebeuren als de neerslag verdwijnt.

Op vrijdag zijn er flinke opklaringen en wordt het met 23 tot 24 graden al heerlijk warm. Dat komt omdat de depressie haar kracht heeft verloren en naar het oosten vertrekt. Daarvoor in de plaats komt het Atlantisch hogedrukgebied dichterbij dat zich bij Ierland gaat nestelen. Ondanks dat we in een noordelijke stroming zitten wordt toch warme lucht aangevoerd.
In het weekeinde begint het hogedrukgebied zich uit te breiden tot over onze regio wat leidt tot schitterend zomerweer. De zon speelt daarbij de hoofdrol, want die is flink aanwezig.

Met kwikstanden van 26 tot 27 graden op zaterdag en zondag is het genieten geblazen en kan zelfs de barbecue weer aan. Ook na het weekeinde blijft het hogedrukgebied op haar plaats, maar wordt het met 23 graden minder warm. Vanaf woensdag draait de wind naar het noordoosten en dan komt zeer warme lucht onze kant op en kan het op het einde van de week tropisch warm worden. De hele week is van neerslag niets te bekennen. Hopelijk blijft dat ook zo, want we hebben al genoeg gehad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *