Zomerweer met (onweers)buien

Alle foto’s van John Geerts

De weersverwachting voor het komende weekeinde: zomerweer met (onweers)buien. Het wordt weer een zomers weekeinde met 26 graden op zaterdag en 24 op de zondag. Jammer dat steeds deze warmte op het einde van elke dag wordt afgestraft met regen- en onweersbuien.

Zondag zou wel eens een hele natte dag worden als de buien al in de ochtend arriveren en in de middag feller worden. Na het weekeinde zakt het kwik terug tot 22 á 23 graden en vallen er elke dag opnieuw buien. Op het einde van de week wordt het droger, maar ook koeler met slechts een graad of 20.

Wat een afsluiting van de warmste junimaand ooit waargenomen. Een complete zondvloed ging de afgelopen dagen aan ons voorbij, maar niet in de rest van het land. Afgelopen maandag kreeg het Overijsselse Onna 71 mm te verwerken, Steenwijk had 47 mm en Ruinen 45 mm. Maar het ergste moest nog komen en dat vond plaats een dag later op 29 juni. Aan het begin van de avond werd ineens code oranje afgekondigd in het zuiden en midden van Limburg toen daar extreem veel regen viel in zeer korte tijd. Overstromingen en ondergelopen kelders waren het gevolg.

In Maastricht werd 87,2 mm opgevangen, waarvan 22,2 mm in slechts tien minuten! Het werd dan ook de natste 29 juni ooit waargenomen sinds 1901. Het vorige record stond op 75,9 mm afgetapt in 2005 in Cabauw. Daarnaast komt het op de 4e plaats van natste junidagen ooit; record blijft 115,6 mm gemeten in Marknesse op 2 juni 2003. In de Limburgse hoofdstad is nog nooit zoveel neerslag gevallen sinds 1901. Zowel het dag,- maand- als jaarrecord gingen eraan, waardoor de oude records met respectievelijk 61 mm (29 juni 1981) en 82,7 mm van 18 juni 1966 naar de tweede plaats werden verdreven.

Maar het kan nog gekker, want we hebben het hier over een KNMI-station. Maar er zijn nog meer neerslagstations. Zo viel in Montfort 91mm en rondom Eygelshoven werd meer dan 100 tot 120 mm afgetapt. Tja, en dat is gewoon niet te behappen door onze infrastructuur. Opvallend is dat in de ochtenduren het Noord-Hollandse Hoorn al 51 mm te verwerken kreeg. Kortom, het uiterste noordwesten en het uiterste zuidoosten waren die dag kletsnat. Daar tussenin viel vrijwel geen neerslag.

Maar dat was de volgende dag wel anders. Na de zondvloed kregen we in onze regio op de laatste junidag te maken met perioden met motregen en regen, waardoor we de koudste junidag van de maand konden noteren met 16,0°C in Berkel-Enschot en 11 mm in de neerslagmeter.

Vandaag is juli van start gegaan, maar deze zette het sombere en natte weer van gisteren gewoon voort. Deze keer alleen maar motregen en opnieuw geen zonneschijn. En met 15,6°C in Tilburg opent de hooimaand nog kouder. Inmiddels is het vanavond droog geworden, maar blijft het bewolkt. In de nacht verschijnen er opklaringen. En als dat gebeurt ontstaat, door de hoge luchtvochtigheid en het windstille weer, nevel en mist. Bij dit alles zakt het kwik naar zo’n 14 graden.

De vrijdag wordt een aangename zomerdag. Het blijft droog, waarbij zon en wolken elkaar afwisselen en het kwik naar de 22 graden gaat. Doordat er vrijwel geen wind staat zal het heerlijk warm aanvoelen. Dat komt omdat we precies tussen twee depressie in komen te liggen, waardoor het rustig weer is. In het weekeinde ligt één van de depressies voor de kust van Ierland en rekt zich uit tot over de Britse Eilanden. De wind draait bij ons naar het zuiden en warme lucht komt onze kant op. Op zaterdag stijgt de temperatuur dan ook naar de zomerse waarde van 26 graden.

Maar we komen maar niet van die onstabiele atmosfeer af omdat steeds depressies de hoge temperaturen veroorzaken en geen hogedrukgebieden. De warmte wordt dan ook steeds afgestraft met buien waar onweer bij kan zitten en dat zien we in de loop van de dag gebeuren. Op zondag heeft de depressie zich uitgebreid tot over onze regio.

De hele dag gaan er dan buien vallen die in de middag met donder en bliksem gepaard zullen gaan. Daarbij wordt het een graad of 24 en zal het benauwd aanvoelen. Inmiddels komt de kern van de depressie dichterbij en dat betekent dat de wind gaat toenemen en dat merken we al op maandag. In de ochtend kan er nog een bui vallen en in de middag is het droog. En dan zet ineens het lagedrukgebied koers naar de Noordzee. Het gaat op dinsdag nog harder waaien (kracht 5), waarbij er ook enkele buien vallen.

Op woensdag neemt de wind wat af, maar nog niet de buien die plaatselijk met een klap onweer vergezeld kunnen gaan. Tegen het einde van de week zien we eindelijk hogedrukgebieden op de weerkaarten verschijnen, maar die liggen voor onze regio helemaal verkeerd. Namelijk boven de Britse Eilanden. Een noord tot noordwestelijke stroming is het gevolg met aanvoer van koelere lucht. Zo is het aan het begin van de week 22 tot 23 graden, op het einde van de week is het nog maar een graad of 20.

Geef een reactie