Site pictogram Tilburgers.nl

Zomers tot tropisch op zondag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zomers tot tropisch. Het wordt een warm tot zeer warm weekeinde met 28 graden op zaterdag tot zelfs 32 op de zondag. Het blijft droog, maar heldere luchten zullen we niet meer zien. Er zijn namelijk steeds meer sluierwolken die opduiken. Buien zijn dan ook onderweg en die vallen in de nacht naar maandag wat gepaard gaat met onweer. Tot en met woensdag vallen er nog steeds buien die alleen op maandag nog gepaard gaan met een donderklap. Met gemiddeld 27 graden over de hele week houdt het zomerweer en de huidige regionale hittegolf aan.

Sinds 6 juni is de temperatuur in onze regio niet meer onder de 25 graden gekomen. In die tussentijd zijn er vanaf 9 t/m 13 juni ook nog eens vijf tropische dagen achtereen geweest en dat betekent dat we kunnen spreken van een hittegolf. En deze duurt, net als in Woensdrecht, dus al tien dagen en weet voorlopig ook niet van ophouden. En daarmee is het de langste regionale hittegolf in de eerste zomermaand ooit. Het oude record stond op 9 dagen en werd waargenomen in juni 1941 in Maastricht. Maar wat nog extra bijzonder is, is de droogte.

Vanaf 13 mei is er geen meetbare neerslag meer in Berkel-Enschot gevallen en dat is dus al 34 dagen lang! De laatste keer dat dit gebeurde was in 2007 toen vanaf 1 april t/m 6 mei de regenmeter leeg bleef en dat is dus 36 dagen. Kortom, nog geen droogterecord in het midden van Brabant. Het record in De Bilt is wel gebroken, want dat stond op 33 dagen wat geregistreerd werd in de periode 4 april-6 mei 2007. Daarmee is het officieel de langste periode ooit gemeten zonder neerslag. Pas in de nacht naar maandag worden de eerste druppels verwacht. Dus dat record wordt nog met enkele dagen aangescherpt.

Door de hitte overdag kon het ’s nachts ook niet echt afkoelen en bleef het kwik steken op 17 tot 18 graden aan het begin van de week. Gisteren en afgelopen nacht was het met een graad of 15 wat koeler. Na het verdwijnen van de wolken vandaag wordt het helder en zakt het kwik de komende nacht naar de 13 graden. Maar niet te vroeg juichen, want om 8:00 uur laat de thermometer op vrijdag al 19 graden zien en stijgt in de middag verder naar zo’n 28 graden. De zon schijnt daarbij volop gevolgd door stapelwolken in de loop van de middag die in de avond weer verdwijnen.

Het weekeinde staat in het teken van een weersomslag naar drukkend weer. De luchtvochtigheid neemt namelijk toe en dan vooral op zondag. Op dit moment hebben we te maken met hogedrukgebied dat zich verplaatst vanaf Noorwegen naar Finland en daar profiteren we optimaal van.

20 juli 2018 Het gras bij Grotto in de Oude Warande

Er zijn periode met zonneschijn, het blijft droog en het wordt zelfs tropisch. Op zaterdag hebben we nog te maken met een noordenwind en blijft het kwik op een graad of 28 steken. Maar als op zondag de wind naar het oosten draait stroomt hete lucht onze regio binnen en kan het 32 tot 33 graden worden. Ondertussen ligt er een depressie op de Atlantische Oceaan bij Ierland en zien we boven Frankrijk onweersbuien ontstaan. Hierdoor is het niet meer zo zonnig en zijn er veel sluierwolken.

In de avond wordt de bewolking dikker en in de nacht kunnen de eerste buien met onweer arriveren. Op maandag zien we boven Spanje en Frankrijk een hele optocht van onweersbuien die onze kant opkomen. In de ochtend is het nog droog en wisselen zon en wolken elkaar af. In de middag en avond kunnen de stapelwolken uitgroeien tot buien die met donder en bliksem gepaard kunnen gaan. Met 26 graden is het wel meteen minder warm, maar nog steeds zomers. Van afkoeling is geen sprake, want de hele week ligt het kwik nog steeds op zo’n 27 graden. Ook op dinsdag en woensdag gaan er buien vallen, maar zijn we het onweer wel kwijt.

Mobiele versie afsluiten