Zomertijd begint met …. winterweer

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: Zomertijd begint met …. winterweer. Ondanks dat we de klok in het komende weekeinde een uur vooruit zetten omdat we zomer ingaan, gaan we over op winterweer. Deze week voelden we dat al, maar vanaf zondag wordt het allemaal nog kouder met zelfs kans op sneeuw op het einde van de week. Op zaterdag is er nog niets aan de hand en is het met 13 graden nog uit te houden ondanks de matige wind die er staat.

Maar op zondag zal het voor het gevoel maar liefst tien (!) graden kouder zijn tot 2 á 3 graden. De thermometer wijst dan nog wel een graad of 8 aan, maar het gaat stevig waaien en dat maakt het ijskoud. Vervolgens gaan de nachten vanaf zondag en de dagen erna met vorst verlopen. Na het weekeinde stijgt het kwik overdag nog naar zo’n 10 tot 11 graden en meer zal het niet worden. Het positieve is dat het tot en met woensdag droog blijft met een mix van wolken en zonneschijn. Vanaf donderdag kunnen er buien vallen en als dat gebeurt kan daar hagel en natte sneeuw bijzitten. Tot in het volgende weekeinde blijft het koud voor de tijd van het jaar.

Ondanks dat de astronomische lente vorige week van start ging was van lenteweer geen sprake. Integendeel, voor het gevoel leek het wel winter. Eindelijk zou ik zeggen, want deze werd al heel lang verwacht, namelijk voor eind februari en niet als het lenteseizoen aanbreekt. Maar toch, Koning Winter doet zijn intrede. Vandaag en morgen doet hij een stap terug, maar komt in het weekeinde met reuze stappen onze regio binnen met mogelijk wat sneeuw eind volgende week. En dan gaat ook nog eens de zomertijd in.

Het moet niet gekker worden met het weer. Een hogedrukgebied boven Scandinavië en later de Baltische staten heeft er deze week voor gezorgd dat er letterlijk geen wolkje aan de lucht kwam en ons nu al zes (!) dagen achtereen voor het maximaal aantal zonuren zorgde. In eerste instantie waaide het behoorlijk dat gevoelstemperaturen opleverden van rond een graad of 7, terwijl de thermometer 10 tot 11 graden aangaf. Toen de wind later in de week langzaam afnam en het wat warmer werd voelde het bijna lenteachtig aan. Maar helder weer betekent ook heldere nachten.

En dat hebben we geweten, want de temperaturen kelderden en leverde zelfs een evenaring én een verbetering van een kouderecord op. Opvallend was dat het rond Woensdrecht ijskoud werd met twee nachten achtereen matige vorst met -6,1°C en -6,2°C op dinsdag en woensdag. Zulke lage temperaturen hebben we in de afgelopen winter zelfs niet gezien. Die -6,2°C is samen met Eelde uit 1919 de koudste 25 maart ooit waargenomen. Aan de grond werd het allemaal nog kouder. Volkel noteerde afgelopen woensdag op 10 cm hoogte -8,8°C en zo koud is het op 25 maart nog nooit geweest. Het vorige record dateert uit 2002 toen Eelde een temperatuur van -8,3°C noteerde. Overigens braken op die ochtend op veel weerstations kouderecords op die hoogte. Ook in het midden van Brabant was dat het geval: in Gilze-Rijen zakte de temperatuur naar -7,6°C, waarmee het oude record van -6,6°C uit 1998 vermorzeld werd.

Op deze donderdag zakte de kou wat af. In Tilburg lag deze vanochtend op normale waarnemingshoogte rond het vriespunt om uiteindelijk met veel zonneschijn op 13 graden uit te komen. Maar door de stevige wind voelde het een stuk frisser aan. Ook de komende nacht is het nog helder, waarbij het aan de grond licht gaat vriezen. We hebben nog steeds te maken met een hogedrukgebied dat op vrijdag naar Rusland is vertrokken.

Hierdoor komen depressies vanuit Zuid-Europa onze kant op. Het resultaat is dat na een reeks wolkenloze dagen we wat sluierwolken zien aandrijven. De zon zal daar grotendeels gewoon doorheen schijnen en met 14 tot 15 graden wordt het voorlopig de warmste dag tot minstens eind volgende week. Want vanaf het weekeinde beginnen de temperaturen te zakken. Op zaterdag is dat nog maar tot een graad of 13, maar op zondag wordt het amper 8 graden.

Ondertussen is er een nieuw hogedrukgebied gearriveerd vanuit Canada en komt tussen IJsland en Schotland te liggen. Hierdoor draait de wind naar het noordoosten en later noorden, waarmee koude lucht vanaf de poolstreken wordt aangevoerd. Daarbij neemt de wind in kracht toe: van matig (kracht 4) op zaterdag tot vrij krachtig (kracht 5) een dag later. Dit heeft enorme gevolgen voor de gevoelstemperatuur op zondag: deze ligt op circa 2 tot 3 graden! Een hele dikke winterjas is dan geen overbodige luxe en dat allemaal in zomertijd die in de nacht ervoor is ingegaan.

Het weerbeeld bestaat dan uit een mix van wolken en zonneschijn. Op maandag verhuist het hogedrukgebied naar Ierland, waardoor we in de noordoostelijke stroming blijven met aanhoudende aanvoer van koude lucht. Maar omdat we overdag wat meer bewolking krijgen stijgt de temperatuur van 8 op maandag tot 10 á 11 graden voor de rest van de week. In de nachten verdwijnt grotendeels de bewolking en zal het de hele week gaan vriezen. Op donderdag maakt het hogedrukgebied plaats voor een depressie die vanaf Groenland komt inzetten. Hierdoor nemen de neerslagkansen toe en omdat we nog steeds in koude lucht hebben kan daar wat hagel of zelfs natte sneeuw bijzitten. Tot in het volgende weekeinde blijft het koud voor de tijd van het jaar.

Geef een reactie