Site pictogram Tilburgers.nl

Zomers tot tropisch

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zomers tot tropisch. Met 26 graden en zelfs 32 graden op zondag wordt het een heerlijk zomerweekeinde. Het blijf droog, de zon schijnt volop in de ochtend en in de middag gevolgd door (sluier)wolken. Na het weekeinde wordt het langzaam minder warm en zakt het kwik van 30 graden op maandag tot 23 á 25 graden voor de rest van de week. In de loop van de maandag ontstaan stapelwolken en kan er in de avond een onweersbui vallen. Voor de rest van de week blijft het droog.

Wat een verademing deze donderdag. De temperatuur kwam net boven de 20 graden uit en het regende of motregende van tijd tot tijd. En dat allemaal na een aantal hete dagen en een periode van droogte. Als eerste de temperatuur. Die begon afgelopen zondag te stijgen tot zo’n 27 graden, op maandag was het een graad of 35, dinsdag was de topper met ruim 39 graden en tenslotte gisteren, waarbij het kwik nog bleef steken op 29,5°C. Maar bij dat laatste moet wel gezegd worden dat die temperatuur precies na middernacht al werd bereikt.

In De Bilt steeg het kwik op maandag tot boven de 30 graden en daarmee was de eerste officiële tropische dag van dit jaar een feit. Met die 39 graden van afgelopen dinsdag werd het de warmste 19e juli ooit waargenomen sinds 1901. In Maastricht werd het 39,5°C, Tilburg en Berkel-Enschot ieder 39,4°C, Westdorpe 39,1°C en Woensdrecht 38,8°C. Al deze stations verbraken het tot 2019 geldende record van Warnsveld, dat sinds 1944 op 38,6°C stond. In 2019 hadden we er 75 jaar op moeten wachten toen dat eraan ging, nu alweer binnen drie jaar zulke hoge kwikstanden….

Afgelopen dinsdag werd het record uit 2006, toen het op die dag 37,1°C werd, verpulverd. Lang zag het er naar dat de 40 graden gehaald zou worden, maar dat lukte dus net niet. Wat ook niet lukte was een hittegolf. Daarvoor heb je minstens vijf zomerse dagen van 25 graden nodig, maar dat is dus nergens gelukt en bleef op vier van zulke dagen steken. In de loop van woensdag kwam de koelere lucht het land binnen. In de ochtend kwamen al plaatselijke onweersbuien tot ontwikkeling en in de middag trokken deze over onze regio. In Tilburg viel daarbij neerslag, maar in Berkel-Enschot en Udenhout bleef het droog.

Pas afgelopen nacht viel er overal een bui en dat zetten vandaag verder door met van tijd tot tijd wat regen of motregen. Het leverde in Berkel-Enschot nog 6 mm op, maar op andere plaatsen kwam het met bakken naar beneden. Zo ving Ameland meer dan 50 mm op, het Friese Akmarijp precies 50 mm en Lemmer meer dan 40 mm. Daarmee is meteen een einde gekomen aan een droge periode. Alleen op de 7e viel nog regen van betekenis, maar dat was het ook dan. Om deze bijzondere week compleet te maken: op deze donderdag heeft de zon niet geschenen en dat was lang geleden. De laatste keer dat we rondom Tilburg een zonloze dag konden noteren was namelijk op 25 april. Bijna drie maanden geleden dus. Oorzaak voor vandaag was een depressie die vanuit Limburg naar Noord-Duitsland trok en veel bewolking bij zich had.

De komende nacht breekt het wolkendek en dat komt omdat we onder invloed komen van een hogedrukgebied. De neerslag verdwijnt en wat we voor de vrijdag overhouden is een mix van wolken en zonneschijn. Met een noordelijke wind wordt warme lucht aangevoerd en kan de zomerse grens van 25 graden worden bereikt. Het weekeinde staat in het teken van warm tot zeer warm zomerweer.

Op zaterdag wordt het een graad of 26 en op zondag kan het zelfs 32 graden worden. Dat hebben we allemaal te danken aan een depressie dat via Ierland naar Scotland trekt. Deze zorgt op zondag voor een zuidwestelijke stroming die warme lucht met zich meebrengt. Zowel de zaterdag als zondag starten met veel zonneschijn gevolgd door wat (sluier)wolken in de middag. Het blijft droog. Op maandag breidt de depressie zich langzaam uit tot over de Noordzee. Dit gaat in de loop van de dag gepaard met stapelwolken die uit kunnen groeien tot een enkele onweersbui in de avond. Daar vooruit kan het nog tropisch warm worden. Vanaf dinsdag dalen de temperaturen weer tot een aangename 23 tot 25 graden en dat houden we voor de rest van de week. Van neerslag is geen sprake omdat er een hogedrukgebied vanaf woensdag boven onze regio komt te liggen.

Mobiele versie afsluiten