Site pictogram Tilburgers.nl

Zomers warm met onweersbuien op zaterdag

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zomers warm met op zaterdag (onweers)buien. Het weekeinde zal twee gezichten kennen. We starten met een komen en gaan van buien op zaterdag die in de loop van de dag steeds feller worden met kans op een klap onweer.

Zondag daarentegen is het droog en wisselen zon en wolken elkaar af. Met 25 tot 26 graden zijn het prima temperaturen voor dit weekeinde. Maar daarna worden de bakens verzet en gaan we een zeer warme week tegemoet, waarbij we in het midden van Brabant een hittegolf zullen noteren. Op maandag is het al 29 graden, maar op dinsdag is het 34 en op woensdag 35 tot mogelijk 36 graden. Daarbij zijn er eerst nog wolkenvelden, maar daarna is het alleen maar zonneschijn. Vanaf donderdag beginnen de temperaturen te dalen tot rond de 30 graden en op vrijdag zal dat een graad of 25 zijn. De daling wordt veroorzaakt door buien die gaan overtrekken en voor afkoeling zorgen.

Langzaam gaan we ons dit jaar opmaken voor de tweede regionale hittegolf rondom Tilburg die volgende week gaat plaatsvinden. Vanaf vandaag ligt de temperatuur namelijk elke dag boven de 25 graden en vanaf dinsdag komen we in tropische sferen terecht, waarbij het kwik ruim over de 30 graden heen zal gaan. De laatste weerkaarten geven zelfs 35 graden op woensdag aan.

Deze week kregen we eerst nog te maken met koelte, waarbij afgelopen maandag het niet warmer werd dan 18,9°C in Berkel-Enschot. Maar daarna werd het flink warmer gevolgd door twee zomerse dagen op dinsdag en woensdag. Helaas werd zo’n temperatuur op donderdag niet gehaald en bleef deze in Tilburg steken op 24,6°C. Ook de ochtenden waren nog fris met 10 tot 11 graden, maar dat vond plaats onder een heldere hemel. In donderdagnacht werd het echter bewolkt en werd het niet kouder dan een graad of 16. Daarna kwam de zon er goed door, maar dat duurde niet lang. In de middag raakte het bewolkt en in de avond vielen er wat druppels uit. Oorzaak is een depressie tussen Schotland en IJsland die zich gisteren had uitgebreid tot over de Noordzee. Daardoor draaide de wind naar het zuidwesten en werd niet alleen warme lucht, maar ook vochtige lucht aangevoerd. In de nacht brak het wolkendek en verschenen er opklaringen en zakte het kwik naar 14 graden.

Deze vrijdag wordt een prachtige zomerdag. Stapelwolken en zonneschijn wisselen elkaar af en het blijft droog. Met een zomerse waarde van 26 graden is het genieten geblazen en bij dit alles staat er een matige zuidwestenwind. En dat genieten moet je zeker doen, want de volgende dag is het bar en boos. De depressie bij Schotland heeft zich inmiddels gevestigd boven de Britse Eilanden en komt steeds dichterbij. Hierdoor neemt in de nacht naar zaterdag de bewolking toe en gaat het regenen die al snel overgaat in buien.

Overdag is het dan een komen en gaan van buien die in de loop van de dag steeds feller worden met een klap onweer als gevolg. Daarbij neemt de wind toe tot matig, kracht 4. Door de zuidwestenwind houdt de aanvoer van warmte aan, waardoor het 26 graden kan worden. Op zondag doet de temperatuur een stapje terug tot een graad of 25, maar de buien zijn wel het land uit. Wat we dan overhouden is een herhaling van de vrijdag: zon en wolkenvelden.

Vanaf maandag worden de bakens verzet en gaan we een zeer warme week tegemoet. We zijn dan inmiddels in de Hondsdagen beland (20 juli – 20 augustus) en dat is de warmste periode van het jaar en dat zullen we merken ook. Het wordt zelfs zo heet dat we de tweede hittegolf van 2019 kunnen bereiken.

Oorzaak is een hogedrukgebied dat maandag boven Denemarken komt te liggen en een verbinding gaat zoeken met een ander hogedrukgebied boven Rusland. De samensmelting vindt op dinsdag plaats en schuift door naar Scandinavië waar het tot en met woensdag blijft liggen. De wind draait vanaf dinsdag naar zuidoost en dan wordt er zeer hete lucht vanaf de Middellandse Zee aangevoerd. De temperatuur is op maandag al 29 graden, maar op dinsdag schiet deze als een raket omhoog naar de 34.

Op woensdag doen we daar nog een schepje bovenop met 35 tot mogelijk 36 graden. Dit kan voor 24 juli wel eens een nieuw warmterecord opleveren, want dat staat op 35,5°C waargenomen in 1994 in Gilze-Rijen. Vanaf donderdag dalen de temperaturen, maar kan het nog wel tropisch worden met 30 graden. De wind komt namelijk niet meer uit het zuidoosten, maar uit veranderlijke richting. Dan nemen de buienkansen ook toe met kans op onweer. Afkoeling is dan het gevolg, want op vrijdag halen we met moeite nog de 25 graden.

Prettig weekend!!

Mobiele versie afsluiten